Kabinet: 1,5 miljoen voor OV-ambassadeurs

Kabinet: 1,5 miljoen voor OV-ambassadeurs

Het kabinet trekt anderhalf miljoen euro uit voor OV-ambassadeurs, die mensen met een beperking helpen bij het reizen met het ov.

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) vond de inspiratie in Groningen en Drenthe: “Ik heb daar een mooi voorbeeld gezien van hoe het ov echt toegankelijker wordt. Door een mooie samenwerking tussen vervoerders, gemeenten en provincies is een netwerk van OV-ambassadeurs actief, dat mensen helpt zelfstandig met het ov te leren gaan. Aan dergelijke initiatieven draag ik graag mijn steentje bij.”

Lees ook: ‘Met hubs onderscheiden we ons als Noord-Nederland’

De inzet van OV-ambassadeurs is een van de maatregelen die helpt bij een toegankelijker ov. Er wordt ook ingezet op een betere aansluiting tussen ov en speciaal vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dat staat te lezen in de notitie Iedereen Onderweg.

Net als alle overheden werkt ook de landelijke overheid aan de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking, ze doet dat met het programma Onbeperkt Meedoen.

2 reacties

 1. Arjan Krabbenbos
  24 maart 2019 om 22:12

  In Duitsland hebben ze in de grotere steden Bahnhofsmission, die ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit helpen op station en trein. Dit concept zal overal moeten gaan uitbeiden naar de grotere stations van Nederland, die vaak complex en massaal voor deze minderheden een onneembare vesting zijn, Gelukkig is er al veel verbeterd met verhoogde perron,, witte perronlijnen en tegels, doorzichtige liften en overzichtelijke knooppuntstations.
  Ook de treinen worden beter en hebben vloeren op gelijke perronhoogten. Helaas nog niet bij alle zoals de SGMm Sprinters en de dubbeldekstreinen, maar het kan ook niet allemaal gelijk. NS is op de goede weg en ook de private spoorvervoerders, Keolis,
  Connexxion en Arriva doen hun duiten in hun zakjes.
  De bekende SLT Sprinters reeksen 2400/2600 krijgen geleidelijk aan weer een WC en dat is een goede zaak. Alleen Q Buzz, Arriva Gelderlland hebben nog toiletloze treinen. In deze regio willen ze de stations voorzien van WC’s wat de reiziger ten goede komt.

  Maar ook de aanwezigheid van winkeltjes of eettentjes in station verhogen het verblijf op het stations des te meer!

  Alles kost tijd en ook geld dus dat kan niet allemaal in een korte tijd gerealiseerd worden!

  • NLOV
   26 maart 2019 om 10:59

   Akkoord. Laten we hopen dat er verbetering komt!

Lees ook