Wetgeving delen chipkaartdata op komst

Wetgeving delen chipkaartdata op komst

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) wil dit jaar wetgeving ontwikkelen rondom het openstellen van OV-chipkaartdata door TLS en ov-bedrijven. Dat zei zij in het Algemeen Overleg Openbaar Vervoer en Taxi van donderdag 21 maart in de Tweede Kamer.

In 2014 zijn Translink (TLS) en ov-bedrijven al begonnen met het project om OV-chipkaartdata te delen. Maar tot nu toe gebeurt dat maar mondjesmaat, constateerden meerdere Kamerleden tijdens het Algemeen Overleg. “Vervoerders frustreren het aanvraagproces”, aldus Jonathan Seib, bestuurslid van Stichting OpenGeo. “Ze hebben een lang, bureaucratisch proces opgezet om datadeling tegen te gaan.”

Ook het ministerie zelf moet lang wachten totdat hun data-aanvragen worden ingewilligd door TLS. Op een vraag van Suzanne Kröger (GroenLinks) hoelang de data-aanvraag vanuit het ministerie al loopt, antwoordde Van Veldhoven dat haar aanvraag al zo’n zes maanden duurt.

“Je voelde een kleine schok door de zaal gaan, toen ze dat toegaf”, vertelt Seib die bij het overleg aanwezig was. Ook OpenGeo deed een data-verzoek bij TLS, dat werd afgewezen.

Op vier modelverzoeken die OpenGeo had voorgelegd aan TLS werd negatief geadviseerd. “Het laatste dat ik hoorde, is dat er in totaal dertien verzoeken door de sector zijn ingediend, waarvan er maar twee zijn goedgekeurd. De rest is

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook