Dive-under bij Zwolle vergroot capaciteit

Dive-under bij Zwolle vergroot capaciteit

Bij het dorpje Herfte, vlakbij Zwolle, is de bouw gestart van een dive-under waardoor treinen naar Meppel en Emmen elkaar kruisingsvrij kunnen passeren. Vanwege de werkzaamheden wordt het treinverkeer aan de westzijde van station Zwolle komend Paasweekend stilgelegd.

Aannemerscombinatie ‘NoorderSpoort’ voert de werkzaamheden uit in opdracht van ProRail. “Zo kunnen de treinen korter op elkaar in Zwolle binnenkomen en weer vertrekken”, vertelt ProRail-woordvoerder Aldert Baas.

Splisting van het spoor Zwolle-Meppel ter hoogte van de Kynologenclub.

Verder wordt het traject van 2,5 kilometer lang ook compleet viersporig gemaakt. Door de spooruitbreiding hoeven treinen naar Emmen, Groningen en Leeuwarden niet meer op elkaar te wachten. De werkzaamheden moeten in 2021 klaar zijn.

De spooruitbreiding kost zoveel ruimte dat een Kynologenclub in Zwolle moest verhuizen en veel oude kunstwerken moeten worden vervangen door nieuwe. Zo komen er enkele nieuwe viaducten en worden de stalen spoorbrug bij de Soestwetering en Zalnese wetering vervangen door betonnen exemplaren.

Spoorplan Noord-Nederland
“De sporen werden tijdens de verbouwing van station Zwolle in juli 2018 al ontvlochten”, vertelt Baas. De werkzaamheden maken namelijk onderdeel uit van het Spoorplan Noord-Nederland. In mei 2018 werd de onlangs geopende busbrug over het station gereden en vervolgens het busstation van de noordzijde van het station naar de zuidzijde verplaatst.

Opstelterrein
ProRail gaat daarnaast het opstelterrein concentreren aan de westzijde van het station in Zwolle. “Nu is het nog verdeeld over de oost- en westzijde”, zegt Baas. Door de herinrichting is van 20 tot en met 23 april geen treinverkeer mogelijk. “Om de toegang tot het rangeerterrein mogelijk te maken, moeten de capaciteit en elektriciteitstoevoer omhoog. In het Paasweekend werken we aan de wissels en bovenleiding.”

Eén reactie

  1. Jules Vismale
    23 juni 2019 om 12:24

    Jammer genoeg is het station van Zwolle veel te klein geworden om zoveel treinen aan te kunnen daar talloze winkels zich juist daarnaast bevinden en niet eens in de tunnel zijn opgenomen. Het station is daarbij van binnen zo saai en zielloos alsof het gewoon een decorgebouw is ofschoon ik er wel een voorstander van ben om de spoorlijn naar het noorden te verviervoudigen.

Lees ook