NS: proef reizen met bankpas succesvol

NS: proef reizen met bankpas succesvol

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor NS: proef reizen met bankpas succesvol

De proef ‘Reizen met je betaalkaart’ op het traject Leiden – Den Haag is afgerond. NS spreekt van een succesvolle proef: de deelnemende reizigers zijn overwegend enthousiast over de nieuwe betaalmethode en dat de gebruikte techniek werkt.

De proef liep van 19 januari tot 19 juli. Deelnemers konden op het traject Leiden – Den Haag in- en uitchecken met hun eigen contactloze bankpas of creditcard. Duizend testreizigers meldden zich in januari aan, waarvan tweederde met hun bankpas en eenderde met hun creditcard reisde. Zo’n driehonderd van hen maakten het afgelopen half jaar in totaal bijna tweeduizend reizen door in en uit te checken met de betaalkaart.

Reizen met een contactloze bankpas of creditcard op het traject is inmiddels niet meer mogelijk. De poortjes en paaltjes tussen Leiden en Den Haag die voor de proef waren aangepast, lezen geen bankpassen meer.

Technische aanpassingen
“Ervaringen uit de proef worden gebruikt om te bepalen wat er nodig is voor invoering van reizen met de betaalkaart”, zo zegt NS. Hiervoor zijn de komende jaren ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoerbedrijven, bij Translink en bij de banken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde eerder in een brief aan concessiehouders en overheden aan dat ze een betaalsysteem wil, waarbij reizigers via bijvoorbeeld een bankpas of mobiel kunnen betalen. Reizigersvereniging Rover is blij met deze plannen, maar kraakt wel een kritische noot. “Dé reiziger bestaat niet en ook bankpassen en mobieltjes zijn niet voor iedereen een uitkomst. We denken dan ook graag mee over de soorten betaalmiddelen die wij voor verschillende groepen voor ons zien. En uiteraard willen we ervoor waken dat de rekening niet bij de reiziger wordt gelegd, zoals we bij de OV-chipkaart vaak wel hebben zien gebeuren”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Reizigers waarderen reizen met betaalpas

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook