John Voppen nieuwe topman ProRail

John Voppen nieuwe topman ProRail

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor John Voppen nieuwe topman ProRail

John Voppen is vanaf 1 december de nieuwe topman van ProRail. Hij vervulde deze functie al op interim basis na het vertrek van Pier Eringa naar Transdev.

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) noemt Voppen een ‘topbestuurder’ en is blij met zijn benoeming als voorzitter van de raad van bestuur: “De dagelijkse praktijk ziet en begrijpt hij als geen ander. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze belangrijke ervaring zich de komende jaren zal uitbetalen. Onder leiding van Voppen blijft ProRail de komende jaren onverminderd hard werken aan een uitstekend spoor voor het groeiende aantal reizigers en goederenvervoerders.”

Volgens Voppen is er de afgelopen jaren hard gewerkt om van ProRail een spoorbeheerder te maken waar Nederland trots op kan zijn. “Hierdoor staan we qua prestaties nu steevast in de top 3 van de wereld met Japan en Zwitserland. Nu de nieuwe raad van bestuur compleet is, moeten we er met alle vakmensen van ProRail nóg een schepje bovenop doen. Dat is hard nodig om de groei van 30-40 procent aan treinreizigers in 2030 aan te kunnen. Ook moeten we met ProRail nog een flinke slag slaan op het gebied van spoorgoederenvervoer.”

Directeur operatie
Voppen werkt vanaf 2005 bij de spoorbeheerder en is sinds 2016 directeur operatie binnen de raad van bestuur. Daarvoor werkte hij van 2011 tot 2016 als directeur Verkeersleiding. Bij ProRail was Voppen de afgelopen jaren als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor het vergroten van de capaciteit op het spoor, het verbeteren van de betrouwbaarheid en het duurzamer maken van het spoor. Dit blijven ook de komende jaren belangrijke speerpunten. Ans Rietstra neemt de functie van directeur operatie over van Voppen. Zij was de afgelopen jaren binnen ProRail als directeur verantwoordelijk voor verschillende grote projecten, waaronder het laten rijden van steeds meer tienminutentreinen. Hans van Leeuwen is de huidige CFO van ProRail in de raad van bestuur en is herbenoemd.

Zelfstandig bestuursorgaan
In december 2016 besloot het toenmalige kabinet dat ProRail verder moest als zelfstandig bestuursorgaan. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu stelde dat ProRail als privaat bedrijf niet langer jaarlijks 2 miljard euro aan publiek geld kon uitgeven. Daarom moest het spoorbedrijf volgens haar een publieksrechtelijke organisatie worden. Eringa wilde niet aanblijven als hoofd van deze nieuwe publieke organisatie, die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris valt.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook