12 miljard euro voor Zwitsers spoorwegnet

12 miljard euro voor Zwitsers spoorwegnet

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
geen reacties

Het Zwitserse federale parlement investeert 12.89 miljard Zwitserse frank in haar spoorwegnet in de periode 2020 – 2035.

Daartoe heeft het een plan, Bauschritt 2035, aangenomen. Dit plan wordt effectief vanaf 1 januari 2020 en betreft nieuwbouw, uitbreiding en vernieuwing in de spoorwegnetwerken binnen Zwitserland. Afgelopen zomert stelde de Zwitserse federale regering het plan op en een lijst met projecten is daarin opgenomen .

De investeringen moeten het spoorverkeer stimuleren. Zo wordt het aanbod in langeafstand- en S-Bahnverkeer geïntensiveerd en beter toegesneden op de behoefte van de klant. Een nieuwigheid in het plan is dat het ook mogelijk wordt om andere railinfrastructuur, behalve het federale netwerk, te financieren.

Projecten
Tot de projecten in dit plan behoren een directe verbinding  tussen Neuchâtel en La Chaux-de-Fonds, de Brütterner Tunnel, de Zimmerberg Basis Tunnel II, de uitbreiding van de Lötschberg Basis Tunnel, en uitbreidingen tussen Yverdon, Genève en Lausanne. Ook zijn er projecten vastgesteld in het Oosten van Zwitserland, zoals het spoorwegknooppunt St. Gallen. Daarnaast wordt voorzien in de modernisering van een aantal stations en de aanleg van nieuwe.

De Zwitserse nationale spoorwegautoriteit BAV (Bundesamt für Verkehr) is belast met het uitwerken van een implementatieplan terwijl de verschillende spoorwegbeheerders in Zwitserland hun eigen plannen uitwerken voor nieuwe investeringen. Financiering vindt plaats vanuit het Spoorweginfrastructuurfonds BIF (Bahninfrastrukturfonds). Daarbij merken de Zwitserse autoriteiten op bij de uitgaven voor de investeringen het onderhoud aan het bestaande spoorwegnet niet in het gedrang zal komen.

Laat een reactie achter

Lees ook