Minder slachtoffers, treinen vaker door rood

Minder slachtoffers, treinen vaker door rood

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Minder slachtoffers, treinen vaker door rood

Het aantal slachtoffers op het spoor is de afgelopen tien jaar geleidelijk gedaald, maar het aantal gevallen waarbij treinen door rood rijden is aanmerkelijk toegenomen. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar jaarverslag over de spoorwegveiligheid in 2018.

Het aantal slachtoffers op het spoor is de afgelopen tien jaar geleidelijk gedaald. In 2018 vielen er 16 dodelijke slachtoffers en 17 gewonden, van wie er 6 ernstig aan toe waren. Van dit totaal zijn 14 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden het gevolg van een overwegongeval.

Rijden door rood

In 2018 kwam het 137 keer voor dat een trein zonder toestemming door rood licht rijdt. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van de vier jaar ervoor. Daar moet wel bij gezegd worden dat relatief veel van deze vergrijpen gebeuren op rangeerterreinen. “Door de lage snelheden is hier minder kans op gevaar. Daarbij zijn de afgelopen jaren seinen verbeterd en grijpt de automatische treinbeïnvloeding -een soort automatische noodrem- sneller in waardoor de trein eerder tot stilstand komt”, zo schrijft de ILT.

Veiligheidscultuur

De ILT ziet dat individuele ondernemingen leren van de eigen incidenten. Tegelijkertijd constateert de inspectie dat de samenwerking in de sector beter kan. “Daar waar partijen elkaar op het spoor tegenkomen, vormen verbindingen en overdrachtsmomenten risico’s. De kennis- en informatie-uitwisseling moet beter om deze risico’s scherper in beeld te krijgen en te beperken.” Een focuspunt voor de toekomst is daarom het verbeteren van de veiligheidscultuur in de spoorsector.

Download hier het jaarverslag van de ILT

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook