Ebus-test: grote jongens doen nu ook mee

Ebus-test: grote jongens doen nu ook mee

door Vincent Wever in rubriek buitenland
geen reacties

Drie jaar geleden hield het Duitse vakblad Omnibusspiegel een eerste vergelijkende test exclusief voor elektrische bussen. Eind november dit jaar was de tweede editie. En op meerdere vlakken bleek dat de tijd niet bepaald heeft stilgestaan.

Neem alleen al de deelnemende merken. Waren in 2016 nog zes bussen van kleine en middelgrote fabrikanten aanwezig, dit jaar kwamen negen busfabrikanten naar Bonn. Onder hen nu ook grote jongens Mercedes-Benz, MAN in Iveco/Heuliez. Elektrische bussen zijn ook hen ernst, al hebben ze wel een voorsprong in te lopen.

Het voordeel die deze merken de afgelopen decennia hadden, het ontwikkelen van eigen motoren, blijkt nu juist een handicap. De grote investeringen in opeenvolgende euronormen voor dieselmotoren willen die bedrijven graag zoveel mogelijk terugverdiend zien. Uitstootvrije versies schoven ze liever nog even voor zich uit.

Kantelpunt

2020 wordt wat dat betreft een kantelpunt. Trots meldt Mercedes nu dat zij een van de weinige partijen zijn die echt grote bestellingen aankunnen. De vraag is of die claim terecht is, ook gezien het Chinese productiegeweld. Helaas lieten deze merken – BYD, Yutong – bij de test verstek gaan.

Ook qua batterijcapaciteit hebben de meeste bussen sprongen gemaakt. Drie jaar geleden kwamen zowel VDL als Ebusco zelfstandig

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook