Helft reizigers vindt omchecken lastig

Helft reizigers vindt omchecken lastig

door in rubriek anders betalen
Reacties uitgeschakeld voor Helft reizigers vindt omchecken lastig

Bijna de helft van de treinreizigers heeft moeite met omchecken, blijkt uit onderzoek van reizigersvereniging Rover. “Dit is het eerste onderzoek naar de omvang van het probleem”, vertelt Rover-directeur Freek Bos.

De reizigersvereniging hield een enquête onder 1425 reizigers en vroeg hen naar hun ervaringen met omchecken op stations. Bijna de helft van de ondervraagden heeft hier wel eens mee te maken.

Ruim 45 procent vergeet regelmatig om te checken, en zo’n 39 procent geeft aan meerdere keren bij de verkeerde vervoerder te hebben ingecheckt. Dat heeft financiële gevolgen voor ruim 55 procent van de respondenten.

Overstap missen

Ook zegt 42 procent van de ondervraagden die vaker dan twee keer per week met de trein reist, de overstap wel eens te missen. Dit komt omdat ze in de rij voor de uitcheckpoort moeten wachten. Bij 16 procent is dit meerdere keren gebeurd.

Reizigers zeggen tegen Rover onbegrip voor deze situatie te hebben, omdat er voorbeelden in het buitenland zijn waarbij het omchecken geen probleem is. Voor veel reizigers is het fenomeen een bron van stress en frustratie.

Privacy

Van de ondervraagden is 56 procent niet enthousiast over een mobiele applicatie met GPS-bepaling, die single check-in check-out (sicico) mogelijk moet maken. Sommige reizigers willen niet verplicht gebruik maken van een smartphone, terwijl anderen niet willen dat de vervoerders hun locatie kunnen volgen.

Daarom wil Rover dat er naar alternatieve oplossingen wordt gezocht, zoals kunnen in- en uitchecken met de bankpas. Bos: “Er is meer nodig dan alleen een app en sicico moet er bijvoorbeeld ook voor de bankpas komen. Omdat er momenteel gewerkt wordt aan een alternatief voor de OV-chipkaart, kan zo’n model ‘gratis’ worden meegenomen”.

“Staatssecretaris Van Veldhoven heeft weleens gehint dat ze dacht het probleem met omchecken voor frequente reizigers niet zou bestaan. Dat wordt nu met dit onderzoek ontkracht.”

Te duur

Een jaar geleden wees staatssecretaris Stientje van Veldhoven de ontwikkeling van een sicico-systeem nog af, omdat ze het te duur vond. Daarnaast gelooft ze dat in de toekomst nieuwe systemen, zoals betalen via apps, enkelvoudig inchecken wel mogelijk maakt. De regering heeft een landelijke applicatie met locatiebepaling voor ogen.

CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels reageerde daarop door te stellen dat er een alternatief moet komen: “Zo’n app is een oplossing waarbij reizigers privacy moeten prijsgeven. Anno 2019 moet het ook mogelijk zijn om een oplossing te vinden zonder dat de reiziger zelf actie hoeft te ondernemen.”

Lees ook: ‘Single check-in check-out moet er komen’

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook