Veilig met je smartphone onderweg

Veilig met je smartphone onderweg

door in rubriek bedrijfsnieuws
Reacties uitgeschakeld voor Veilig met je smartphone onderweg

In de anderhalvemetersamenleving is hygiëne erg belangrijk. Maar hoe schoon is onze smartphone? Met een telefoonhoesje bescherm je de smartphone.

Vanaf 1 juni 2020 zal de dienstregeling worden uitgebreid en is het dragen van mondkapjes verplicht. Gebruik het openbaar vervoer uitsluitend als het noodzakelijk is en probeer de drukte te vermijden.

Vanwege het coronavirus is straks veel minder ruimte in het openbaar vervoer. Als de anderhalve meter gehandhaafd blijft, dan kan het aantal reizigers in het openbaar vervoer hooguit een kwart bedragen van de aantallen vóór de crisis.

Dit betekent dat slechts enkelen het openbaar vervoer kunnen gebruiken. De schaarste door corona zal zeker tot prioritering leiden. Bijvoorbeeld door vitale beroepen voorrang te geven, of door speciale daluren in te stellen voor kwetsbare personen. Een reserveringsapp kan in de praktijk geïntroduceerd worden omdat die technieken al worden gebruikt bij vervoer op afroep.

Hygiëne

De verspreiding en besmetting hebben de samenleving drastisch beïnvloed. In nog geen vier maanden tijd is de anderhalvemetersamenleving ‘gewoon’ geworden, wassen we onze handen regelmatig en houden we afstand. Maar hoe schoon is onze smartphone? Hygiëne is heel belangrijk geworden, maar de smartphone is een blinde vlek. Een derde van de ondervraagde mensen maakt nooit of zelden de telefoon schoon.

Bacteriën

Op elke vierkante centimeter van een smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Dit zijn vooral huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen. Er zitten meer bacteriën op een smartphone dan op andere gebruiksvoorwerpen. Dit komt omdat je de smartphone constant vastpakt nadat je voorwerpen als een deurklink of toetsenbord hebt aangeraakt.

Ontsmetten

Een onderzoek van The Journal of Hospital Infection toonde uit 22 tests aan dat coronavirussen, waaronder Covid-19, tot negen dagen kunnen overleven op oppervlakken zoals metaal, glas of plastic. Het goede nieuws is wel dat je de virussen kan ‘inactiveren’ door goed te ontsmetten. Apple geeft aan dat schermen van de mobiel schoon gemaakt kunnen worden met 70 procent isopropanol-alcoholdoekjes.  Gebruik in ieder geval geen bleekmiddel of ander schuurmiddel. Het tast namelijk de beschermlaag aan die op de meeste schermen zit.

Een telefoonhoesje kopen betekent helaas geen virusbescherming, maar het zorgt er wel voor dat het toestel heel blijft als je hem per ongeluk laat vallen. Met een telefoonhoesje bescherm je de smartphone tegen vuil, krassen en soms zelfs water of een val. Koop daarom een screenprotector of gsm-hoesje om de levensduur van je mobiel te verlengen en om ervoor te zorgen dat deze als nieuw uit blijft zien. Met een apart design gecombineerd met een passend mondkapje, wordt de bus of treinreis wat fleuriger.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook