Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

donderdag 3 december 2020
timer 2 min

Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter wordt ontsloten voor beleidsdoeleinden.

Om diepgaand inzicht te krijgen in ov-gebruik, hebben beleidsmakers vaak een gecombineerd inzicht van meerdere vervoerders en concessiegebieden nodig. “Denk hierbij aan het inzichtelijk maken van verkeersstromen voor regionale gebiedsvisies of gebruik in verkeersmodellen", weet Stefan de Graaf van DAT.Mobility (onderdeel Goudappel), "De gebieden zijn dan groter waarbij concessie-overstijgende informatie nodig is: bijvoorbeeld over een reiziger die incheckt bij het stadsvervoer van Utrecht, met de trein naar Amsterdam reist en daar met het stadsvervoer naar de eindbestemming reist. De oplossing hiervoor is de informatie op te vragen bij Translink, de centrale verwerker van alle chipkaartcard-transacties.”

Om informatie uit gecombineerde OV-chipkaartdata van meerdere vervoerders te ontsluiten, dient een procedure te worden doorlopen, omdat data-levering aan voorwaarden moet voldoen. Doelbinding is daarbij een belangrijke vereiste: data kunnen alleen worden ontsloten als ze bijdragen aan betere dienstverlening aan de reiziger. Ook privacy is van groot belang. De data die met de OV-chipkaarten worden gegenereerd, zijn eigendom van de reiziger. Dit alles zorgt ervoor dat het doen van een informatieverzoek door meerdere partijen moet worden goedgekeurd.

Procedures versnellen

Goudappel en Translink, de beheerder van alle OV-chipkaardata, hebben nu een generiek informatieverzoek ontwikkeld, waardoor procedures sneller verlopen en informatie uit de OV-chipkaartdata eerder beschikbaar is en aansluit op de informatiebehoefte.

Door het opstellen van een generiek informatieverzoek worden datastromen geautomatiseerd en kan sneller toestemming worden verleend voor gebruik van de informatie uit de OV-chipkaartdata. Het gaat hierbij om gecombineerde informatie van meerdere vervoerders die bijdraagt aan gebiedsgericht inzicht in het ov-gebruik (voor een mobiliteitsvisie of vervoermarktanalyse) of het gebruik van herkomst-bestemmingsmatrices met ov-reizigers voor strategische verkeersmodellen.

De werkwijze is als volgt: Goudappel stemt met overheidsopdrachtgevers de informatieaanvraag af en Translink zorgt voor de efficiënte doorloop in het toestemmings- en verwerkingsproces van de data, waarna Translink de data tot gegevensbestanden verwerkt. DAT.Mobility (onderdeel van Goudappel) zorgt vervolgens voor het opwerken van de gegevensbestanden tot de gewenste informatie voor de toepassing in adviezen en verkeersmodellen.

Roy van den Berg van Translink: “De samenwerking leidt tot het optimaliseren van de keten, zodat er naast tijdswinst ook standaarden, kwaliteit en kennis worden gedeeld, zodat de informatiebehoefte van de uiteindelijke klant sneller kan worden ingevuld. Sneller in dit geval is vooral door tijdig processen te starten en in de toekomst deze keten verder te optimaliseren.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr 2023

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »