Kabinet verlengt vergoeding tot oktober

vrijdag 5 februari 2021
timer 3 min

Het kabinet verlengt de beschikbaarheidsvergoeding met drie maanden, tot oktober 2021. Dat werd op 5 februari besloten, vertelt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL.

De vergoeding liep oorspronkelijk tot 1 juli. De verlenging geldt in eerste instantie voor drie maanden  en er is een extra bedrag van 370 miljoen euro mee gemoeid. Vervoerders worden hiermee dus tot 93 procent van hun omzetverlies gecompenseerd, zodat zij te aller tijde wel hun vervoer beschikbaar kunnen blijven houden voor de reiziger – ook al maken momenteel veel minder reizigers gebruik van het ov.

Peters is tevreden dat staatssecretaris Van Veldhoven de vergoeding een kwartaal verlengt. “Het is fijn dat het kabinet het openbaar vervoer als vitale sector beschikbaar wil blijven houden, zoals dat de afgelopen periode is gegaan. Dat haalt voorlopig financiële druk bij vervoerders van de ketel en betekent dat de vervoerders per juli niet extra in hun diensten hoeven te snijden. Voor reizigers biedt dit zekerheid dat voldoende OV beschikbaar blijft.”

Kabinet beslist later over nieuwe verlenging

De inzet vanuit OV-NL en de decentrale overheden was eigenlijk om de vergoeding te verlengen tot eind 2021, zodat vervoerders niet in onzekerheid verkeren wanneer zij de nieuwe dienstregelingen voor juli tot en met december 2021 moeten maken. Maar daar ging het kabinet niet in mee.

Daarom spraken kabinet en ov-sector af om voor 1 juli te beslissen of de vergoeding nog eens voor het vierde kwartaal van 2021 moet worden verlengd. “Daar wilde het kabinet nu gewoon nog niet over beslissen. Er zijn nu nog teveel onzekerheden rondom de vaccinaties, reizigersherstel, et cetera. Wat zijn de gevolgen van thuiswerken en hoorcolleges op afstand? Dat moeten we eerst goed in kaart brengen”, stelt Peters.

Transitieplannen

In de tussentijd werken het ministerie, de verschillende vervoerders en decentrale overheden aan zogenaamde transitieplannen, die oorspronkelijk in april klaar moesten zijn. In deze plannen moet men aangeven hoe aan het herstel gewerkt wordt. “Maar juist dankzij die onzekerheden, is bijvoorbeeld over herstel van reizigersaantallen nu nog weinig te zeggen.”

Met de verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding, ontstaat dus ook meer lucht voor deze plannen. Die moeten nu ook uiterlijk 1 juli klaar zijn, vertelt Peters. “Het risico is natuurlijk dat je alles gaat doorschuiven, maar dat willen we absoluut voorkomen. We willen volle kracht door, want één ding is zeker: na corona zal het niet zomaar terugkeren naar de oude situatie.”

Doemscenario afgewend

De verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding is vooral een opluchting, besluit de voorman van OV-NL, zodat vervoerders niet in hun netwerk hoeven te snijden. “Er lagen doemscenario’s op tafel waarbij we 30 tot 40 procent moeten saneren. Ik wilde er niet eens aan denken wat er dan zou gebeuren, want dan moeten er echt systeemwijzigingen plaatsvinden. Dan blijft het voorzieningenniveau niet intact.” Gelukkig voor reiziger en sector, is dat probleem vooralsnog afgewend.

Reizigersherstel

Eerder deze week uitte de OV-ombudsman nog zijn zorgen of vervoerders wel snel genoeg kunnen opschalen, als de reiziger uiteindelijk terugkeert. Peters herkent zich niet in die zorgen. “We rijden nog steeds met 90 procent van de voertuigen en de huidige reizigerscapaciteit is nu zo’n 25 procent, met de avondklok ´s avonds zelfs 10 procent. Dus een eventuele reizigersgroei kunnen we opvangen, hoewel ik niet verwacht dat die voor de zomer zal optreden.

Bestaande dienstregelingen op- en afschalen is niet zo’n groot probleem, besluit hij. “Dat hebben we vorige zomer ook gedaan. Nieuwe dienstregelingen maken omdat je in je netwerk moet gaan snijden, dat kost pas veel tijd en moeite. Maar dat probleem is voorlopig dus afgewend.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.