Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse startup European Sleeper en de Tsjechische vervoerder RegioJet.

De coöperatie European Sleeper is onlangs opgericht door twee grote nachttreinfans: Elmer van Buuren (Train2EU) en Chris Engelsman (Noord-West Express). “Met de oprichting van European Sleeper brengen we een enorme hoeveelheid waardevolle nachttreinkennis en -ervaring bij elkaar”, schrijven zij op de website.

Eerste trein

De initiatiefnemers werken hiervoor samen met de Tsjechische private spoorwegonderneming RegioJet. Samen zullen zij deze eerste nachttrein gaan uitbaten, waarbij rijtuigen van RegioJet worden ingezet.

Deze trein moet vanaf april 2022 gaan drie keer per week gaan rijden op het traject Brussel – Rotterdam – Amsterdam – Berlijn – Dresden – Praag. De trein vertrekt aan het begin van de avond vanuit Brussel en komt ’s morgensvroeg aan in Praag. ’s Avonds vertrekt deze dan weer vanuit Praag, om ’s ochtends in Brussel aan te komen.

Spoorinfrabeheerder ProRail laat aan de NOS weten nog geen capaciteitsaanvraag te hebben ontvangen, maar wel met European Sleeper in gesprek te zijn over toelating op het spoor. RegioJet stelt de nieuwe nachttrein momenteel in de dienstregeling in te plannen en binnenkort een capaciteitsaanvraag in te dienen.

De Tsjechische vervoerder wil, net als de Nederlandse startup, de nachttrein weer op de kaart zetten in het Europese Jaar van het Spoor.

Aandeelhouder worden

Uiteindelijk wil European Sleeper een netwerk van nachttreinen opbouwen, die vanuit België en Nederland vertrekken. In december 2022 willen Van Buuren en Engelsman hun tweede bestemming bekend maken.

In de tussentijd kan iedereen voor een klein stukje eigenaar worden van de spoorwegonderneming, door aandelen te kopen. Vanaf komende mei starten de heren met hun fundraising. Door u aan te melden voor hun nieuwsbrief, blijft u op de hoogte.

2 reacties

  1. Honoré Reuling
    9 april 2021 om 20:26- Reageren

    Nogal een grote omweg als je in zuid Nederland woont! Niet beter een trein uit Brussel en Amsterdam in Dortmund samenvoegen?

  2. David Nijenhuis
    9 april 2021 om 23:55- Reageren

    Zolang spoorweginfrabeheerders en overheden torenhoge kosten voor het gebruik van het spoor blijven vragen en kerosine van belasting blijven vrijstellen, zal de nachttrein het moeilijk blijven winnen van het auto en vliegverkeer, ook al is er een groeiende groep reizigers dat inziet dat vliegen binnen Europa klimatologisch-gezien een slechte oplossing is en blijft. Omdat je per nachttrein minder mensen per gebruikte kuub kunt vervoeren, moeten de prijzen wel hoog blijven om nog een beetje quitte te kunnen spelen en wat goedkoper aangeboden kan worden daar zullen velen automatisch naar toegedreven worden.

Laat een reactie achter

Lees ook