Britse Staat reorganiseert spoorsysteem
dossier Aanbesteden

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

door in rubriek spoor
3 reacties

De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe, nationale organisatie: de Great British Railways (GBR).

Dat meldt de Sky News. Premier Boris Johnson wil daarmee een einde maken aan ‘een kwart eeuw versnippering’ op het spoor, om daarmee de dienstverlening aan de reiziger te verbeteren. Momenteel exploiteren meerdere spoorvervoerders afzonderlijke delen van het spoorwegnet.

De GBR moet verantwoordelijk worden voor alle spoorinfrastructuur in het land. Ook gaat het staatsbedrijf tarieven bepalen, de ticketgelden incasseren en het spoorboekje vaststellen, zodat de treinen beter op elkaar kunnen aansluiten.

De nationale maatschappij neemt niet het spoorvervoer over van de commerciele vervoerders, die onder een ‘Passenger Service Contract’ hun diensten mogen blijven aanbieden.

Aanleiding

Aanleiding voor de reorganisatie is de coronacrisis, waardoor reizigersinkomsten bij vervoerders sterk terug zijn gelopen. Ook in Groot-Brittannië verleent de overheid steun aan de vervoerders en zijn concessies opgeschort, waardoor premier Johnson heeft besloten het heft weer in eigen hand te nemen.

In de jaren ’80 en ’90 werd het spoorwegnet geprivatiseerd. Uiteindelijk liep daarmee de service vooral terug op minder drukke trajecten. Ook resulteerde het is dienstregelingen die slecht aansluiten en enorm prijzige tickets.

3 reacties

 1. David Nijenhuis
  21 mei 2021 om 17:36- Reageren

  Maar dat roep ik al jaren. Al die tariefdifferentiaties is allemaal leuk en aardig, maar dat eilanddenken is iets waar noch vervoerder, noch reiziger ook maar iets mee opschiet. Het is niet meer van deze tijd dat je voor een busrit van Arnhem naar Groningen beduidend meer kwijt bent, dan met de trein, omdat alle vervoerders daar allemaal geld voor willen zien en niet willen inzien dat je met een glijdende tariefschaal meer reizigers trekt. Dat er allemaal aanbiedingen zijn is leuk en aardig, en het is al heel mooi dat Gelderland, Overijssel en Flevoland aanbiedingen. Wat Nederland moet hebben is één door de overheid bepaald kilometertabel (natuurlijk degressief) dat geldt op zowel trein, als Stad-Streekvervoer, (evt. uitgebreid met Flexvervoer en fiets (voor het laatste stuk) waarmee je één tarief betaalt van deur tot deur. Bouw daarin goedkoper- en duurder makende factoren in, zoals: korting voor de delen dat je buiten de spits aflegt, korting voor kinderen, toeslagpercentage voor de 1e klas. Daarmee kun je ook voor elk onderdeel de goedkopere- en duurdere percentages toepassen en maak je met alle losse berekeningen een totaalsom*, zonder dat er steeds maar weer opnieuw basistarief betaald moet worden, (iets wat met de prix-calculé van de SNCF meer dan 25 jaar al een feit is). Kom je boven een bepaald bedrag uit of je reis op dezelfde dag verder, dan laat je het systeem voor de vervolgreis minder of niets extra’s in rekening brengen. Het OV-chipkaart-systeem lijkt slim en eerlijk, maar is dat niet, omdat er op verouderde tariefberekeningen is voortgeborduurd, (sorry dat ik nu even tegen het heilige kaartenhuisje van Translink aan het schoppen ben!).

 2. Kees Boer
  23 mei 2021 om 15:49- Reageren

  Er moet ook eens aan klantvriendelijkheid gedacht worden om lang verhaal kort te maken

 3. Ronald van onselen
  26 mei 2021 om 20:41- Reageren

  Boris Johnson heeft een punt maar is ns nu zo slecht? De privatisering heeft de nevenlijnen her en der in het land een meer dan forse oppepper gegeven. Ns hoofdnet is best goed. En streekbussen sluiten veelal beter aan dan vroeger. Wel heeft ns internationale treinen en vrachtvervoer gemarginaliseerd en het rijksbeleid heeft mooie vergezichten maar wel op papier. Binnenlands een 8 maar de andere sectoren scoren onvoldoende. Ns wil misschien wel dus afwachten of het rijk sturender wil zijn OOk financieel maar dat is al 10 jaar niet meer het geval. Dus tel je zegeningen met ‘s rijks steun nu.

Laat een reactie achter

Lees ook