Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

vrijdag 21 mei 2021
timer 1 min

De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe, nationale organisatie: de Great British Railways (GBR).

Dat meldt de Sky News. Premier Boris Johnson wil daarmee een einde maken aan ‘een kwart eeuw versnippering’ op het spoor, om daarmee de dienstverlening aan de reiziger te verbeteren. Momenteel exploiteren meerdere spoorvervoerders afzonderlijke delen van het spoorwegnet.

De GBR moet verantwoordelijk worden voor alle spoorinfrastructuur in het land. Ook gaat het staatsbedrijf tarieven bepalen, de ticketgelden incasseren en het spoorboekje vaststellen, zodat de treinen beter op elkaar kunnen aansluiten.

De nationale maatschappij neemt niet het spoorvervoer over van de commerciele vervoerders, die onder een 'Passenger Service Contract’ hun diensten mogen blijven aanbieden.

Aanleiding

Aanleiding voor de reorganisatie is de coronacrisis, waardoor reizigersinkomsten bij vervoerders sterk terug zijn gelopen. Ook in Groot-Brittannië verleent de overheid steun aan de vervoerders en zijn concessies opgeschort, waardoor premier Johnson heeft besloten het heft weer in eigen hand te nemen.

In de jaren ’80 en ’90 werd het spoorwegnet geprivatiseerd. Uiteindelijk liep daarmee de service vooral terug op minder drukke trajecten. Ook resulteerde het is dienstregelingen die slecht aansluiten en enorm prijzige tickets.

Maar dat roep ik al jaren. Al die tariefdifferentiaties is allemaal leuk en aardig, maar dat eilanddenken is iets waar noch vervoerder, noch reiziger ook maar iets mee opschiet. Het is niet meer van deze tijd dat je voor een busrit van Arnhem naar Groningen beduidend meer kwijt bent, dan met de trein, omdat alle vervoerders daar allemaal geld voor willen zien en niet willen inzien dat je met een glijdende tariefschaal meer reizigers trekt. Dat er allemaal aanbiedingen zijn is leuk en aardig, en het is al heel mooi dat Gelderland, Overijssel en Flevoland aanbiedingen. Wat Nederland moet hebben is één door de overheid bepaald kilometertabel (natuurlijk degressief) dat geldt op zowel trein, als Stad-Streekvervoer, (evt. uitgebreid met Flexvervoer en fiets (voor het laatste stuk) waarmee je één tarief betaalt van deur tot deur. Bouw daarin goedkoper- en duurder makende factoren in, zoals: korting voor de delen dat je buiten de spits aflegt, korting voor kinderen, toeslagpercentage voor de 1e klas. Daarmee kun je ook voor elk onderdeel de goedkopere- en duurdere percentages toepassen en maak je met alle losse berekeningen een totaalsom*, zonder dat er steeds maar weer opnieuw basistarief betaald moet worden, (iets wat met de prix-calculé van de SNCF meer dan 25 jaar al een feit is). Kom je boven een bepaald bedrag uit of je reis op dezelfde dag verder, dan laat je het systeem voor de vervolgreis minder of niets extra's in rekening brengen. Het OV-chipkaart-systeem lijkt slim en eerlijk, maar is dat niet, omdat er op verouderde tariefberekeningen is voortgeborduurd, (sorry dat ik nu even tegen het heilige kaartenhuisje van Translink aan het schoppen ben!).

Er moet ook eens aan klantvriendelijkheid gedacht worden om lang verhaal kort te maken

Boris Johnson heeft een punt maar is ns nu zo slecht? De privatisering heeft de nevenlijnen her en der in het land een meer dan forse oppepper gegeven. Ns hoofdnet is best goed. En streekbussen sluiten veelal beter aan dan vroeger. Wel heeft ns internationale treinen en vrachtvervoer gemarginaliseerd en het rijksbeleid heeft mooie vergezichten maar wel op papier. Binnenlands een 8 maar de andere sectoren scoren onvoldoende. Ns wil misschien wel dus afwachten of het rijk sturender wil zijn OOk financieel maar dat is al 10 jaar niet meer het geval. Dus tel je zegeningen met 's rijks steun nu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »