Maurice Unck vertrekt bij RET

donderdag 31 augustus 2023

Maurice Unck. Foto: Lennaert Ruinen, beeldbank RET.

Maurice Unck vertrekt per 1 januari 2024 als algemeen directeur van RET. Unck was sinds juni 2017 op zijn post, en maakte daardoor zowel groei van het aantal reizigers en stijgende waardering mee, maar ook de coronaperiode en de nasleep daarvan. Unck gaat naar Mail Nederland en wordt daar directeur.

Charlotte Insinger, voorzitter Raad van Commissarissen van RET: “Maurice is al ruim zes jaar een krachtig bestuurder van de RET, ook tijdens de bijzonder moeilijke covid-crisis en de nasleep daarvan. De RET heeft aanzienlijke prestaties geleverd op het gebied van duurzaamheid, klanttevredenheid en innovatie en er ligt een toekomstvisie voor de RET op weg naar 2035. Wij bedanken Maurice voor zijn grote inzet en wensen hem veel succes bij PostNL.”

De klanttevredenheid steeg onder Unck naar bijna een 8 en het aantal reiziger steeg - tot begin 2020 - met 14 procent. De RET heeft, na de coronaperiode, weer de weg omhoog gevonden. Het RET-net kreeg er 25 kilometer metrospoor bij door ingebruikname van de Hoekse Lijn. Ook zette de vervoerder stappen op het gebied van duurzaamheid, waaronder de transitie naar een zero emissie busvloot in 2030 en de overgang naar 100% in Nederland opgewekte groene stroom. Tot slot maakte Unck het voor reizigers makkelijker om vervoermiddelen te combineren: hij gaf de samenwerking met aanbieders van deelvervoer een impuls en zette de digitale integratie daarvan hoog op de agenda.

Maurice Unck: “De RET is een prachtig bedrijf met grote maatschappelijke relevantie. Ik heb ervan genoten om mij met een divers team van collega’s elke dag in te zetten om het ov in Rotterdam en omstreken nog aantrekkelijker te maken voor reizigers. Ik ben ervan overtuigd dat goed ov hard nodig is om de bevolkingsgroei in goede banen te leiden, de economie een impuls te geven en stad en regio leefbaarder te maken. Tegelijkertijd trok de nasleep van corona een grote wissel op het bedrijf en in toenemende mate ook op mijzelf. De komende maanden zet ik mij er met volle energie voor in om tot goede financiële afspraken te komen met onze opdrachtgever en aandeelhouder. Daarna is het tijd voor een nieuw gezicht, die met frisse ideeën verder werkt aan het herstel van de RET.”

De Raad van Commissarissen heeft het proces om een opvolger voor Unck te vinden inmiddels opgestart.