Een wereld te winnen voor MAN Trucks & Bus in Nederland

dinsdag 21 februari 2023

Met de grote hoeveelheid tenders die eraan komt, verwacht ov-manager Tillo Smets van MAN Truck & Bus in 2023 de eerste ZE-bussen in Nederland aan de man te brengen. De transitie is in steeds meer landen ingezet. “In heel Europa verkoopt MAN een steeds hoger percentage elektrische bussen.”

Met de Lion’s City E kwam MAN in 2020 met een nieuwe elektrische stadsbus op de markt. Een concept dat al sinds 2015 werd doorontwikkeld en beproefd, aldus Smets. “Zo’n traject duurt erg lang inderdaad, maar daardoor zijn risico’s wel zoveel mogelijk afgedekt. Als een bus bij ons de deur uitrijdt, weet de klant dat hij erop kan vertrouwen.” De 12-meter stadsbus van MAN won dan ook de Bus of the Year 2023-verkiezing.

Nederlandse variant

Speciaal voor de Nederlandse markt werd ook een Low Entry-variant ontwikkeld. Smets: “In Nederland is zo’n 70 procent Low Entry, met veel zitplaatsen achterin die vooruitrijdend gebouwd zijn. Dat creëert relatief veel zitplaatsen gecombineerd met voldoende staplaatsen voor in de spits.” Maar omdat in de coronaperiode Nederlandse tenders werden uitgesteld, rijdt er nog geen elektrische MAN op de Nederlandse wegen.

Daar moet in 2023 verandering in komen, nu meerdere (nood)concessies aflopen en opnieuw aanbesteed worden. Van de 5000 ov-bussen in Nederland rijdt momenteel 25 procent zero emissie en dus is er nog een wereld te winnen. Smets ziet de grote concurrentie van fabrikanten die in Nederland actief zijn, niet als bedreiging, maar gelooft heilig in zijn eigen product. “De variatie houdt je scherp. Dat maakt het een leuke, dynamische markt.”

Tillo Smets, MAN Truck & Bus: ‘We verwachten dat we in 2025 50 procent onze productie elektrisch is’

Kwaliteit en onderhoud

“MAN heeft meerwaarde, omdat we een verregaande samenwerking met de klant aangaan. Dat zeggen natuurlijk meer partijen, maar wij maken het waar en geven bijvoorbeeld onderhoudscontracten tot 15 jaar af of zelfs meer af. De ZE-bussen zijn van dezelfde kwaliteit als onze diesel- en CNG-bussen die al veel in Nederland rijden, dus iedereen weet wat hij in huis haalt.”

Dat biedt bovendien een extra voordeel, omdat langere concessieperiodes ervoor zorgen dat de Totalcost of Ownership (TCO) lager uitvalt. “De aanschafkosten zijn relatief hoog, maar onze bussen kunnen makkelijk 15 jaar mee zonder al te veel onderdelen te vervangen. Door de elektrificatie worden concessies in Nederland steeds langer. Hoe ouder bussen mogen worden, hoe meer zich dat bij onze bussen dus vertaalt in lagere TCO-kosten.”

Bovendien heeft de Lion’s City E inmiddels al ervaring opgebouwd in onder meer Scandinavische landen en Duitsland. Steeds meer Europese landen richten zich op elektrisch vervoer, tot grote tevredenheid van Smets. “MAN produceert inmiddels voor heel Europa. We verwachten dat we in 2025 50 procent onze productie elektrisch is.”

Wat is de doelstelling?

Smets plaatst wel een kritische kanttekening over het Nederlandse beleid. “Vanwege het Bestuursakkoord Zero Emissie Bus moeten bussen zero emissie aan de uitlaat rijden in de streefjaren 2025 en 2030. Maar dat gaat wel ten koste van het ov-aanbod. Inmiddels rijden in Nederland nog maar 5000 bussen. Nog niet zo lang geleden waren dat er 6000. Natuurlijk, bedrijven zijn ook efficiënter gaan werken. Maar als budgetten onder druk staan en je moet investeren in duurdere ZE-bussen, vraag ik me wel af wat eigenlijk de doelstelling is.”

Hij vergelijkt het met Polen, waar het besef om de luchtkwaliteit te verbeteren steeds meer doordringt. “Als het doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren, maak je grotere stappen door Euro I-bussen, die daar ook nog veel rijden, te upgraden naar Euro VI, dan door Euro VI te upgraden naar elektrisch. Ook in Scandinavische landen is het minder zwart-wit ingericht dan in Nederland.”

Daarom hoopt hij dat de Nederlandse politiek in de toekomst anders naar problemen gaat kijken. “Een transitie moet gewoon niet ten koste gaan van je aanbod. De basis moet wel in orde blijven. Ik verwacht dat we na 2030 wel weer een nieuwe slag gaan maken. De wereld verandert snel, dan moet je ook snel kunnen meeveranderen. Ik zie geen toekomst voor vraagafhankelijk vervoer, dat je op afroep moet bestellen. Ik vind dat overal een ov-aanbod moet zijn, dat is vrij principieel.”

Zero Emissie Conferentie

MAN Trucks & Bus is op 13 april ook aanwezig op de Zero Emissie Conferentie. Daar kijken we terug op de successen van de elektrificatie van onze busvloten de afgelopen jaren. en blikken ook vooruit: wat is de volgende stap?

Bij kennis- en innovatiecentrum ElaadNL in Arnhem bespreekt Marc Maartens donderdagochtend 13 april in vijf panelgesprekken de meest actuele thema’s van het moment.

Bekijk hier het programma of meld u aan.

Er is ook héél veel te winnen,in de aankoop van Waterstof-bussen aandrijving,zoals ik al eerder beaamden.Binnen 15 minuten waterstof getankt. Geen extra zeer zware gewicht van de lithium-batterijen,géén extra belasting van het opladen van de E-Bussen,gezien ons stroomnetwerk al over belast is,wat een BLACK-OUT kan veroorzaken.Via youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in den Blackout? Plötzlich dunkel.Maar ook de extra slijtage van het wegdek door de zeer zware eigen-gewicht van de Lithium-Batterijen.Div Duitse Steden kopen steeds meer Waterstof-bussen: ziet via: waterstofmagazine.nl Portugal:busbedrijf van Deutsche Bahn koopt 60 waterstofbussen bij Toyota in Portugaal Maar ook:Duitsland: Waterstofbussen in Oldenburg,maar ook in de Duitse Plaats:Russelsheim:rijden div waterstof-aangedreven waterstof-bussen.En hoe weet ik dat.omdat globaal 25 jaar FTA(FREE TO AIR) via de Astra 19.2 Astra vele Duitse publieke/deelstaat/commerciele TV/Radio omroepen kan ontvangen.Ziet ook via: NDR.de Themen A-Z oa de vele exakte informatie.inzake waterstof-ontwikkelingen.en u kunt het laten vertalen in de Nederlandse Taal,Als u de Duitse Taal niet machtig bent.beheerst.En waterstof-gebruik is in hele wereld,de HEILIGE GRAAL aan het worden,maar vooral in de Kernfusiereaktors: de de zware waterstof-atomen in elkaar door een zeer hoge opgewekte Energie,in elkaar overgaan,en dan ontstaat er een Helium Plasma Ring van 150 miljoen graden.In wording bi ITEL Frankrijk/en in Duitsland bij het MAX-Plank industuut. Ziet via: youtube.nl (tik in) Building Green-Sun on Earth.En die E-Bussen kunnen later weer omgebouwd worden,naar waterstof-aandrijving.Wat ze ook in China doen:ziet via:opwegmetwaterstof.nl datum: 20-04-2020:worden 7000 E-bussen in een Chinese Miljoenen stad omgebouwd naar waterstof-aandrijving.Wie gelijk heeft,of wilt hebben,aan u de keus:en reageer eens de lezers van OV magazine,op de exakte waarheden.En daarom verpest ik de inkoop van de E-Bussen.De toekomst zal het leren!.Adieu

zoals ik al eerder beaamden,dat ook in div. Duitse Steden,zal worden gekozen voor waterstof-Bus-aandrijving.Via youtube.nl(tik in) Der Hyundai Elec City Fuell Cell-ein wasserstoff bus über zeugt(Stadt Rüsselsheim(Opel Stadt)(tik in)Probefahrt mit deim Wasserstoff bus|BR24(tik in)Busses 4 Future:wasserstoff als neuer Antrieb für linien busse(tik in) Süd baden bus testet grünen wasserstoff mit den wasserstoffbus von" Caetano Bus"(Toyota")(tik in) Vorstellung der ersten fünf wasserstoffbusse des Kreises Düren(tik in) Realer Irrsinn: Die wasserstofftankstelle von Wiesbaden|extra 3|NDR (tik in)IAA Transportation Hannover|Wasserstoff oder Elekrobus?.Voor die lezers die de Duitse Taal beheersen,Dat waterstof-aandrijving ook in Duitsland deel kan uitmaken,voor openbaarvervoer.En zo kan er ook nog wel meer Duitse Plaatsen opnoemen,die bezig zijn voor waterstof-bus-aandrijving.En zoals een bekend gezegde|Als er een Schaap over de Dam is,volgen er meerdere Schapen.De toekomst zal het uitmaken,zal het E-Bussen worden,of zal het waterstof-bussen worden!.

Om zeker te zijn voor het stabiel houden van onze stroomnet:en vooral het meer gebruik van Energie,zal Nederland zelf Waterstof-moeten produceren,of waterstof inkopen uit landen waar de Zon constant aanwezig is.Als we alles wat met Elektrische/Waterstof aandrijvingen te voorzien van Energie.Australië: grootste waterstofcentrale ter wereld zorgt voor Netbalancering.(bronverwelding) waterstofmagazine.nl.Het heeft niet helemaal een raakvlak met het onderwerp:ziet via: youtube.nl (tik in) Building Green-Son on Earth:dat de Duitse Firma MAN,een zeer hoogstaande innovatie en hoogstaande Technologische producten maakt,en ook een zéér belangrijk onderdeel leverd voor de opwekking via ITEL kernfusiereakter in wording: en kernfusiereaktor kent geen kernafval,alleen een beetje Thorium,die binnen 100 jaar weer is genutraliseerd.En belangrijk voor de nieuwe Energie-bronnen.Ziet ook via: Google.nl (tik in) Energie uit de Ruimte,wat al vele jaren wordt gebruikt voor de Energie-levering van de vele Satallieten,die globaal op een afstand van 38.000 km draaien in de Orbiter baan rond te aarde,boven de evenaar,met 11.000 km per uur.Wat nu nog niet mogelijk is,kan in de jaren 2050 wel deel gaan uitmaken,voor een evenwichtig energie-opbrengst.De wereld verandert,verander mee.Wat u doet met mijn ingezonden betoog:behoort tot uw competentie.Adieu

Maar wel MAN Bus Prduction gemaakt in Polen!.Via youtube.nl (tik in) Production in Poland,Electric bus Factory (tik in) MAN E-Bus-Production in Starachowice Polen 2021/22.Duitse kwaliteit uit Polen.En dat kan het verschil maken,in de verkoop/inkoop-prijs!.

Vandaag in het nieuws: onze stroomnet is vorig jaar,vele malen uitgevallen,zoals ik al vaker beaamden,het waarom.Via youtube.nl(tik in) Blackout-Plözlich ohne strom(Doku) geeft weer dat je via Satelliet-ontvangst nog informatie kunt ontvangen,via een auto-batterij(tik in)Blackout?!Wie stabil ist das europäische stromnetz?|Galieo|PtoSieben(tik in) Doku zu Blackout-wie passiert,wenn der strom wirklich länger ausfällt.Den weet u lezers het waarom,de netstroom kan uitvallen.Hoe meer E-bussen,hoe meer E-Autos',hoe meer netstroom gaan gebruiken etc. Windmolens/Zonnepanelen,kan gezien worden als een pulserende energie-opbrengst:geen wind geen energie/geen zon werken de zonnepanelen en wekken heel weinig energie op/warmtepompen gebruiken heel veel energie.Elektrisch treinen gebruiken heel veel energie,en daarnaast heel veel consumenten-producten,gebruiken heel veel energie,ondanks de bekende energie-lebels.De wasbeurten duren langer,dan aangegeven.

ziet via: youtube.nl (tik in) World's langest Fusion Nuclear Experiment ITER Tokamak: neem kennis van de Duitse Firma hun aandeel in de productie van de Kernfusiereaktor in opbouw in Frankrijk:MAN DWE Reaktors.En dat is ook een samenwerkings-verbanden via Wereld-concern's.voor de opwekking van nieuwe energie-bronnen,zonder kernafval,maar via zware waterstof-atomen,die door een zere hoge magnetische en door super-neodym-magneten worden samengesmolten,en er een Helium Plasma-Ring ontstaat van 150 miljoen-graden,en dat is nog een groot probleem,de koeling van ITER.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.