NS-reiziger gaat 4,3% meer betalen in 2023

donderdag 3 november 2022

Vanaf volgend jaar betaalt de NS-reiziger gemiddeld 4,3 procent meer voor zijn treinreis, terwijl het aanbod flink minder wordt. Reizigersvereniging Rover en de consumentenorganisaties vinden dat er maar één ding past: de prijzen bevriezen. NS geeft aan de ticketprijs, ondanks de inflatie, zo betaalbaar mogelijk te willen houden.

Per 1 januari gaan de prijzen gemiddeld met 4,3 procent omhoog. Losse reizen stijgen met 5,5 procent, abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of door het hele land gereisd kan worden dalen met 2,4 procent. De NS hoopt hiermee forenzen te stimuleren vaker met de trein te reizen. 

Volgens Rover verlagen ze de kosten voor reizigers met een abonnement, om zo het gemiddelde te drukken. Hierdoor komen ze niet in de knoop met afspraken die met het Rijk gemaakt zijn. Abonnementen zoals Dal Voordeel, Altijd Voordeel en Dal Vrij worden 9 tot 11 procent duurder. Hiermee gaan NS-reizigers fors meer betalen voor een fors minder aanbod: in 2023 rijden er zo’n 13 procent minder treinen vanwege personeelsgebrek.

Prijsverhoging staat niet in verhouding tot aanbod

Rover en de andere consumentenorganisaties vinden de plannen van NS bizar. Er rijden minder treinen, een reiziger heeft meer reistijd en bovendien zijn de treinen veel drukker. De prijsverhoging staat niet in verhouding met het aanbod. Consumentenorganisaties pleiten voor het afzien van de prijsverhogingen. Dit gebeurde alleen in 2002 een keer. “U kunt moeilijk volhouden dat u in 2023, met minimaal een structurele uitval via afschaling van 13 procent van de treinen, goede prestaties levert”, beargumenteren de consumentenorganisaties in een brief aan NS.

“NS vraagt nu echt te veel van de reiziger”, aldus Rover-directeur Freek Bos. “Het zou het bedrijf sieren de problemen van de treinreiziger serieus te nemen en gezien de slechte kwaliteit van dienstverlening af te zien van iedere prijsverhoging. Wij zien het als maatschappelijke plicht van NS om reizigers niet de trein uit te jagen. Ook zonder exorbitante prijsverhoging zal NS hiervoor in 2023 alle zeilen moeten bijzetten.”

Tjalling Smit van de Raad van Bestuur van NS laat weten dat NS zijn uiterste best heeft gedaan de ticketprijzen betaalbaar te houden. "NS wordt op dit moment geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna 13 procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaren 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan 100 miljoen euro en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.”

 

De geplande prijsverhoging is buitensporig. Bovendien wordt er met verschillende maten gemeten. Iedereen, abonnementhouders en andere reizigers, zouden allemaal dezelfde prijsverhoging moeten betalen. De NS gaat minder rijden met kortere treinen (al in werking gezet sinds de zomer). Door personeelsgebrek zijn er ook minder personeelskosten. De service is al bijna nihil.
Door overvolle treinen gedurende de hele dag (vnl. studenten en jongeren) en enkele werkenden, is er nauwelijks nog plek voor 60+ers. Die groep wordt het reizen met de trein met hun dalurenabonnement en vrijreizen al benadeeld, omdat ze tussen 16:00 en 18:30 uur het volle reisbedrag moeten betalen, als straf dat ze in die uren met de trein reizen. Bovendien is reizen in de 1e klas ook al niet meer te doen, omdat de 1e klas vol bezet wordt door reizigers met 2e klas kaartje. Er is toch geen controle. De mensen die wel betalen voor 1e klas kunnen dan helaas niet meer zitten, misschien dat ze daar net een staanplaats kunnen krijgen. Helaas, het reizen met de trein wordt met de dag onaantrekkelijker.

Volledig met u eens Jettie Bouman, daar vind ik als 61 jarige dat ook het serviceniveau is verslechterd, zelfs de eerste klas in de nieuwe sprinters zijn gewoon tweede klas stoelen met een ander kleurtje, zonder extra comfort en dat met een duurder treinkaartje. Het ergste is de beperking tussen 16.00 uur en 18.30 uur waardoor je met een dalurenkaart vooraf moet bepalen wanneer men wel en niet kan reizen en eventueel een lange onderbreking moet maken alvorens de reis door weeks voort te zetten. NS biedt minder reisgenot voor een te dure ritprijs !

Ik ben het met de indieners volledig mee eens dat ik zelfs niet eens in de middagspits korting krijg;zelfs ook niet op een vrije reisdag en nota bene ook niet in de vakanties ; en blijven die vrije reisdagen voor de 60 plussers ? Nou het lijkt wel alsof men met de trein MEEMAG !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.