Busstation Breda is de blikvanger

donderdag 18 september 2014
timer 3 min

Het nieuwe station Breda is onlangs geopend met een tijdelijke hoofdingang aan de noordzijde. Het meest geslaagde deel van het immense gebouw is het inpandige busstation.

Opvallend aan het nieuwe station Breda is dat de bussen op hetzelfde niveau rijden als de treinen. Vanaf het treinperron is de reiziger via trap, roltrap of lift snel op het busstation. Doordat je aankomt op het enige eilandperron hoef je nergens busbanen over te steken. Het ‘zaagtandpatroon’ voor de halterende bussen maakt dat de bestemmingsaanduiding al van ver te zien is. De wachtruimte doet luxe aan met de robuust houten zitbanken. Reisinfoschermen tellen de vertrektijd af in minuten en geven eventuele vertragingen aan.

Op het treinstation, waarvan de centrumzijde in 2016 opengaat, is nog veel werk te verzetten. Het enorme gebouw, 300 meter breed, herbergt behalve het station ook kantoren, commerciële ruimtes en woningen. NS Stations had vooraf al drie van de vier woonblokken kunnen verkopen aan een lokale woningcorporatie. Voor het vierde blok van 54 woningen aan de noordzijde start binnenkort de verkoop. “Het wordt spannend”, zegt Pieter Akkermans, directeur Projecten van NS Stations. “Zijn er genoeg mensen die durven en kunnen kopen? Bij deze woningen moet je echt ervaren hoe rustig ze zijn en hoe groen het binnenterrein is. Daarom houden we medio oktober een open dag.”

Echt druk aan de noordzijde wordt het pas als eind volgend jaar de Belastingdienst naar het station verhuist. Mogelijk komt ook de stadsbibliotheek naar het gebouw. Winkels en horecagelegenheden zijn er al, maar de helft van de ruimtes staat nog leeg. Binnenkort komen Jamin, Sissy Boy, een lunchroom en een vis-/broodjeswinkel. Gesprekken voert NS Stations nog met een telefoniewinkel en een Italiaanse foodstore.

Bijzonder is verder dat bewoners, werknemers en reizigers straks op het stationsdak kunnen parkeren. Tussen het trein- en het busstation lopen twee hellingbanen naar het dak die het unieke doorzicht belemmeren. Een ondergrondse parkeergarage ligt voor de hand, maar daar is bewust niet voor gekozen, zegt Akkermans. “De bodemgesteldheid maakte een garage duur. Maar we waren vooral enthousiast over het idee om een keer een parkeerdek te bouwen boven de sporen. Dan heb je geen last van dikke kolommen die de parkeerruimte beperken. Parkeren bij daglicht is bovendien aantrekkelijker en sociaal veiliger.”

Een jaar later dan gepland, in de loop van 2016, gaat de centrumzijde van het station open. Het schroeven, in plaats van heien van de funderingspalen veroorzaakte de vertraging. Vanaf 2016 vertrekken vanaf Breda naast de Intercity Direct via de HSL naar Amsterdam, ook de snelle shuttles Amsterdam–Brussel. Het aantal verwachte reizigers verdubbelt in 2020 tot 57.000. Zo’n 38.000 reizigers zullen het busstation aandoen.

Zie ook de fotoreportage.

Download hier de reportage van Pien Heuts en fotograaf Chris Pennarts over station Breda uit november 2012.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kentekenherkenning bij 53 P+R-stations

8 jul om 12:58 uur

NS wil het in- en uitrijden bij parkeergarages makkelijker maken. Daarom heeft de NS in samenwerking met Q-Park…

Lees verder »

Hubgebruiker als uitgangspunt voor ontwerp

27 jun om 09:00 uur

Mobiliteitshubs lijken het nieuwste wapen in de strijd om mobiliteit duurzamer en aangenamer te maken. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoor de laatste inzichten op zero emissiegebied

2 nov 2021

Op de derde editie van de Zero Emissie Conferentie bespreken we, onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep 2021

Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep 2021

Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep 2021

“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…

Lees verder »
Lokale community verfraait station Deurne
flash_onNieuws

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul 2021 timer7 min

Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…

Lees verder »