Busstation Breda is de blikvanger

donderdag 18 september 2014
timer 3 min

Het nieuwe station Breda is onlangs geopend met een tijdelijke hoofdingang aan de noordzijde. Het meest geslaagde deel van het immense gebouw is het inpandige busstation.

Opvallend aan het nieuwe station Breda is dat de bussen op hetzelfde niveau rijden als de treinen. Vanaf het treinperron is de reiziger via trap, roltrap of lift snel op het busstation. Doordat je aankomt op het enige eilandperron hoef je nergens busbanen over te steken. Het ‘zaagtandpatroon’ voor de halterende bussen maakt dat de bestemmingsaanduiding al van ver te zien is. De wachtruimte doet luxe aan met de robuust houten zitbanken. Reisinfoschermen tellen de vertrektijd af in minuten en geven eventuele vertragingen aan.

Op het treinstation, waarvan de centrumzijde in 2016 opengaat, is nog veel werk te verzetten. Het enorme gebouw, 300 meter breed, herbergt behalve het station ook kantoren, commerciële ruimtes en woningen. NS Stations had vooraf al drie van de vier woonblokken kunnen verkopen aan een lokale woningcorporatie. Voor het vierde blok van 54 woningen aan de noordzijde start binnenkort de verkoop. “Het wordt spannend”, zegt Pieter Akkermans, directeur Projecten van NS Stations. “Zijn er genoeg mensen die durven en kunnen kopen? Bij deze woningen moet je echt ervaren hoe rustig ze zijn en hoe groen het binnenterrein is. Daarom houden we medio oktober een open dag.”

Echt druk aan de noordzijde wordt het pas als eind volgend jaar de Belastingdienst naar het station verhuist. Mogelijk komt ook de stadsbibliotheek naar het gebouw. Winkels en horecagelegenheden zijn er al, maar de helft van de ruimtes staat nog leeg. Binnenkort komen Jamin, Sissy Boy, een lunchroom en een vis-/broodjeswinkel. Gesprekken voert NS Stations nog met een telefoniewinkel en een Italiaanse foodstore.

Bijzonder is verder dat bewoners, werknemers en reizigers straks op het stationsdak kunnen parkeren. Tussen het trein- en het busstation lopen twee hellingbanen naar het dak die het unieke doorzicht belemmeren. Een ondergrondse parkeergarage ligt voor de hand, maar daar is bewust niet voor gekozen, zegt Akkermans. “De bodemgesteldheid maakte een garage duur. Maar we waren vooral enthousiast over het idee om een keer een parkeerdek te bouwen boven de sporen. Dan heb je geen last van dikke kolommen die de parkeerruimte beperken. Parkeren bij daglicht is bovendien aantrekkelijker en sociaal veiliger.”

Een jaar later dan gepland, in de loop van 2016, gaat de centrumzijde van het station open. Het schroeven, in plaats van heien van de funderingspalen veroorzaakte de vertraging. Vanaf 2016 vertrekken vanaf Breda naast de Intercity Direct via de HSL naar Amsterdam, ook de snelle shuttles Amsterdam–Brussel. Het aantal verwachte reizigers verdubbelt in 2020 tot 57.000. Zo’n 38.000 reizigers zullen het busstation aandoen.

Zie ook de fotoreportage.

Download hier de reportage van Pien Heuts en fotograaf Chris Pennarts over station Breda uit november 2012.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »

Het recept voor regie

15 dec 2020 timer4 min
Zaterdag krijg je de schoonfamilie te eten en je moet koken. Na de uitgebreide kerstdiners, lunches en borrels bij…
Lees verder »

Perronbank van 130 meter krijgt opfrisser

14 dec 2020 timer1 min
De langste bank ter wereld voor treinreizigers op een perron is vernieuwd: de unieke bank met een lengte van maar…
Lees verder »

MIRT focust op aanpak stationsgebieden

27 nov 2020 timer4 min
De komende jaren gaan veel stationsgebieden op de schop, om er ov-knooppunten van te maken die zijn voorbereid op…
Lees verder »