Onderzoek RIVM bevestigt klachten lawaaihinder America

maandag 15 januari 2024

Trein rijdt door America (Limburg). Foto: Rob Dammers.

Onderzoek door het RIVM laat zien dat treinverkeer in America (Limburg) zowel overdag als 's nachts te veel geluidshinder veroorzaakt. 

 

Het RIVM deed het onderzoek samen met de inwoners van het gebied. Een jaar lang is het geluidsniveau met achttien geluidsmeter gemeten. Bewoners die in de buurt van het spoor wonen gaven met een app aan hoe zij de hinder door treinverkeer ervaren. 

Ook 's nachts frequent verkeer

Tijdens de onderzoeksperiode werden geregeld geluidsniveaus van meer dan 70 decibel gemeten. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om metingen van 30 tot 40 treinen 's nachts. 70 decibel wordt door de WHO als grens gehanteerd waarboven niet alleen irritatie, maar ook gezondheidsklachten kunnen optreden. 

In America is sprake van meer hinder en slaapverstoring door treinverkeer dan in de rest van het land. Het aantal treinen per nacht is ook sterk verschillend, waardoor de hinder onvoorspelbaar is. Niet alleen het geluid levert klachten op, maar ook de trillingen van passerende treinen worden als hinderlijk ervaren.

Spoorlijn dwart door America

De spoorlijn loopt dwars door America en ligt daar al meer dan 150 jaar. De overlast die de bewoners ervaren is de afgelopen jaren verergerd, door de zware goederentreinen die 's nachts gebruikmaken van het spoor.