Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

dinsdag 15 juni 2021
timer 3 min

Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, sporten met elkaar of weer gaan winkelen in de stad. En ook kan men weer naar universiteit, hogeschool of werk, om beter te kunnen samenwerken en klanten weer te bezoeken. Dat gaat gepaard met meer reizen dan we het afgelopen jaar hebben gezien. Voor het ov is het dus tijd om haar reizigers weer terug te verwelkomen in haar treinen, bussen, trams en metro’s. Dat vergt wel een inspanning waarin we alle zeilen bij moeten zetten en alle kanalen moeten inzetten om de reiziger terug te winnen. 

De verwachtingen over hoe snel reizigers weer terugkeren in het ov lopen sterk uiteen. Wel is iedereen het erover eens dat er een verschuiving gaat plaatsvinden in het reizigersgedrag. We gaan meer en op andere momenten thuiswerken en kiezen voor andere vervoersmiddelen, zoals de elektrische fiets, of een combinatie van de verschillende vervoersmiddelen: Mobility as a Service dus.  

Ondanks de crisis is de ontwikkeling van deelmobiliteit niet stil komen te staan en ook MaaS begint haar positie in het mobiliteitslandschap steeds prominenter op te eisen. Voor MaaS blijft ov de backbone van het aanbod. Als we ervoor willen zorgen dat deze backbone blijft bestaan ligt het voor de hand dat MaaS-aanbieders en -vervoerders de handen ineenslaan, om zo samen het ov weer aantrekkelijk en laagdrempelig maken.

Daarvoor is uiteraard een tariefaanbod in de MaaS-apps nodig, dat voor de reiziger minimaal gelijk is aan het tarief dat hij of zij zou betalen wanneer het direct wordt afgenomen bij de vervoerder. Met het kunnen aanbieden van het zogenaamde MaaS-waardige aanbod in de MaaS-apps kunnen passagiers worden verleid om met het ov te reizen. Hierdoor kan een compleet nieuwe doelgroep worden aangeboord.

Ter illustratie een voorbeeld van de MaaS-app GOAN! van Qarin in Twente, die onder andere gericht is op de oudere, minder mobiele reiziger. Deze reizigers gaan nu nog met de eigen auto of de Regiotaxi. GOAN! en de campagne eromheen zijn erop gericht hen meer met het ov te laten reizen. Het zou dan vreemd zijn dat ze in de MaaS-app het volle tarief moeten betalen, terwijl ze rechtstreeks bij de vervoerder gebruik kunnen maken van een 65+ korting. Hetzelfde geldt voor dalurenkortingen, kinderkortingen en trajectkaarten. Helaas is dit nu wel de praktijk. In Rotterdam en Den Haag betalen reizigers die via MaaS-dienstverleners willen boeken en betalen, tot wel drie keer het normale OV-chipkaarttarief voor een standaardreis.  

Het is nu de tijd om de handen ineen te slaan. Bijna alle MaaS-apps hebben een specifieke doelgroepfocus. En juist met deze focus kunnen zij andere typen reizigers - en daarmee weer zo snel mogelijk meer reizigers - het ov inlokken. Daarom zou ik alle vervoerders willen oproepen nu zo snel mogelijk een referentie-aanbod af te geven en niet te wachten tot dit wordt afgedwongen in nieuwe concessies. Kijk naar de nieuwe kansen die we met z’n allen moeten grijpen om weer meer mensen terug te winnen voor het ov. 

Bart Schmeink is co-founder en shareholder Qarin bv en CEO van Securitas Nederland. 

Deze column is eerder verschenen in OV-Magazine 1/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

28 jun om 11:14 uurtimer3 min
Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het…
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »

MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

10 dec 2020 timer3 min
Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II.…
Lees verder »