Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

dinsdag 15 juni 2021
timer 3 min

Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, sporten met elkaar of weer gaan winkelen in de stad. En ook kan men weer naar universiteit, hogeschool of werk, om beter te kunnen samenwerken en klanten weer te bezoeken. Dat gaat gepaard met meer reizen dan we het afgelopen jaar hebben gezien. Voor het ov is het dus tijd om haar reizigers weer terug te verwelkomen in haar treinen, bussen, trams en metro’s. Dat vergt wel een inspanning waarin we alle zeilen bij moeten zetten en alle kanalen moeten inzetten om de reiziger terug te winnen. 

De verwachtingen over hoe snel reizigers weer terugkeren in het ov lopen sterk uiteen. Wel is iedereen het erover eens dat er een verschuiving gaat plaatsvinden in het reizigersgedrag. We gaan meer en op andere momenten thuiswerken en kiezen voor andere vervoersmiddelen, zoals de elektrische fiets, of een combinatie van de verschillende vervoersmiddelen: Mobility as a Service dus.  

Ondanks de crisis is de ontwikkeling van deelmobiliteit niet stil komen te staan en ook MaaS begint haar positie in het mobiliteitslandschap steeds prominenter op te eisen. Voor MaaS blijft ov de backbone van het aanbod. Als we ervoor willen zorgen dat deze backbone blijft bestaan ligt het voor de hand dat MaaS-aanbieders en -vervoerders de handen ineenslaan, om zo samen het ov weer aantrekkelijk en laagdrempelig maken.

Daarvoor is uiteraard een tariefaanbod in de MaaS-apps nodig, dat voor de reiziger minimaal gelijk is aan het tarief dat hij of zij zou betalen wanneer het direct wordt afgenomen bij de vervoerder. Met het kunnen aanbieden van het zogenaamde MaaS-waardige aanbod in de MaaS-apps kunnen passagiers worden verleid om met het ov te reizen. Hierdoor kan een compleet nieuwe doelgroep worden aangeboord.

Ter illustratie een voorbeeld van de MaaS-app GOAN! van Qarin in Twente, die onder andere gericht is op de oudere, minder mobiele reiziger. Deze reizigers gaan nu nog met de eigen auto of de Regiotaxi. GOAN! en de campagne eromheen zijn erop gericht hen meer met het ov te laten reizen. Het zou dan vreemd zijn dat ze in de MaaS-app het volle tarief moeten betalen, terwijl ze rechtstreeks bij de vervoerder gebruik kunnen maken van een 65+ korting. Hetzelfde geldt voor dalurenkortingen, kinderkortingen en trajectkaarten. Helaas is dit nu wel de praktijk. In Rotterdam en Den Haag betalen reizigers die via MaaS-dienstverleners willen boeken en betalen, tot wel drie keer het normale OV-chipkaarttarief voor een standaardreis.  

Het is nu de tijd om de handen ineen te slaan. Bijna alle MaaS-apps hebben een specifieke doelgroepfocus. En juist met deze focus kunnen zij andere typen reizigers - en daarmee weer zo snel mogelijk meer reizigers - het ov inlokken. Daarom zou ik alle vervoerders willen oproepen nu zo snel mogelijk een referentie-aanbod af te geven en niet te wachten tot dit wordt afgedwongen in nieuwe concessies. Kijk naar de nieuwe kansen die we met z’n allen moeten grijpen om weer meer mensen terug te winnen voor het ov. 

Bart Schmeink is co-founder en shareholder Qarin bv en CEO van Securitas Nederland. 

Deze column is eerder verschenen in OV-Magazine 1/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem contact op of neem een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe ov-betalen biedt kansen voor Wmo-vervoer

1 jul om 13:46 uur

In- en uitchecken met de betaalpas is eind 2022 in het gehele Nederlandse ov mogelijk dankzij het programma…

Lees verder »
OV-fiets OV Magazine Shutterstock
flash_onNieuws

Elektrische OV-fiets voor tientje per dag

2 jun om 11:53 uur

NS is van plan elektrische fietsen te gaan verhuren onder de benaming OV-ebike. Het gaat vooralsnog om een…

Lees verder »
Tier
descriptionArtikel

E-bikes en e-scooters TIER in 9292-app

31 mei om 10:27 uur

Reizigers in en naar Almere, Amersfoort, Utrecht en Eindhoven kunnen vanaf nu via de 9292-app een e-bike of e-…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »

Twente combineert Wmo- en ov: ‘We zullen door-GOAN’

26 apr om 10:14 uur

Na bijna twee jaar voorbereiden bevindt MaaS-pilot Twente zich in een cruciale fase, vertellen procesmanager…

Lees verder »
flash_onNieuws

OV-fietsen Amersfoort uitgerust met e-slot

14 apr om 10:57 uur

In twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle 435 OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot.…

Lees verder »
person_outlineBlog

Google, wat is een hub?

20 jan om 12:46 uur

Google, wat is een hub? Toch wel enigszins teleurgesteld kijk ik naar het scherm. Zelfs mijn, toch wel…

Lees verder »

Flexibel ov past bij flexibele maatschappij

13 jan om 15:47 uur

Het afgelopen coronajaar heeft de integratie van ov en doelgroepenvervoer versneld, constateren Daan Stevens en…

Lees verder »