‘Waterstof: massa is kassa’

dinsdag 13 september 2022

Batterij-elektrisch wordt het nieuwe benzine, waterstof het nieuwe diesel. Een gezonde businesscase voor waterstofbussen (H2-bussen) is over vijf tot tien jaar denkbaar, mits ook de truckwereld overstapt op waterstof. Een waterstofgesprek met Paul Bliek van technologieconcern ZF, Wil Willems van busfabrikant Solaris en Sumir Faruqi, inkoper ov-voertuigen bij Transdev/Connexxion. Samen zetten zij een vloot van twintig H2-bussen in op twintig streeklijnen in het concessiegebied Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee (HWGO). 

Reizigers in de Hoeksche Waard en op Goeree Overflakkee kunnen zomaar in een waterstofbus (H2) stappen. Veel verschil met een batterij-elektrische bus (BE) merkt de reiziger niet. De keuze voor waterstof in plaats van batterijen in het busvervoer heeft alles te maken met een langere actieradius en sneller tanken dan laden. Het is bovendien een voertuig dat standalone elektriciteit opwekt. “Als alle voertuigen batterij-elektrisch gaan rijden, kan ons elektriciteitsnetwerk dat niet aan”, merkt Wil Willems op. Hij is managing director van Solaris Netherlands, een dochter van het Poolse Solaris Bus en Coach. 

Businesscases 

Toch is de inzet van H2-bussen bijzonder, want van een gezonde businesscase is nu nog geen sprake. “Waar de total cost of ownership (TCO) van BE-bussen inclusief subsidie inmiddels nagenoeg gelijk is aan die van dieselbussen, zeker bij hogere kilometerproducties door de lagere energiekosten, zijn waterstofbussen duurder dan  ZE- en dieselbussen”, zegt Sumir Faruqi, inkoper ov-voertuigen voor Transdev. Zero-emissieregelgeving én Europese subsidies faciliteren nu in de productie, marktvraag en inzet van H2-bussen én tankstations. Zonder deze ‘incentives’ zouden er beslist nog geen H2-bussen rijden in het ov, vanwege de hogere aanschafprijs en ontbrekende tankinfrastructuur.

Wil Willems, Solaris Nederland: ‘Waterstofbussen produceren standalone elektriciteit voor de aandrijving. Als iedereen op batterij-elektrisch overgaat, kan ons net dat niet aan’

“Hoewel de TCO nu nog slecht uitvalt voor waterstofbussen, zie ik binnen vijf of tien jaar wel een businesscase”, gaat Faruqi verder. “Bij TCO gaat het immers niet alleen om de aanschafkosten, maar ook om de voordelen en kosten op de langere termijn. Nu worden de H2-bussen gesubsidieerd en is het belangrijk om in de eerste ontwikkelingen en toepassingen mee te draaien, want er komt meer bij kijken dan de aanschaf van een bus alleen. Zo moet de werkplaats veilig zijn, monteurs gecertificeerd en ook de chauffeurs opgeleid worden om de bussen goed en zuinig te rijden. Voor al die extra inspanningen helpt de subsidie in deze fase enorm.”    

Opstartproblemen 

Regelgeving ‘dwingt’ ov-vervoerders om de busvloot zero-emissie te maken. Maar naast de gesubsidieerde aanschaf komen meer aspecten kijken, zoals nieuwe aandrijf-, rij- en laadtechnieken en bij waterstofbussen ook nog eens de noodzakelijke tankinfrastructuur. “Nieuwe technieken betekenen opstartproblemen”, benadrukt Willems. “Je moet daar samen met toeleveranciers en opdrachtgevers voor open staan, veel informatie delen en niet denken: ‘De bus is afgeleverd, we zijn er’. Het is niet leuk als er iets gebeurt, maar we leren er wel van. Deze bussen lopen voor op de regelgeving, we zitten samen in een leercurve.” 

Artist impression van de ZF-aandrijfas AxTrax AVE met naafmotoren. Voor de 20 Solaris-waterstofbussen van Connexxion wordt groene waterstof in de bus via elektrolyse omgezet in elektriciteit voor de aandrijfmotoren.

Ook ZF, de ‘Zahnradfabrik’ uit Friedrichshafen, die wereldwijd systemen voor de mobiliteit van auto’s, commerciële voertuigen en de industrie levert, volgt de H2-ontwikkelingen op de voet. Opmerkelijk is dat ZF meer dan 100 jaar geleden al waterstof gebruikte voor de toepassing in Zeppelins. “Waterstof is er dus al lang”, zegt marketingmanager Paul Bliek, “maar het zal nu zeker een vlucht nemen in de transportsector”.

Hij somt op: “Denk aan de actieradius, de CO2-reductie en het lagere gewicht ten opzicht van de batterij-elektrische bussen. Bovendien heeft het geen zin om zware batterijen over langere afstanden te transporteren. Mede daarom wordt waterstof ook internationaal gezien als dé oplossing.” Wil Willems voegt toe dat het jammer is dat de waterstoftechniek voor transport zoveel jaar heeft stilgelegen. “Want introductie van nieuwe techniek in de markt is niet eenvoudig.”

Paul Bliek, ZF: ‘Waterstof zal zeker een vlucht nemen. Het heeft immers geen zin om zware batterijen over langere afstanden te transporteren’

Markt moet groeien 

De (Europese) subsidies - de twintig H2-bussen in HWGO én een tankstation in Heinenoord, worden gesubsidieerd uit de ‘JIVE’-gelden - die zijn dus nodig om een productie en marktvraag te creëren, kinderziektes op te vangen en om de techniek in te bedden in de werkprocessen. Een extra bijkomstigheid is de tankinfrastructuur. “Tot voor kort waren er vijf waterstoftankstations in heel Nederland”, zegt Bliek, “dus die infrastructuur moet je op orde brengen.” Willems benadrukt dat de truckmarkt daarvoor ook moet overstappen op waterstof: “Dat zal de vraag naar waterstof enorm doen toenemen, zorgen voor een landelijke dekking en voor een daling van de voertuigproductie- en tankkosten.”

Hoewel ondernemingen als ZF en Solaris niet rechtstreeks gesubsidieerd worden, anticiperen zij door de subsidies wel op een ‘gegarandeerde’ vraag uit de markt. Die vraag bepaalt bijvoorbeeld de voertuigconfiguratie. Bliek: “Zo ontwikkelden wij voor alle elektrisch aangedreven bussen - trolley, batterij-elektrisch en waterstof - modulair liggende portaalassen met naafmotoren. Daarmee maak je ook een lage vloer door de hele bus mogelijk.” Dat deze portaalassen ook een markt bieden voor het ombouwen van diesel- naar elektrobussen, verwacht Bliek niet. “We hebben er weliswaar een project voor: Retrofit. Maar in Nederland wordt dan toch eerder gekozen voor een nieuwe bus, omdat een omgebouwde bus al ‘kilometers op de teller’ heeft.”           

Volgende stappen 

Wat is voor ieder de volgende stap in H2? Bliek: “Wij gaan ons meer positioneren als systeemleverancier. Naast transmissies en (aangedreven) assen met elektromotoren leggen we ons - mede door overnames – meer toe op geïntegreerde systemen, zoals rem- en luchtdruksystemen die het overgenomen bedrijf Wabco in huis heeft. Zo komen er nog meer componenten uit één huis.”

Wil Willems: “In Nederland vraagt niemand meer om hybride of dieselbussen. Ik zie een jaarlijkse toename van waterstofbussen. Deze ontwikkeling zet door. Onze volgende mijlpaal is de 18 meter H2-bus, daar wordt nu aan gewerkt. De uiteindelijke voertuigkeuze hangt af van de omstandigheden tijdens de dienstverlening. Een bus die in heuvelachtig Limburg rijdt, kan tot een andere keuze leiden dan een bus op het vlakke Friese land.” 

En Transdev? “Wij zijn continu bezig met innovatief verduurzamen en maatwerk”, besluit Faruqi. “Daarnaast is ons nieuwe normaal: "Je hoort een bus niet meer, hij zoeft voorbij’. Daarom gaan we door met ervaring opbouwen met waterstofbussen.”

Sumir Faruqi, Transdev/Connexxion: ‘Wij zijn continu bezig met innovatief verduurzamen en maatwerk. Met de 20 H2-bussen in de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee bouwen we nu echt ervaring op’

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

aanvulling: om ook in de toekomst zeker te zijn voor de energie-opwekking,voor vooral het meer gebruik van elektrische aandrijf-systemen oa productie van Waterstof in ontwikkeling.Via youtube.nl (tik in) Building Green-Earth Power(tik in) We went Inside the largest Nuclear Fusion Reaktor(tik in)Wendelstein 7-X fusion device-visualized from contruction data(tik in) Inside a General Fusion Power Plant.Geeft weer het gebruik van zware waterstof-atomen En met mijn huidige leeftijd van 78 jaar,zal dat een techniek zijn wat zal gaan werken,einde jaren 2030/50,ziet via Google.nl (tik in) Energie uit de ruimte:een techniek die al vele jaren gebruikt voor de energie-opwekking voor de Satellieten.En wat nu nog niet mogelijk,kan over enige jaren wel van toepassing zijn.Vooral Chine heeft een enorme behoeften voor energie-opwekking.En ze beschikken over de techniken,omdat te kunnen verwezelijken.En zulke informatie mis ik via de tomeleose TV Talk-Show TV praatprogramma's.Het zijn net papagaaien,ze praten vaak over dezelfde dag-thema onderwerpen.Maar over de toekomstige exakte innovatie-ontwikkelingen,inzake de toekomst van onze kinderen/kleinkinderen ho maar.

Eindelijk een zeer goed bericht,historisch besluit voor een waterstofbank in de EU.Ziet via:opwegmetwaterstof.nl datum 15-09-2022 Historisch besluit:EU werkt aan waterstofbank.Via youtube.nl (tik in) Noor-das gröbte Sonnenkraftwerk der Erde(tik in) Solarstroom für alle aus wüste?|Dirk Steffens.Geeft weer de ontwikkelingen van de nieuwe energie-bronnen.Vooral het gebruik van waterstof in alle diversiteit,en vooral in de vervoers-waterstof aandrijving/verwarming/kernfusie-reaktors/waterstof-auto's etc. zijn heden en de toekomst voor minder CO2 uitstoot.

Geachte Redactie: ziet via opwegmetwaterstof.nl Waterstofpanelen klaar voor Productie.Via youtube.nl (tik in) Waterstof in Rijnstate Elst,als eerste in Europa die waterstof gaat gebruiken,voor energie opwekking,en om stroomnetveranderingen(BLACKOUT) op te vangen,eindelijk één CEO die het begrijpt,dat waterstof het heden en de toekomst betekend voor eigen energie opwekking.Via Google.nl (tik in) Waterstof Auto 2025,dat alle bekende auto-fabrikanten,over gaan naar meer productie van waterstof-auto's.Binnen 3 minuten waterstof getankt,en globaal 600 km ver kunnen rijden op een tankvulling van 6 kilo waterstof.Ook in de EU landen komen steeds meer waterstof-tankstations,en vooral in Duitsland is dat de komende jaren van toepassing.Zwitserland gaat volledig over voor meer waterstof gebruik,en dat is héél divers.We komen net met vakantie uit Spanje(Malaga) nog géén netstroompaal tegengekomen.Erg heuvel-achtig zijn de aangelegde rijbanen.Nu Nederland nog!.Adieu.

Zoals ik al eerder beaamden,dat die groep DESKUNDIGEN kan gezien worden,als zijnde de bekenden:WITTE BOORDEN MENTALITEIT,en vaak door hun beperkte onkunde,vooral als het over de nieuwste technologische innovatie technieken,het laten afweten.En dat is héél divers.Het zijn vaak de opgeleide voorzien van ALPHA opleidingen,die niet de balle verstand hebben van Techniek.En dat veroorzaakt een verkeerde DIFFIRENTIATIE in de onderlingen samenwerkings verbanden,en samenlevingsverbanden.En daaruit ontstaat een contractie,in de onderlingen verhoudingen,en daaruit kannen BIPOLAIRE geheugenstoornissen ontstaan,in de vaak verkeerde besluitvormingen,en de arme Burgers van Nederland betalen daar gezamelijk de rekeningen voor.De blamege van in de inkoop van de FYRA Treinen,die weer teruggestuurt zijn naar Italie,hebben in up-date verkregen door een van de beste wereld-treinen bouwers,hoofdleverancier van de Engels/Schotse Spoorwegen door HITACHI,en rijden weer via de hoge-snelheids Italiaaanse door héél Italie.De aankoop van Devencie van de nieuwe Vrachtauto's,waren 4 cm te hoog,dan ga je toch eerst een proefmodel rijden door héél Nederland.Over stikstof: 78 % van de lucht die wij dagelijks inademen is STIKSTOF,en stikstof gebruikte ik in de Caravanbanden,omdat het groter moducuul bezit,blijven de banden langer op spanning,en omdat een droge gas is,tast stikstof ook niet de rubberbanden aan.Het is om te huilen hoe weinig exakte technische kennis worden doorgegeven via de onze Staatsomroep de NPO,het is van een zeer laag niveau,onder het motto:wat de kabelkijkers niet weten,daar zeuren ze ook niet over.Wat een verschil tussen de exakte waarheden via Kabel-kijkend Nederland tov de Schotelbezitters.Globaal bezit ik 25 jaar over Satelliet-ontvangst,en als ik daar niet FTA ove zou beschikken,dan wis gezonken in onwetenheid.inzake kennisoverdracht.En dat is het Dilemma in Nederland.Met mijn huidige leeftijd van 78 jaar,is het nog steeds een rijkdom aan het bezit van de exakte kennis overdracht,en daarmee kan ik héél oud mee worden.Taal en Letter-kundig zal het niet helemaal juist zijn,maar het gaat er niet om hoe je het schrijft,maar wat je schrijft.

Sinds kort ben ik weer op jacht naar waarheids-bevindingen,en exakte waarheden,inzake klimaat-milieu-aspecten.Steeds meer Pathologische Leugens van Narcisten worden omarmt.Ziet via:opwegmetwaterstof.nl Hopium ontvangt order voor 10.000 waterstofauto's.Daarnaast gaan we allemaal elektrisch auto-rijden!,elektrotechnische gezien kan dat voorlopig helemaal niet,omdat 15 jaar geleden zowel de koperen-netstroom en de transformators in 110 kv middelspanning hadden moeten vervangen worden,en door veroudering veroorzaakt ook een meer inwendige weerstand,en veroorzaakt dat de zuivere sinus van 50 Hz wisselspanning zal doen verlopen,en er een BLACKOUT(stroomnetuitval) zal toenemen.Via: youtube.nl (tik in) Mit den energiewende in der Blackout:geeft de juiste info.Daarnaast rijden er al vele jaren miljoenen Europeanen met een Caravan/Boedelbak/Aanhangwagen,waar de aandrijflijn van de E-Auto's niet geschikt voor zijn.Daarnaast zijn er vorig jaar nog nooit zoveel gebruikte auto's/caravans/Campers verkocht.Maar ook nieuwe aangeschaft.Daarnaast is er een groot tekort aan vakmensen(elektro-techniek),wat een enorme vertraging geeft in het vernieuwen van de koperen-netstroomkabels.Je hebt ook de maken met de Wet van Ohm,in de energie-netstroom doorgifte.En waar moet je al die netstroom-oplaadpalen plaatsen bij de vele Appartementen?.En daarom zoals ik al eerder beaamden,de komst en de productie van waterstof-auto's,en vanaf 2025 komt de nieuwe prius,de 4 slag kleppenmotor met waterstof-injectie in de verkoop,maar ook de vele bekenden auto-productie merken,gaan in 2025 hun waterstof-auto's verhogen.En waterstof-productie, is de heilige graal voor de economie van de BV Nederland.Wie gelijk heeft of wilt hebben,aan u de keus.

Einde van de Elektrische-auto's in zicht!.Geen stroomlaadpalen meer,geen kans op een Blackout(stroomnetuitval) via youtube.nl (tik in) Elon Musks BRANDNEUES wasserstoffauto SCHOCKT die Gesamte Autoindustrie.En de wasserstof-aandrijf-systemen gaan gehakt maken van de E-Auto's.Geen litium en kobalt uit die zeer corrupte landen,waar mensenrechten totaal niet aanwezig zijn.Via youtube.nl (tik in) Bolivien im Lithium Rausch(tik in) ZDF HD planet e der wahre Preis von elektroautos.

informatie voor de meer onderlegde technisch onderlegde techneuten.Via: youtube.nl (tik in) Elon Musks WAHNSINNIGER Neuer Motor SCHOCKT die Gesamte Autoindustrie!.

Via Google.nl (tik in) Volkswagen ontwikkelt brandstofcel,en klik op: Volkswagen ontwikkelt Waterstofauto die 2000 km ver komt op één tankvulling.En zoals ik als voormalig technikus beaamden,dat waterstof en dat is héél divers de CO2 uitstoot zal reduceren.Maar er wordt héél veel geld verdient,aan het klimaat/milieu-aspecten,en vooral al die milieu-groeperingen worden betaalt uit die bekende subsidie-potten.of hebben belangen-verstrengelingen in verkoop van zonnepanelen etc. vooral die tomelose reclame-boodschappen via de Landelijke media,krijg je onderhand een Bipolaire geheugenstoornissen van.Waar niet over gesproken zal worden,het verminderen van de aanwas wereld-bevolking.maar niet dwangmatig.In het belang van je kinderen/kleinkinderen,in wat voor wereld laten wij die achter.Ziet via:youtube.nl Boston Dynamicks Robots,die héél veel taken kunnen overnemen,oa in de ouderenzorg,en om het tekort in alle sectoren van de maatschappij op te lossen.Wij hebben in een gezamelijk ampel overleg,besloten voor één kind,om hem de ruimte en financiele mogelijkheid te geven voor een betere maatschappelijke positie,en een betere opleidings-niveau.De wereld verandert,verander mee.In het belang van de toekomstige inwoners van Nederland.En weten die milieu-aktivisten dat ook!.Burgers van Nederland wordt ééns wakker,inzake klimaat/milieu-aspecten.

Info voor de lezers voorzien van héél veel technische kennis.gebruik van waterstof,gaat zich steeds meer ontwikkelen,als nieuwe energie-bronnen.Via: youtube.nl (tik in) Tesla op Waterstof:de Hesla van Max Holthausen|Intervieuw & Tour(tik in)Hytruck de eerste vrachtauto op waterstof(tik in) waarom waterstof? Nou,daarom!(tik in) Groene waterstof productie op zee: naar grotere elektrolyzers.

als laatste info,het rijden met waterstof-aandrijving.Via youtube.nl (tik in) Toyota Mirai(2021)-kunnen Tesla en Polestar inpakken?-REVIEW-AutoRai TV (tik in) Hyundai NEXO (2020) review met Alland Kalff|RTL Autowereld test.Vooral voor de zakelijke rijders,is het alternatief en vooral de vele financiele voordlen,en ook de vele voordelen van waterstof-auto's.Zekfs bij zeer lage buitentemperaturen,geen start-problemen,en alles kan aangezet worden,zoals airco's/verwarming/stoelverwarming etc.en binnen 5 minuten waterstof-getankt,en er komen steeds meer waterstof-tank-stations in de EU gebonden landen.het heeft niet een raakvlak als zijnde ov magazine,als auto-test-blad,maar het voordeel van gebruik van waterstof-aandrijvingen.Adieu.

Eindelijk en hoera stemming bij de gehouden wereld-top klimaat en terug-dringen van de CO2 en wereld-temperatuur.Vooral het meer produceren van de Waterstof,in vooral in die landen,waar globaal 300 dagen per jaar de zon schijnt,het plaatsen van super-grote-meedraaiende zonnepanelen,en die waterstof-produceren en opslaan in ondergrondse gelegen tanks,vooral s'nachts weer energie-opwekken,maar ook waterstof gaan verkopen aan oa Nederland,en de politiek maken nu al afspraken met die landen,met de hr.Mark Rutten eb de Nederlandse delegatie aanwezig.Wat een toekomstige visie,en voor het economisch belang van de BV Nederland.Waterstof-aandrijving etc zullen heel belangrijk worden,oa door vrachtwagens/vervoersbussen/waterstof-auto's/waterstof-fietsen/vliegtuigen.scheepvaart/kernfusiereaktoren/treinen/voetsel-productie/ziekenhuisen/staalindustrie etc. etc. etc.Vervangen van de Mega-Dieselmotoren,door waterstof-aandrijving en ook die super-luxe Yachten van die zeer rijken.Ziet via:Giant Luxury Shuttle Service for Superyachts|Mega Transports|Free Documentary(tik in) Mega-DIESEL-wie ein 13.600 PS Motor entstekt|HD Doku.Wij Burgers gaan allemaal waterstof-auto's gebruiken,de ontwikkelingen zijn in volle gang,via Google.nl (tik in) waterstof auto 2025.De laatste E-Auto zal door volksdansen/marsmuziek/handgeklap geplaats worden in het OpenluchtMuzeum in Arnhem,met het opschrift:een techniek uit het steenen-tijperk,en daar zullen onze kinderen/kleinkinderen getuigen van zijn.Het wordt ook eens tijd,dat die presentatoren van die tomelose nietszeggende TV praat-programma's worden vervangen door presentatoren,die zowel Alpha/als Bëta opleidingen hebben genoten.Voor meer kijkgenot,en meer de exakte informatie,inzake de technologische informatie,die de werels zal doen veranderen.

Waarom Tata Steel,niet financiele-ondersteunen door de Overheid,door meer gebruik van Waterstof-productie van Staal.Je zult je boterham maar moeten verdienen bij Tata Steel?En daardoor kun je inkomen kwijtraken,als Tata Steel zou moeten verdwijnen,En da thuis zitten.met een uitkering!.Voor die lezers die de Duitse Taal beheersen: via youtube.nl tik in) Aanval ingezet op Tata Steel:'Ze moeten nu keihard aangepakt worden''(tik in) Wasserstoff für Stahlproduction-Wie Sinnvoll ist das neue Verfähren?(tik in)Wie wasserstoff die kohle der Zukunft werden kann|Gut zo wissen|Doku|Energie|BR(tik in)Alternative zo Russischein Gas:wenn kann wasserstoff?(tik in) ist Wasserstoff die zukunft?-wie was Element für Energiewende bedeutet|MDR Dok.En weten die omwonende van Tata Steel dat ook?.Makkelijk je mening verkondigen,als je een baan bezit,en niet hoef naar de voedselbank,en een sociale uitkering moet aanvragen,en naar een langdurige werkverband bij Tata Steel,en voor je AOW uitkering,je rechten op een gezonde pensioen-opbouw,ziet verdwijnen,als Tata Steel zal moeten sluiten.Net zo als in Limburg de kolenmijnen moesten sluiten,heef héél veel stess en een ongezond leven weergegeven,werken in de kolenmijnen werd door de Vaders op de Zonen overgebracht.En die Familie leefden lang en gelukkig,in het mooie Limburg.Wat een weinig goed onderbouwde visie,gezien op een zeer laag niveau gedachtengoed/denkbeelden,je mening te verkondigen,maar je zult maar afhankelijk zijn als gezin van het inkomen te werken bij Tata-Steel,met je dolk boven je hoofd,van waar moet ik de vaste woonlasten/hypotheek/auto-kosten/belastingen/kinderopvang etc etc van betalen.Zegt u het maar.En dat is typisch Nederlands,als ik het maar goed heb,in mijn persoonlijke en goed- gevulde bank-saldo.

aanvulling;inzake de vergroening door meer gebruik van waterstof,en vooral in de Staal-productie.Ziet via: opwegmetwaterststof.nl Datum 11 mei 2022 Stijgende vraag naar 'groene waterstof'-staal via youtube.nl (tik in) Wunder mitel-wie Wasserstoff unser Energieproblem lösen kann|mex.Ik heb het niet over koekjes bakken/krentenbrood en over de steigende kosten van ov,en andere zaken,maar over de technologisch innovatie technieken,in het belang van de BV Nederland,en werkgelegenheid.

Geachte Redactie: om af te sluiten: het heden en de toekomst van meer gebruik van Waterstof.Ik erger al vele jaren inzake het bewonen in de bebouwde omgeving en de uitstoot van de zéér belangrijke bedrijven,die toch moeten zorgen voor de inkomens van heel veel bewoners.Problemen zijn er al vele malen geweest,in Limburg kregen de delvers van kolen,stoflongen,maar ook auto-monteurs die asbest in ademden, bij de montage van remblokken,schilders die heel veel stoffen in ademden,die werden gebruikt, maar ook bij die staal-productie bedrijven,die putfdekkels maakten via de ovens,in zeer slechte werkomstandigheden,enz enz.Er komen heel veel uit de Randstad naar het Oosten van het land,en daar gaan klagen dat de boeren de stront van de koeien uitrolde over hun werkgebieden,ga dan niet ergens wonen,waar de vliegtuigen landen,en meer gebieden waar heel veel uitstoot aanwezig is?. Wij Oosterlingen wonen heel dicht bij het Ruhr-gebied,en daar komt heel veel luchtvervuiling vandaan.Want dat stopt niet bij de grens van Duitsland/Nederland.We willen van alles hebben,maar niet de lasten.Adieu.

Geachte Redactie: weer teruggevonden via mijn PC harde schijf opslag,en die lezers die de Duitse Taal beheersen.Via youtube.nl(tik in) 299 Energiewende ein Wasserstoff Auto aus der Schweiz dass bezahlbar ist(tik in) Ist die Brenstofzelle die Zukunft?Der wasserstoff-Roadtrip:Boch erklärt # 39|auto & auto sport.Geeft weer in een model de werking van de waterstof-auto,en de test van de eerste generatie van de Toyota Mirai,en dit model is in 2021 nieuw in de verkoop gegaan.Daarnaast heeft een bezitter van de Tesla,zijn Tesla opgeblazen,doordat het nieuwe akku-pakket 20.000 euro koste(heeft nog de internationale media gehaald).En dat is een van de nadelen van het kopen van een gebruikte E-Auto,normaal zal er 8 jaar en 100.000 km garantie worden gegeven,maar als de laad-vermogen sterk is terugverlopen,dan kan een nieuwe lithium-pakket kosten tussen de 9000/30.000 euro! en dan is die E-auto gezien de dagwaarde Total-Los gezien kan worden.Bij de E-Bike kost een nieuwe lithium-batterij afhankelijk van zijn laadvermogen tussen de 400/500 euro nieuw.Adieu.

Geachte Redactie:als laatste reaktie:ik ben nog herstellende van een aanrijding,vandaar mijn hersen blijven trainen.Ziet via youtube.nl (tik in) Toyota's Developing A Hydrogen Combustion Engine!.Otto 4 slag kleppenmoter met waterstof-inspuiting>en dat zal de waterstof-auto kunnen worden en betaalbaar!.Hoeveel stroomlaadpalen kunnen er geplaats worden,waar hard werkende inwoners wonen?.Div gezinnen beschikken over 2/3brandstof-auto's,een voor meneer/een voor mevrouw/een voor inwonende volwassen kind.Daarnaast worden er steeds meer bedrijfsbussen meegenonen en geplaats op de aanwezige parkeerplaatsen.Dat bij elkaar opgeteld,zal héél veel stress geven in die wijken,om bij een netstroompaal op teladen.Daarnaast waar moeten bij de Appartementen de vele stroomoplaadpalen geplaats worden?.Dat zal vechten worden om je E-Auto op teladen.Of het inkopen van zéér lange stroomkabels,om je E-Auto op te laden,en het leggen van die kabels over de stoepen gelegd.Een nieuwe oplossing is door inductie,ingelegd in de parkeerplaatsen,om je E-Auto te voorzien van stroom-inductie-panelen.En dan nog het bekende probleem van een BLACK-OUT(netstroomuitval),als van de winter de buitentempersturen ver onder nul zullen zakken,en er héél veel stroomafnemers hun elektrische verwarming etc etc gaan gebruiken,om aardgas gebruik te sparen.Ziet via:youtybe.nl (tik in) Mit der Energiewende in den Blackout.geeft weer als de zuivere 50Hz wisselspanning zal doen veranderen.Wat in Duitsland al regelmatig aanwezig is.Daarnaast heb je te maken met de wet van ohm/spanning-ampare x weerstand.En de transformatoren verhouden die grootheden zich omgekeerd evenredig.Spanning omhoog transformeren,zal de ampare zakken,en bij niveleren naar een lagere waarde spanning,verhoogt het de ampare.Transformatoren werken alleen met wisselstroom.En weten die Deskundigen dat ook!,met hun parate kennis van elektro-techniek!.

Geachte Redactie: nog even een aanvulling,wat ik nog belangrijk vind,voor de lezers.Via youtube.nl (tik in)Hoe werkt waterstof?-Remeha(tik in) waarom rijden we nog niet massaal op waterstof?(professionele uitleg.Via Google.nl (tik in) BMW op waterstof klik op: BMW gelooft in waterstof en gaat waterstofauto in massaproductie nemen: en neem kennis van mijn ingezonden reaktie's(en wordt zeer serieus genomen in mijn exakte parate kennis overdracht.En advies: doordat er stroomuitval kan gaan ontstaan(BLACJOUT) doordat er meer vraag is naar energie in alle EU lidgebonden landen.oa Frankrijk is al bang voor stroomuitval,omdat er bij div. Kerncentrale's probelemen zijn.En alle EU landen met elkaar verbonden zijnin de zuivere 50 Hz wisselstroom.(tik in) Mit der Energiewende in der Blackout.geeft weer als de zuiver sinus van 50 Hz wisselstroom gaat verlopen.,zorg voor fysiek geld in huis,en voor minimaal 2 weken FOOD in huis,en div kaarsen,als de stroomuitvalt,werken de pinautomaten/brandstofpompen/computers die uitvallen:door stroomuitval etc. Ook nu al div krachtstroom-transformatoren zijn al uitgevallen,en ze weten niet waarom? de netstroom-providers,nu weet u het waarom.Adieu.

aanvulling:wat de Deskundigen in de Energie-sector kunnen voorkomen,om globaal 15 jaar geleden,het verouderde netstroomnet te moderniseren.En ook het meer gebruik van waterstof moeten eerder omarmen.Wat er kan gebeuren!.via youtube.nl (tik in) Blackout-wie gut sind wir Hessen auf ohne Strom vorbereitet?|doku(zoals ik al eerder omschreef,kans op een Blackout(tik in)50 hz-wie wir einen Blackout vermeiden(tik in) Deutschland im Jahr 2050-Teil 2:Blck unzer leben der Zukunft(Reportage)geeft weer het instand houden via testen van het veranderen van de 50 Hz wisselstroom,en geeft weer dat doorveroudering van de koperen-netstroomleidingen door corrosie de zuiver sinus van 50 hz kan veranderen,en dat verhoogt de inwendige weerstand,maar ook het gebruik van waterstof als energie-drager.Als het ontbreekt in Kabelland Nederland,in de exakte waarheden/bevindingen,inzake door meer energie-verbruik door de vele nieuwe elekto-technische-consumenten-producten,en het aardgas zal verminderen,en men meer als verwarming elektro-verwarmings-elementen/E-auto's/E vervoersbussen/warmtepompen zal gaan gebruiken,nu en in de toekomst:de winterkomt komt eraan.Dan weet u als lezer,wat de oorzaken kunnen zijn.Wie gelijk heeft,of wilt hebben aan u de keuze.Laatste informatie,doet er wat mee!.Adieu de Techneut met Pensioen.

Geachte Redactie:wat ik al vaker beaamden het ontstaan van een Blackout,komende winter!.Vele EU-landen zijn er aanpassingen,om een Blackout(stroomuitval) te voorkomen.Via Google.nl (tik in) 2 weken blackout zwitserland:onderwerp:Waarom in dit land in de winter elektrische auto's wil verbieden(opladen),en meerdere info:inzake stroomuitval,dan mogen de E-auto's niet meer stroomladen etc.Ik kan op de verkeerde school hebben gezeten,maar wel geleerd om te denken/logische denken/analytische denken/technische tekeningen kunnen lezen.en mijn eerlijke 10 vingers te gebruiken voor technische oplossingen.Via youtube.nl (tik in)United States New Hydrogen Breaktrough Shocks The Entire Industry!.En daarom is meer gebruik van Waterstof,wat zich enorm aan het ontwikkelen als nieuwe energieopwekking,in zowel Nederland/EU gebonden landen,en in de verdere Wereldlanden.Voor de toekomst voor de BV Nederland onze kinderen/kleinkinderen,in wat voor wereld laten wij voor hun achter?.Adieu.

Geachte Redactie: via: youtube.nl (tik in) Waterstof Rijnstate Elst: wat een toekomst visie heeft deze CEO;inzake eigen energie opwekking via Waterstof-opslag en om bij wisselde energie opwekking door de energie-providers,wat zeker zeker gaat gebeuren,in de gebonden EU landen(tik in) Blackout-wie gut sind wir Hessen auf ohne Strom vorbereitet?|doku(tik in) Blackout in Duitschland: was ist bei einen Stromausfall zo tun?|WDR Aktuelle Stunden.En morgen gaat het Parlement in Zwitserland beslissen,of bij een BLACKOUT de E-Auto's energie mogen laden!.In Amerika worden de Tesla gebruikers al uitgescholden,omdat ze gebruik mogen maken van de laad-stroom-parkeer-plaatsen,en dat is héél divers.Maar ook in Berlin is het zoeken naar een parkeerplaats,vooral bij Appartementen,vaak bezet door E-auto's,een groot ongenoegen door de brandstof-auto-gebruikers,en het komt regelmatig voor,dat ze elkaar nog net op de ....slaan.En dat ook in Nederland gaat gebeuren,bij stroomnetuitval,en zoeken naar een parkeerplaats.Zoals die woordvoeder van Tennet in Duitsland opschreef,die niet gelooft in Black-out(netstroomuitval heeft boter op zijn hoofd.Maar in Nederland heeft voldoende energie aanwzig,maar vooral het bedrijfsleven kan geen nieuwe aanvraag meer aanvragen,omdat het hele netstroomnet in Nederland aan aan zijn top zit.En wie zijn toch die zelfnoemende Deskundigen(WC eend),die een andere menig op nahouden,inzake de veiligheid van voldoende energie opwekking.En waarom geven die vaak Duitse publieke/deelstaat/commerciele TV omroepen veel meer de exakte waarheden,inzake de komende BLACK-OUT's dan via Kabelland Nederland tov de Schotelbezitters.Onze hele omroep-bestel is niet meer van deze tijd,en moet nodig herzien worden,met meer eenduidige exakte waarheden/bevindingen door presentatoren van een nieuwe generatie,die zowel IR. of een Bëta ervaring hebben,en vooral komen uit het bedrifsleven.Vooral het blijven elkaar afzeiken via die tomelose weinig zeggende Talk-Show TV praat-programma's waar gaat het feitelijk over,ja binnen het gedachtengoed/denkbeelden,maar ga het niet over de nieuwste technologische innovatie technieken,die de wereld zullen doen veranderen.Vooral de NANO techniek/waterstof gebruik/kernfusie-reaktoren:werken met waterstof-atomen,en geven geen geen reaktor-afval/Maar reageer eens die lezers die regelmatig,die regelmatig reaktie's inzenden.Nederland zal gaan veranderen,verander mee,door vooral exakte kennis tot je te nemen,die aansluit bij de bovenstaande ontwikkelingen.

Geachte Redactie: hier een exakte bewijs,als er een BLACKOUT(stroomnetuitval) zal ontstaan,en dat zeer grote gevolgen zal hebben in de 100 jaar dat alle Europese-landen gebruik maken van de 50 Hz zuivere sinus van wisselstroom,omdat alle Energie-Centrale's met elkaar verbonden zijn,je kunt het zien als een zeer complexe schakel,en onderling verbonden.Via youtube.nl(tik in) Blackout?!-wie stabil das Europäische Stromnetz?|Galeleo|ProSieben.Exakte kennis-overdracht van deze Duitse TV commerciele TV omroep.Die FTA(FREE TO AIR) te ontvangen is via de Astra 19.2 satelliet.Het is heel info in de Duitse Taal,maar je kunt het laten vertalen,van Duitsch naar Nederlands taal.

Geachte Redactie:langs deze weg wil ik u nogmaals bedanken,voor het plaatsen van mijn exakte waarheden/bevindingen,inake klimaat/milieu-aspecten,en de technologische innovatie die ontvangst via vooral via de vele Buitenlandse TV omroepen.Maar ook zoals ik heb weergeven mijn herstel na en ongeluk(aangereden)en mijn hersens blijft trainen.Uw ovmagazien.nl heb ik vele maal doorgegeven oa:medewerkers van Rijnstate/Klimmendaal/redactie SBS 6/via de dagelijkse wandelgangen,via de honden-bezitters die belangstelling hebben in de waterstof-ontwikkelingen/Omroep Gelderland/ANWB/RVO(Rijksdienst voor ondernemend Nederland) etc. Wat u doet met mijn ingezonden betoog,behoort tot uw competentie.Nogmaals bedankt.

nog even een aanvulling: als de netstroom(stroomuitval) steeds meer zal gaan uitvallen,dan is leiden in last,en in Nederland zal alles verzwegen worden,het waarom zal uitgelegd worden zijnde onbekend.Via youtube.nl (tik in) Blackout Sofort erkennen?Warum sind die ersten zo min entscheidend?.Geeft weer dat bij een BLACKOUT.de Teinen zullenstil staan/TV/Radio verkeer zal uitvallen/Computers zullen uitvallenLiften die uitvallen/pinautomaten uitvallen/winkelketens uitvallen/in het huishouden,gaan de koelkasten/TV/Radio uitvallen,en geen verwarming/ warmtepompen/opladen van de Elektrische auto's etc kan onze hele samenleving gaan ontvrichten,en zelfs in heel de gebonden EU landen,kan er een totale netstroom-uitval ontstaan.En wie zijn de verantwoordelijken?die nu van hun pensioen genieten!Zeg u het maar!.

Geachte Redactie:om dementie en andere hersendoeningen te voorkomen,ga ik verder op jacht naar waarheids-bevindingen en de exakte waarheden,inzake waterstof-gebruik.Ziet via:youtube.nl (tik in) Toyota Fuel Cell PRODUCTION jp Hydrogen Car Factory(japan) info voor die lezers die zich kunnen verantworden zowel zakelijke aanschaffen,en vooral voor de groep die oa medische speciale listen/huisartsen/ondersteunende groepen etc. die zeker moeten zijn dat hun auto zal moeten starten,vooral bij evt calamiteiten en directe zorg,van levensbelang is en zal zijn.en dat kan héél divers zijn.Ziet ook via:waterstofmagazine.nl waar ik heel veel info(exakte) kennis verkrijg.Want via onze Staatsomroep/Commerciele/Regionale TV omroepen, is er voor mij met heel veel belangstelling voor de technologische innovatie ontwikkelingen,zijn niet de juiste doelgroepen voor meer kennis-verijking.Maar wel de Duitse Deelstaat Omroep NDR/de ziet via Themen A-Z en van de Duitse Taal te laten vertalen in de Nederlandse Taal,de vele exakte informatie te verkrijgen,oa Energie etc. Wat bij de Nederlandse Omroepen ontbreekt,in de exakte kennis overdracht,een prachtige voorbeeld,wat de vele Duitse publieke/deelstaat/commerciele TV omroepen, hun kijkers presenteren via hun Thema's/Info/Doku TV uitzendingen.Doet uw voordeel mee.Dom blijven kost géén geld.maar je meer blijven ontwikkelen,ja dat kost wat meer energie.En daar kun je net zoals met huidige leeftijd 78 jaar héél oud mee worden.Adieu.

Geachte Redactie:het eerlijke verhaal,inzake de aanschaf van een warmte-pomp.Wacht zolang op het gebruik van waterstof.nl ook voor huishoudelijk gebruik.Via waterstofmagazine.nl geeft héél veel info,gebruik van waterstof.Via youtube.nl Wärmtepumpe,Pellets oder Fernwärme?Heizen ohne Öl und Gas|Doku|NDR|45 min (tik in) Loht eine Wärmtepumpe bei den Strom-& Gaspreisen?.Geeft het eerlijke verhaal,met de aanschaf van een warmtepomp.En weer zijn de Duitse informatie-bronnen die de exakte waarheden weergeven.Je moet wel over de Duitse Taal beheersen,Vond het nog even belangrijk,om deze info weer tegeven.Want de warmtepomp zal gezin worden,ls de Heilige Graal voor de CO2 reductie.Wij betalen in een vast contract aan Vattenfall 80 euro per maand voor stroom/gas,en dat zonder warmtepomp/zonnepanelen etc.Wie is slimmer?en dat heeft zijn voordeel,als je over héél veel technische kennis beschikt,houd je geld over,om de komende kosten en dat kan héél divers zijn,op te vangen.Advies: wees slimmer en waakzaam,om je geld van de bank aftehalen,voor de zeer duur kostende en energieverslinders,die je financieel kunnen raken.

Geachte Redactie: de nieuwe ontwikkeling inzake mobiliteit via de Hydrogen E-Bike.Via youtube.nl (tik in) Alpha NEO hydrogen Bike/EN (tik in)French Company Pragma mobility indro duces The Alpha Neo Hydrogen E-Bike(tik in) 150 kilometers insane Hydrogen Eflow Bike.Geeft weer de ontwikkeligen inzake waterstof-gebruik,en de toekomst van het elektrische rijden,maar dan via een waterstof-fiets.

zoals ik al vaker benoemden: dat waterstof-gebruik de heilige graal is,voor meer mobiliteit en dat is héél divers.Ziet via:(bronvermelding)waterstofmagazine.nl Een web-site,waar ik naast ovmagazine.nl heel veel kennis kan ontvangen.tov. Kabelland Nederland.Duitsland:Hamburg draagt financieel bij 25 nieuwe taxi's op waterstof.Nederland: eerste tractor op waterstof,Zuid-korea: aantal voertuigen op waterstof groeit dit jaar naar 47-duizend.En daarnaast vooral in China,is meer gebruik van waterstofaandrijving voor het terugdringen van de CO2 uitstoot.Maar ook in meerdere landen in de wereld,is waterstof-gebruik in ontwikkeling,voor nu en de toekomst voor een betere CO2 vrije wereld.Maar ook in DenHaag rijden vele taxi's op waterstof-aandrijving,en tanken waterstof in Rhoon en in DenHaag.Kunt u terugvinden via:opwegmetwaterstof.nl En dat zijn CEO's met toekomst visie,die weten dat E-Auto's hun beperkingen hebben.En waar blijven de publieke omroepen/met meer info,inzake waterstofgebruik!.

Via: youtube.nl (tik in) The applications of hydrogen energy--channel Japan # 16/2021:geeft weer de ontwikkeling via speciale waterstof-schepen om waterstof-uit Australie te verschepen naar Japan.En wat Japan kan,dat moet voor Nederland ook mogelijk zijn,voor het meer gebruik van waterstof,en waterstof-inkoop uit die landen,waar de zon meer als 300 dagen per jaar schijnt,en vooral leverancier van de productie van waterstof.Waterstof:massa is kassa,zullen die landen blij mee zijn,voor meer rijkdom en economische eigen belang.Adieu.

Ziet via(bronvermelding) Zweden: Volvo test trucks op waterstof onder extreme omstandigheden.Ziet ook via: opwegmetwaterstof,nl datum 20-04-2020 worden 7000 E-Bussen omgebouwt in een Miljoenen Chinese stad,vergelijkbaar met zeer slechte weersgesteldheden.En weten ze dat ook bij de NPO/NOS? via de die tomelose TVTalk-Show praatprogrogramma's,die het alleen hebben over Elektrisch auto-rijden,en over Windmolens/Zonnepanelen,en totaal niet zullen gaan inzake de technologische innovatie!Ziet ook via: NDR.de Themen A-Z de vele inhoudelijke informatie,inzake alles wat met klimaat/milieu-aspecten te maken heeft,u kunt het laten vertalen van de Duitse Taal in de Nederlandse Taal,een aanrader om uw kennis te verrijken.

Ziet via(bronvermelding) waterstofmagazine.nl. Nederland: VDL Groep gaat trucks bouwen met brandstofcellen van Toyota,en ook de VDL-groep maakt waterstof-bussen.En daarnaast zal het mij niet verbazen,als ze bij Nedcar ook als vervanging,de Toyota Otto 4 slag kleppenmotor gaan bouwen met waterstof-injectie.Nu zal worden getest,met deze motor op waterstof via de Japanse auto-Circuit's.Een waterstof-auto voor de lagere/midden inkomens,Geen laadpalen voor de deur,of in de woonwijken,die het horizon-aanzien verpesten,maar ook alle auto-parkeer-plaatsen worden gebruikt,en niet alleen voor de elite-groep van vaak auto-van de zaak,vaak een verplichting om te gaan rijden in een E-auto.En zal kunnen worden genoemd,als een Stalistische verplichting,géén eigen keuze's,en vaak veel later thuis komen,omdat je onderweg eerst de E-auto moet gaan laden.En vooral die doelgroep die al om 5 uur in de ochtend onderweg zijn,voor als ambulant techikus/vertegenwoorders etc. die vele km afleggen naar hun werkplekken etc.,en pas laat in de avond naar hun woonplek gaan.Een veel gehoorde argument wat ik regelmatig in mijn dagelijkse wandelgangen te horen krijgt.Bij mijn woongebied gelegen aan de wijk Veld-Zuid,staan oplaadpalen met één hand te tellen.En dat geldt in meerdere Volkswijken,waar vele inwoners afhankelijk zijn,van de voedselbanken.Het is van een andere orde,in Wassenaar/Bloemendaal/Lisse en in meer VVD Buurten in Nederland,vooral voor het zakelijke gebruik,en een Financiele voordelen van hebben.Want verschil moet blijven,in de diffirentiatie in de samenlevens verbanden tussen rijk en arm,en vooral als aandeelhouder van een wereld-concern.

aanvulling:inzake duurzaamheid en mijn exakte informatie,het heden en de toekomst van waterstof-aandrijvingen en ook via:youtube.nl (tik in) ITER(in Zuid Frankrijk in opbouw en(tik in) Wendelstein 7-X stellerator( via de Neodym-super-magneten aftekoelen naar -270 graden,onstaat er heel weinig magnetische weerstand,maar bij beide systemen,géén kernfusie afval,maar wel een temperatuur van de Helium-plasma-ring van 150 miljoen graden,de nieuwe duurzame energie-bronnen,in ontwikkeling.En voor duurzame netstroom-opwekking,om het bekende BLACKOUT(netstroomuitval)te voorkomen.En dat zal heel mooie thema's zijn voor het Talk-Show TV praatprogramma's,oa Vandaag Inside.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Solaris-waterstofbussen van Connexxion tanken bij het Everfuel-tankstation in Heinenoord. Zowel de bussen als het tankstation zijn gesubsidieerd uit de Europese JIVE-projecten

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse tramremise krijgt 1400 zonnepanelen

25 mrt om 10:52 uur

Op de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam worden 1400 zonnepanelen geplaatst. De opbrengsten uit de…

Lees verder »

De rol van duurzaamheid als gedragsfactor

24 feb 2023

Vervoerders schakelen alom over op ZE-bussen of rijden op groene stroom. De vraag is alleen of dat reizigers…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »