Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

donderdag 1 september 2022

De Coradia iLint (foto:Alstom/Sabrina Adeline Nagel)

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met passagiersdiensten. De veertien voertuigen met brandstofcelaandrijving die deze passagiersdienst verzorgen zijn eigendom van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG).

Redactie

De LNVG zocht sinds 2012 naar alternatieven voor dieseltreinen en vond die bij de combinatie Alstom-Elbe-Weser spoor- en vervoersmaatschappij (evb) en het gas- en engineeringsbedrijf Linde. Op de lijn tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude gaan nu veertien waterstofaangedreven regionale Alstom-treinen rijden die door evb in opdracht van LNVG worden geëxploiteerd, ter geleidelijke vervanging van 15 dieseltreinen. De treinen worden dagelijks en 24 uur per dag bijgetankt in het waterstoftankstation van Linde. Met een actieradius van 1.000 kilometer kunnen de treinen met meerdere gekoppelde eenheden de hele dag op één tank waterstof op het evb-netwerk rijden.

Deel EU-spoorwegnet blijft niet-geëlektrificeerd

Ondanks talrijke elektrificatieprojecten in verschillende landen, zal een aanzienlijk deel van het Europese spoorwegnet op langere termijn niet-geëlektrificeerd blijven, stelt Alstom. De onderneming heeft momenteel vier contracten voor regionale treinen die met waterstofbrandstofcellen worden aangedreven. Twee daarvan zijn in Duitsland, het eerste voor veertien Coradia iLint-treinen in de regio Nedersaksen, het tweede voor 27 Coradia iLint-treinen in het grootstedelijk gebied rond Frankfurt. Het derde contract komt uit Italië, waar zes Coradia Stream waterstoftreinen worden gebouwd in de regio Lombardije, met een optie voor nog eens acht. Het vierde contract komt uit Frankrijk, voor twaalf Coradia Polyvalent waterstoftreinen, verdeeld over vier verschillende Franse regio's. De Coradia iLint is eerder met succes getest in onder meer Oostenrijk, Nederland, Polen en Zweden.

Snelheid

Op het netwerk van evb rijdt de waterstoftrein met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur, met een maximumsnelheid van 140.  Het project geniet de steun van de Duitse regering en de ontwikkeling van de Coradia iLint werd gefinancierd in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie (NIP) van de Duitse regering.

Tankfaciliteit

De Linde-Tankfaciliteit in Bremervörde bevat vierenzestig 500 bar hogedrukopslagtanks met een totale capaciteit van 1.800 kilogram, zes waterstofcompressoren en twee brandstofpompen. Het gebruik van waterstof als brandstof voor treinen vermindert de milieubelasting, aangezien één kilogram waterstof ongeveer 4,5 liter diesel vervangt. Een latere waterstofproductie ter plaatse door middel van elektrolyse en regeneratief opgewekte elektriciteit is gepland.

Meer informatie: www.alstom.com

Geachte Redactie:waar men niet aanvoorbij kunnen gaan!,is het volgende:waar blijf je de energie-stroom vandaan halen in de EU gebonden landen?.De Politiek wilt ons Burgers,allemaal Elektrisch gaan auto-rijden,en ook de aanschaf van de huidige E-vervoersbussen en de komende jaren van de aankoop van de E-vervoersbussen,en de geweldige Stroom-Energie-verbruik van de Elektrische-Treinen in heel in de EU gebonden lidstaten.Maar ook de steeds meer stroomverbruik,in de prive-sector,het opladen van de E-auto's,steeds meer vraag naar energie in heden en de toekomst.Gaan we naar een BLACKOUT toe(stroomnetuitval).Ziet via youtube.nl (tik in) Mit der Energiewende in Der Blackout(Tennet heeft vorig jaar al 1500 keer de stroomnet-spanning moeten aanpassen)(tik in) Plötzlich Dunkel:geeft weer als de zuivere sinus van 50 Hz wisselstroom gaat verlopen,door te veel of te weinig stroomnet-levering.Zelfs héél Euopa kan daar mee temaken krijgen.En zulke belangrijke info worden vaak verzwegen.De inwoners van de EU gebonden lidstaten vooral dom houden.Want ze gaan toch de hoofdprijs betalen,voor de opwekking van de energie.En de komende winter?,door de verkoop van de miljoenen elektrische verwarming-elementen cg Airco's en meerdere stroomverbrruikers.

aanvulling: wat vandaag de oorzaak kan zijn? In oa Gelderland/Flevoland:ontfloffen van een krachtstroom-transformator.Via youtube.nl (tik in) Blackout-wie gut sind wir Hessen auf Ohne Strom(tik in) Doku zo Blackout was passiert,wenn den strom wirklich länger ausfällt(tik in) Deutschland im Jahr 2050-Teil 2:Blick unser leben der Zukunft(Reportage).Waarom ontbreekt er zulke belangrijke info,via de Nederlandse Media!.En waarom weet ik dat weer!.Mijn advies;zorg altijd voor contant geld in huis,als de pinautomaten cg winkelketens etc uitvallen door de komende BLACKOUT,zoals de vele Duitse TV omroepen weergeven.Het heeft niet allemaal een raakvlak met het onderwerp,maar parate kennis,is macht,en waarvoor je kunt wapenen,tegen te weinig kennis overdracht.afz. een voormalig elektro-technikus met pensioen.

aanvulling: komt zelden voor,het ontploffen van de Hoogspanning Transformatoren en Transformers,zij een woordvoeder.Ziet via youtube.nl (tik in) DANGEROUS !! elektrical short CIRCUIT # 2 en DANGEROUS !! elektrical Short #3.Er zijn vele opname's te zien.Vaak door overbelasting!.Ik controleer ieder jaar in mijn meterkast de aardlekschakelaars,voor de goede werking bij kortsluiting oa.Maar ja ik heb ook een opleiding elektro-technicus gevolgt,vele jaren geleden.

aanvulling: als de elektrische treinen kunnen gaan uitvallen,door evt de komende Black-Outs.Waar blijven de Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie,in dit verband.De Duitse Spoorwegen hebben een eigen energie-centrale in Koln(keulen),voor levering voor hun eigen elektrische treinen.Het heeft niet helemaal een raakvlak met het onderwerp,maar ik wil dit toch onder de aandacht brengen.Ziet via:youtube.nl (tik in)Blackout Worksgop(tik in) Blackout-wie gut sind wir in Hessen auf Ohne Strom vorbereitet?|doku:geeft weer dat Tennet vorig jaar 1500 x heeft moeten schakelen(tik in)BLACKOUT-Wann fällt der Strom aus?/Aspecte eines nationale Stromausfalls.Geef nu eens een exakte mening,inzake uw deskundigheid,vooral de ingezonden reaktie's.En waarom geven de Duitse Media een betere informatie?.

Geachte Redactie:mijn vaak ingezonden reaktie's,en dat is heel divers,vooral als het gaat inzake de nieuwste technologische ontwikkelingen,zijn vaak voorzien van een uitdagende karakter.Waar blijven die ingezonden reaktie's,als het het over hoogstaande Techniek gaat.Zonder Techniek,is er géén leven,leerde ik vroeger op school.Wij leerde in het Oosten van het land via de Duitse TV/Radio omroepen,die wij konden ontvangen via een Harkantenne oa de Duitse Das Erste/ZDF/WDR,de Duitse Taal. En later ook als Schotel-Specialist via de Astra 19.2 vele FTA(FRE TO AIR) vele buitenlandse TV?Radio omroepen ontvangen.Als ik 25 jaar niet over een Schotel zou beschikken,dan was ik gezonken in onwetenheid,inzake vooral de Technologische kennis overdracht.Ik gebruik vaak:ziet via Google.nl Venn Diagram:inhoudende:een logische gravische voorstelling,uitgedrukt in cirkels,wie past bij mij of in mijn cirkel,en dat zijn vaak de zeer hooggeschoolde Technische onderlegde Deskundigen.Ondanks mijn huidige leeftijd van 78 jaar,bezit ik héél veel affiniteit met de Technologische ontwikkelingen.

aanvulling: ziet via youtube.nl (tik in) Wasserstoff-Zug Mireo(tik in)Hydrogen Region Zillertal,english(tik in)Wasserstoffantrieb im Schienenverkehr|Gut zo wissen|BR|Zug|Klima:geven weer de ontwikkeling van de waterstof-treien.Het heeft niet helemaal een raakvlak met onderwerp:(tik in)Wasserstoff-der Zukunftsantrieb für den Schwerverkehr?:geeft weer dat vooral Hyundai zich inzet voor gebruik van Waterstof-vrachtwagen-aandrijving.En vooral in Zwitserland zet zich volledig voor meer gebruik van waterstof-aandrijving.En dat is de nieuwe vorm van energie-opwekking.Minder afhankelijk van die zéér corrupte derde wereld-landen.Wonderen duren wat langer,maar gebruik van waterstof gaat de wereld veranderen,en toekomst zeker,voor onze kinderen/kleinkinderen.

In Amerika gaat ook de waterstof-trein rijden,als eerste:Stadler Flirt H2 USA;eerste waterstoftrein op Amerikaans Continent.Via: waterstofmagazine.nl geeft de vele ontwikkelingen inzake waterstof-gebruik.En ook voor mij bedoelt als hersentraining de exakte waarheden zoekende, inzake herstel via mijn E-Bike aangereden,maar gebruik nu ook een pas gekocht goedgekeurde Helm.Nu de Nederlandse Spoorwegen nog:en voor lokaal treinverkeer,de nieuwste waterstof-treinen kunnen 1000 km ver rijden op een waterstof-tankvulling.De toekomst in de EU gebonden landen,meer waterstof-treinen,en dan kunnen alle stroomnet-bovenleidingen opgeruimd worden!.En ook de verschillende stroomnet-soorten oa gelijkstroom/wisselstroom zowel de 1500/3000 volt gelijkstroom en de 25 KV(25.000 volt)wisselstroom is dan niet meer van toepassing.We leven toch in Europa,waarom al die wisselde stroomsoorten blijven aanhouden.En de nieuwste waterstof-treinen kunnen productie-matig kostend besparing opleveren,in het belang van de trein-reizigers.Goedkoop reizen door alle EU gebonden lidstataten,zal wel een fictie blijven.

Geachte Redactie: ik heb uw bedankt voor het blijven plaatsen van mijn ingezonden exakte informatie.Maar ik blijf wel de technologische innovatie technieken met belangstelling volgen.Ziet via: waterstofmagazine.nl Duitsland:vanaf Januarie 2024 eerste treinen op waterstof in deelstaat Bayern,en India:MG Motors presenteert eerste minvan 7 zitplaatsen op waterstof.En dat klopt mijn inzendingen,dat over al in de wereld waterstof de HEILIGE GRAAL is voor minder CO2 uitstoot.Nu de NS(spoorwegen) nog om zo snel over te gaan,voor meer gebruik van Waterstof-trein-aandrijvingen.Ik wil het nogwel mee maken als Senioor van 78 jaar.Adieu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd van Rover en NS

8 apr om 14:46 uur

Rover organiseerde de wedstrijd Reizigerscadeau in samenwerking met NS om iets te doen voor treinreizigers,…

Lees verder »
descriptionArtikel

NS en ProRail onder verscherpt toezicht gesteld

4 apr om 13:28 uur

NS en ProRail komen onder verscherpt toezicht. Reizigersorganisatie Rover riep hier eerder al toe op en nu…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse tramremise krijgt 1400 zonnepanelen

25 mrt om 10:52 uur

Op de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam worden 1400 zonnepanelen geplaatst. De opbrengsten uit de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

Tot 2030 overlast voor treinreizigers, Amersfoort deze zomer amper bereikbaar

4 mrt om 16:28 uur

Treinreizigers ervaren vanaf dit jaar tot aan 2030 meer overlast door spoorwerkzaamheden. ProRail verwacht dat…

Lees verder »