175 jaar spoor met publieksfestival

woensdag 28 mei 2014
timer 2 min

NS, ProRail en Railforum hebben het initiatief genomen om het 175-jarig bestaan van het spoor te vieren. Hoogtepunten zijn een feestje op 20 september in Amsterdam en een publieksfestival van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort.

Op 20 september 1839 reed in Nederland de eerste trein van Amsterdam naar Haarlem. Precies 175 jaar later wordt dat gevierd met een feestje en historisch materieel in Amsterdam. Voor het publiek is er in twee weken van de herfstvakantie een spoorfestival achter station Amersfoort. Daar staan bijzondere treinen, het NS Simulatorcentrum en Railinfra Opleidingen houden open huis, er zijn lasdemonstraties en er rijdt een pendeltrein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De kosten van dat spoorfestival moeten in principe worden gedekt uit de verkoop van toegangskaartjes. Die kaartjes geven weer korting op andere producten.

Naast de organiserende NS, ProRail en Railforum zitten onder andere aannemers, adviesbureaus, goederenvervoerders en museumlijnen in de regiegroep 175 jaar spoor. Directeur Corina de Jongh van Railforum is voorzitter. Andere partijen haken aan met eigen activiteiten onder de vlag van 175 jaar spoor. Zo houdt het Spoorwegmuseum twee exposities: van 2 juli tot en met 6 oktober historische spoorfoto’s van Kees van de Meene, die decennia door het land trok om treinen in hun directe omgeving vast te leggen. En van 21 juli tot en met 21 september over spoorwegpionier Frederik Willem Conrad, wegbereider van de eerste spoorlijn, ontwerper van spoorbruggen en bouwer van stations. Ook komen Europa’s oudste stoomlocomotieven naar Utrecht. Die locs zijn te zien tot en met 21 september 2014.

Thema’s van 175 jaar spoor zijn trots en vooruitgang. Gepensioneerden zijn gevraagd om mee te helpen door verhalen te vertellen. Een doel van het festival is ook inzicht in spoorberoepen. Er komen spoorcolleges voor de vakwereld en een kennisquiz voor een breder publiek. Verder zijn er veel bijeenkomsten, van seminars tot relatieontvangsten.

Op 20 juni jl. maakte ik een dagtocht met de stoomtram Hoorn-Medemblik (Bello). Na afloop van de rit praatte ik nog even na met de machinisten en vertelde dat mijn grootvader machinist (stoom) bij de spoorwegen was geweest en dat ik jaren geleden uit een inboedel twee boeken met ingebonden muziekstukken uit de 19e en begin 20e eeuw had gekocht.
In één daarvan bevindt zich een exemplaar van de "Haarlemmer Spoorwegwals", uitgegeven in 1839, alsmede - uit diezelfde tijd - een inhuldigingswals voor Koning Willem II, die is opgedragen aan H.K.H. Anna Paulowna. Dit muziekstuk dateert uit 1840, het jaar van de inhuldiging.
Volgens de machinisten van de museum-stoomtram Hoorn-Medemblik zou er wellicht belangstelling zijn bij de organisatoren van 175-jaar Spoor voor de Haarlemmer Spoorwegwals. Wellicht is er ook bij het Spoorwegmuseum belangstelling voor. Zij hebben mij een tweetal namen gegeven, maar - zoals dat vaak gaat bij wat rommelige dagtochten - ben ik die namen kwijtgeraakt. Ik hoop dat via u er toch een berichtje kan worden doorgegeven aan de juiste persoon bij de organisatie van 175 jaar Spoor èn bij het Spoorwegmuseum.
Voor uw moeite zeg ik u bij voorbaat dank.
Met vriendelijk groet,
René de Graaf

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
175 jaar spoor met publieksfestival

Meer artikelen met dit thema

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »

Wie financieert de ZE-bussen en laadinfra?

15 okt 2020 timer6 min
In de drie concessies van de provincie Noord-Holland rijdt in 2021 gemiddeld 70 procent van de totale busvloot…
Lees verder »