2getthere opent vestiging in Silicon Valley

vrijdag 6 januari 2017
timer 3 min

Het Nederlandse technologiebedrijf 2getthere, gespecialiseerd in automatische voertuigen, opent nog deze maand een kantoor in Silicon Valley. 2getthere hoopt een boost te krijgen in de nabijheid van Apple, Microsoft en Tesla.

Vanuit het nieuwe kantoor ten zuiden van San Francisco wil de Utrechtse onderneming na Azië (Singapore) en het Midden-Oosten (Dubai) de derde grote internationale markt voor autonoom vervoer gaan bewerken. 2getthere is onder meer bekend van de ParkShuttle in Capelle aan den IJssel en van de people mover in Masdar City (Verenigde Arabische Emiraten). Bij 2getthere werken zo’n 50 ontwikkelaars, IT-specialisten en ingenieurs.

Marktpotentie
Het Utrechtse bedrijf denkt binnen enkele jaren drie tot vijf projecten voor automatische voertuigen per jaar in de Verenigde Staten te kunnen verkopen. Geschatte omzet: 150 tot 300 miljoen dollar. 2getthere koos voor vestiging in het hart van Silicon Valley omdat daar alle toonaangevende ontwikkelaars van autonome transportmiddelen zijn gevestigd, maar ook omdat er een enorme marktpotentie is.

“Met name de snelle groei van uitgestrekte bedrijfscampussen biedt grote kansen voor ons”, zegt Carel van Helsdingen, CEO van 2getthere. “Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft-campus in Seattle, de fabriek van Tesla in Nevada of de campussen van Apple en Cisco. Voor bedrijfsterreinen op die schaal is autonoom vervoer het meest voor de hand liggende alternatief.”

Lange adem
2getthere is inmiddels bij ruim een dozijn Amerikaanse projecten betrokken, waaronder een project in Jacksonville en een in Greenville. Robbert Lohmann, Chief Operations Officer: “Deze markt is er een van de lange adem. Doorlooptijden van meerdere jaren zijn niet ongebruikelijk. Heb je eenmaal een goed werkend systeem neergezet, dan staan we vaak vanzelf op de shortlist bij publieke en private aanbestedingen.”

Hoewel 2getthere al op projectbasis samenwerkt met een Amerikaanse partij (Oceaneering), is het vinden van sterke partners prioriteit nummer 1. Van Helsdingen: “Wij leveren mobiliteitsoplossingen, maar blijven zelf eigenaar van het systeem. We zoeken dus partijen die het aandurven om voor 10 of 20 jaar met ons in zee te gaan, zoals United Technical Services in de Emiraten en SMRT in Singapore. Beiden zijn inmiddels ook aandeelhouder in 2getthere. Dat soort partners denken we in Silicon Valley relatief snel te kunnen vinden.”

Smart cities
2getthere ziet ook grote kansen in het ontwikkelen van vervoersystemen voor grote pretparken en middelgrote vliegvelden. Volgens Lohmann is een potentiële orderstroom van 50 tot 100 miljoen dollar per jaar dan ook niet onrealistisch. “Mochten we op zeker moment kunnen samenwerken met een van de grote technologieconcerns, dan kan het nog veel harder gaan.”

Grote verwachtingen heeft Lohmann ook van de ontwikkeling van smart cities, het combineren van data binnen een stad om de leefbaarheid van de stad te vergroten. Lohmann: “Autonoom vervoer is daarin een van de speerpunten, of het nu gaat om Automated People Mover Systems, Automated Transit Networks of Shared Autonomous Vehicles. Columbus in Ohio is hier al volop mee bezig en wij denken daar graag in mee.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.