ACM betitelt HTM als duurzaamste

donderdag 16 december 2021

De HTM uit Den Haag is de duurzaamste van drie stadvervoerders, blijkt uit een vergelijking door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De RET scoort hoger in kostenefficiëntie en doelmatigheid. GVB scoort op alle drie de criteria gemiddeld. Op kwaliteit hebben de drie stadsvervoerders vergelijkbare scores.

In het onderzoek heeft de ACM gekeken naar de criteria kostenefficiëntie en doelmatigheid, duurzaamheid en kwaliteit. Het onderzoek voor dit rapport is gedaan in 2019 en 2020, maar de resultaten zijn vooral gebaseerd op de cijfers uit 2019, omdat de coronapandemie te veel invloed had op het onderzoek in 2020. 

Aanleiding voor de vergelijking

In de Wet personenvervoer 2000 is opgenomen dat de ACM een prestatievergelijking uitvoert, om de stadsvervoerders te stimuleren om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren. De drie grote stadsvervoerders rijden met een onderhands gegunde concessie, waardoor zij niet hoeven te concurreren met anderen om deze concessies te mogen rijden.

Duurzaamheid

De prestatievergelijking focust zich normaliter op kostenefficiëntie en doelmatigheid, maar vanwege het maatschappelijk belang heeft de ACM duurzaamheid als criterium toegevoegd, zegt ACM-bestuurder Manon Leijten. HTM scoort het beste op duurzaamheid doordat de CO2-uitstoot per reizigerskilometer het laagst is. HTM maakt gebruik van groene stroom en van bussen die emissieneutraal of op groen gas rijden.

RET had in 2019 verreweg de meeste CO2-uitstoot per reizigerskilometer, constateert de ACM. Rolf Harbers, woordvoerder van de RET, laat in een reactie weten dat eind 2019 55 ZE-bussen, 40 zuinigere dieselbussen en 103 hybride bussen zijn ingestroomd. Ook is het bedrijf in 2020 overgestapt op een groener energiecontract waarin in Nederland opgewekte energie wordt gebruikt. Omdat 2020 vrijwel niet is meegenomen in het onderzoek, levert de prestatievergelijking een gekleurd beeld op.

Kwaliteit

De ACM stelt dat qua klanttevredenheid de verschillen klein zijn en reizigers de stadsvervoerders goed presteren. Op het gebied van klachten, incidenten, calamiteiten, rituitval en punctualiteit wisselt het beeld en schiet geen stadsvervoerder er in het algemeen uit.

Kostenefficiëntie en doelmatigheid

RET is de meest kostenefficiënte en doelmatige stadsvervoerder. HTM kent de hoogste kosten per reizigerskilometer. Dat komt mede omdat HTM geen metro heeft waar de kosten per reizigerskilometer relatief laag zijn. Per vervoerstype zijn er verschillen: RET heeft bijvoorbeeld de hoogste kosten per reizigerskilometer bij tram de laagste bij bus. GVB scoort meestal gemiddeld en op metro het best.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.