Amsterdamse ov-reorganisatie is rond

vrijdag 24 december 2021

De gemeente Amsterdam, GVB en Vervoerregio Amsterdam hebben de herstructurering van de ov-governance na 1,5 jaar voltooid. Donderdag 23 december werden de laatste documenten hiervoor ondertekend.

De ondertekening was een feestelijk moment voor de drie Amsterdamse organisaties, vertelt Vervoerregio-directeur Thea de Vries. “Er zijn bergen werk verzet om tot dit punt te komen, zodat we vanaf januari van start kunnen gaan met een nieuwe fase. Een nieuwe fase die nodig is om onze gezamenlijke ambitie te verwezenlijken: het ov als geoliede reizigersmachine voor de reizigers en inwoners van Amsterdam goed te laten werken voor de reizigers en de inwoners van Amsterdam.”

Wat verandert er?

In juni 2020 bracht Pedro Peters, oud-directeur van RET en scheidend voorzitter van OV-NL, aanbevelingen naar buiten om de governance, aansturing en samenwerking te vereenvoudigen. Toenmalig wethouder Sharon Dijksma had hem opdracht gegeven te geven dit te onderzoeken.

In de nieuwe governancestructuur komen de aansturing en het opdrachtgeverschap van de ov-keten in zijn geheel voor ‘rekening en risico’ van de Vervoerregio Amsterdam. Beheer en onderhoud van de railinfrastructuur komen ook voor rekening van de opdrachtgever. Daarnaast wordt de Vervoerregio medeaandeelhouder van vervoerder GVB.

Verder zijn delen van de gemeentelijke directie MET (Metro en Tram) en GVB Railservices samengebracht binnen het GVB in een BV GVB Railinfra. Deze nieuwe BV verzorgt het totale onderhoud en vervanging van de railinfrastructuur.

Ondertekening

Er werden drie sets met documenten ondertekend: één met betrekking tot een nieuwe werkwijze inzake strategische activa, één die leidde tot het nieuwe Asset management Rail Infrastructuur-contract en het daadwerkelijke Asset management Rail Infrastructuur-contract.

Bij de ondertekening waren namens de Vervoerregio Amsterdam aanwezig: voorzitter Egbert de Vries, bestuursleden Marja Ruigrok, Gerard Slegers en directeur Thea de Vries. Namens GVB ondertekenden algemeen directeur Claudia Zuiderwijk, financieel directeur Koen Beeckmans en operationeel directeur Mark Lohmeijer de documenten en namens de gemeente Amsterdam waren dat Egbert de Vries (in zijn functie als wethouder) en stedelijk directeur Ruimte en Economie Henk Jagersma. Burgemeester Femke Halsema was niet aanwezig, maar ondertekent de documenten wel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.