Amsterdam reorganiseert ov-organisaties

woensdag 24 juni 2020
timer 3 min

De gemeente Amsterdam gaat de rollen en verantwoordelijkheden van GVB, Vervoerregio Amsterdam (VRA) en de gemeentelijke dienst Metro en Tram (MET) wijzigen. Deze reorganisatie moet 1 januari 2022 zijn voltooid.

 

Het Amsterdamse college van B&W maakte op 22 juni bekend dat de aansturing van en samenwerking tussen de ov-organisaties de komende tijd gaan veranderen. De reorganisatie moet het Amsterdamse ov-systeem robuuster te maken. Door de groei van de stad en de toenemende druk op het ov is een sterkere samenwerking nodig, schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad en de regiogemeenten.

Op verzoek van Dijksma bracht Pedro Peters, oud-directeur van RET en voorzitter van OV-NL, een advies uit om te werken aan betere governance, aansturing en samenwerking. De gemeente en de Vervoerregio namen deze adviezen over.

Minder complexe governance

Zo komen de aansturing en het opdrachtgeverschap van de ov-keten straks in zijn geheel voor ‘rekening en risico’ van de Vervoerregio Amsterdam. Tot nu toe is dat nog niet zo, wat tot een complexe governancestructuur leidt. Zo is de ov-autoriteit bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de verlening van de gunning en de exploitatie van het ov, maar verlopen beheer en onderhoud van de railinfrastructuur via de gemeente.

Lees ook: VRA en GVB willen concessie openbreken

Om de betrokkenheid van de ov-autoriteit bij GVB te vergroten, wordt de Vervoerregio medeaandeelhouder van de vervoerder. Door het aandeelhouderschap verkrijgt de Vervoerregio rechtstreeks zeggenschap, wat ook de transparantie vergroot.

Nieuwe BV voor beheer en onderhoud

Verder worden delen van de gemeentelijke directie MET en GVB Railservices samengebracht binnen het GVB in een nieuw te vormen BV GVB Railinfra. Deze nieuwe BV verzorgt het totale onderhoud en vervanging van de railinfrastructuur.

Dit moet leiden tot effectievere en efficiëntere samenwerking op het gebied van het beheer en onderhoud en betere afstemming op de exploitatie van het ov. Enkele grote nieuwbouwprojecten die MET op dit moment uitvoert, zoals de aanleg van de Amstelveenlijn, worden ondergebracht bij een afdeling ‘bijzondere projecten’ van de gemeente Amsterdam.

Snellere besluiten nemen

Verder komen er nieuwe werkafspraken over de aanschaf en bekostiging van nieuwe metro’s en trams. GVB krijgt hierin een centrale rol en is verantwoordelijk naar de Vervoerregio, zodat benodigde besluiten tijdig in gang worden gezet. Door samen de toekomstige vervoervraag in kaart te brengen, kunnen alle voertuigen planmatig, eerder en in één keer worden besteld. De rol van de gemeente Amsterdam hierin vervalt.

Vanuit de drie organisaties is nu een programmateam samengesteld, dat de adviezen van Peters zal implementeren. De volledige reorganisatie moet eind 2021 zijn afgerond. In het najaar van 2020 zal de exacte implementatieplanning bekend zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Amsterdam reorganiseert ov-organisaties

Sharon Dijksma, voorzitter Vervoerregio Amsterdam: ‘Ik vind dat we ons uit de crisis moeten investeren. Daar zijn veranderingen in het systeem voor nodig. We moeten onze langetermijnplannen niet laten vallen’. © Vervoerregio Amsterdam

Meer artikelen met dit thema

concessieposter 2023
flash_onNieuws

CROW publiceert concessieposter 2023

16 jan om 15:55 uur

Het ov-landschap is ook in 2022 weer veranderd en verandert in 2023 verder. Om overzicht te bieden rond lopende…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rechter stelt regionale vervoerders in ongelijk

13 dec 2022

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) heeft het kort geding verloren, dat werd aangespannen tegen…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wordt ‘mobiliteitsmakelaar’ in ZaWa

1 nov 2022

Het snelgroeiende ov-bedrijf EBS neemt de rol van mobiliteitsmakelaar aan in de concessie Zaanstreek-Waterland…

Lees verder »
person_outlineBlog

Digitalisering contractbeheer: luxe of noodzaak?

7 okt 2022

Overheden stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van ov-concessies. De keerzijde is echter dat het voor…

Lees verder »
flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep 2022

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei 2022

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »