Arriva had onvoldoende zicht op machinist

vrijdag 30 juni 2017
timer 2 min

Arriva had onvoldoende kennis van de vakbekwaamheid van machinisten. Dat speelde met name bij de inhuur van machinisten en de overname van machinisten van andere vervoerders. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek (.pdf) was een incident in Uithuizermeeden op 9 september 2016. Toen passeerde een machinist een stoptonend sein, reed een wissel open en kwam op een geopende overweg tot stilstand. Oorzaak was een gebrek aan vakmanschap van de betreffende machinist. Arriva had daarin onvoldoende inzicht.

"Arriva leunt sterk op vergunningen en certificaten en kent de machinisten eigenlijk onvoldoende voordat deze worden ingezet", stelt ILT in het onderzoeksrapport.

Vakbekwaamheid
Arriva is tekort geschoten in het beoordelen van de vakbekwaamheid en ervaring van machinisten die zij inhuurt of overneemt van een andere spoorwegonderneming. Dit concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uit een onderzoek naar de selectie, opleiding en begeleiding van machinisten van Arriva.

Aanleiding was een incident in september 2016 waarbij een machinist van Arriva door rood sein reed bij Uithuizermeeden en op een geopende spoorwegovergang tot stilstand kwam. Bij het onderzoek naar het incident concludeert ILT dat de machinist onvoldoende in staat is om de signalen die door de ATB NG-installatie aan hem worden getoond te begrijpen en daarop juist te handelen. Arriva had daarin onvoldoende inzicht, blijkt uit het onderzoek. Bij het incident vielen geen slachtoffers, maar er was wel risico. De machinist is geschorst.

Tekortkoming
De inspectie vindt het gebrekkige inzicht van Arriva een tekortkoming. Het is voor een spoorwegonderneming van belang om machinisten te beoordelen op vakbekwaamheid en ervaring, om hen de juiste begeleiding of aanvullende opleiding te kunnen geven, aldus ILT.

Direct na dit incident heeft Arriva de overige zeven recent ingehuurde machinisten beoordeeld tijdens begeleidingsritten; daarbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd. Daarnaast heeft Arriva verschillende maatregelen genomen die bijdragen aan het vakmanschap van de machinist, en aan het inzicht daarin van Arriva. De Inspectie volgt de uitvoering van deze maatregelen tijdens inspecties en audits.

Ook een boete van €40 miljoen? Sjoemelen met veiligheid is een ernstife zaak. Lang leve de marktwerking

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Arriva had onvoldoende zicht op machinist

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts