Bestuursakkoord moet ov toegankelijker maken

maandag 7 november 2022

Vervoerders, overheden en belangenorganisaties van mindervaliden hebben op maandag 7 november het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 getekend. Staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt dat het ov in 2040 toegankelijk moet zijn voor iedereen en trekt 10 miljoen euro uit om maatregelen te nemen. 

In Nederland ervaren zo’n 2 miljoen mensen met een beperking obstakels in het ov, omdat zij een fysieke of verstandelijke beperking of psychische problemen hebben. Daardoor kunnen zij er geen of weinig gebruik van het ov maken. Nederland heeft eerder een VN-verdrag ondertekend waarin is afgesproken hier iets aan te doen. Dit verdrag is de basis voor het vandaag getekende akkoord.

Onder de ondertekenaars waren, naast staatssecretaris Vivianne Heijnen (ministerie IenW), ook Illya Soffer (belangenvereniging Ieder(in)), Margit van Hoeve (Coalitie voor Inclusie), John Voppen (ProRail), Jacco van der Tak (NS), Jan van Selm (DOVA) en gedeputeerden Olthof (provincie Noord-Holland), Zevenbergen (provincie Zuid-Holland) en Van Gaans-Gijbels (provincie Limburg).

Afspraken

De ondertekenaars spraken af dat reisinformatie eenvoudiger en duidelijker wordt, de toegankelijkheid van haltes en perrons wordt verbeterd en vaker hulp wordt geboden om ervoor te zorgen dat iedereen met het ov kan reizen. Ook is afgesproken dat mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties worden betrokken bij het maken van nieuw beleid.

Staatssecretaris Heijnen luistert naar twee ervaringsdeskundigen. © Margit van Hoeve

Verder hebben nog niet alle treinen toiletten, maar zijn afspraken gemaakt hoe daar aan wordt gewerkt. Ook zijn nog niet alle bushaltes in Nederland toegankelijk, maar ligt er nu wel een plan hoe dat in 2040 gerealiseerd moet zijn.

Staatssecretaris Heijnen laat weten: “Onze gezamenlijke ambitie is dat in 2040 het ov volledig toegankelijk is voor iedereen. De uitwerking van veel afspraken zijn echter al eerder merkbaar. Dat kan ook omdat we aansluiten bij ontwikkelingen die al in gang zijn gezet. We zijn al een eind op weg, maar er is nog veel werk te doen. Daarom zien alle partijen dit akkoord dan ook niet als eindpunt, maar als een vertrekpunt.”

Goede eerste stap

Van Hoeve laat namens de belangenbehartigers weten dat dit een belangrijke stap vooruit is. “Het bestuursakkoord komt op een moment dat er flinke problemen zijn met toegankelijkheid op het spoor. Er is een toename in langdurige liftstoringen. Personeelstekorten hebben invloed op de betrouwbaarheid van de reisassistentie en veel perrons (meer dan de helft van alle stations) zijn niet meer op de juiste hoogte.” 

“Hier zijn maanden van lobbyen, vergaderen, input verzamelen en overleggen aan vooraf gegaan”, blikt ze terug. “We zijn nog niet 100 procent tevreden over het eindresultaat, maar het akkoord bevat goede elementen om de toegankelijkheid van het ov te vergroten.” Zij stelt dat het belangrijk is dat het bestuursakkoord er is, zodat het onderwerp onder de aandacht komt en de mensen om wie het gaat een rol krijgen. 
 

Mooi akkoord. Jammer dat de FNV of FNV Spoor niet bij de ondertekenaars staat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.