Beveiliging breekt Abellio-stoptrein op

donderdag 6 april 2017
timer 3 min

De nieuwe stoptreinverbinding Arnhem–Düsseldorf, de Rhein-IJssel-Express, is vanmiddag officieel geopend op Arnhem Centraal. De reguliere uurdienst liep echter in het honderd wegens problemen met de beveiliging.

De Rhein-IJssel-Express van Abellio zou vanochtend vroeg gaan rijden vanuit Düsseldorf, maar bij de eerste lege materieelrit moest de trein al na een kwartier terug. De nieuwste versie van de ETCS-beveiliging in de Flirt van Stadler veroorzaakte een storing. Siemens beloofde het probleem in de software zo snel mogelijk te verhelpen. De trein bleef de rest van de dag onregelmatig rijden.

De officiële opening vanmiddag om 13.45 uur ging gewoon door. Abellio wist een nieuwe trein met hoogwaardigheidsbekleders uit Duitsland op Arnhem Centraal af te zetten. De Flirt-treinen zijn sinds twee weken toegelaten op het Duitse spoor. De drie beveiligingssystemen waarmee de trein is uitgerust functioneerden afgelopen weken goed, zei woordvoerster Anamaria Preuss van Abellio NordRhein-Westfalen. “Vannacht hebben we de ETCS-update geïnstalleerd. Daar zat dus een fout in.”

Bovenleidingspanning
Behalve met drie beveiligingen (ATB, ETCS en Indusi) hebben de nieuwe stoptreinen ook met drie spanningssystemen te maken: 1500 Volt in Nederland, 25 kiloVolt tussen Zevenaar en de Duitse grens en 15 kiloVolt in Duitsland. Abellio bestelde voor de lijnen RE 19 (Arnhem–Düsseldorf) en RB 35 (Wesel–Mönchengladbach) 21 Flirts bij Stadler. De vijfdelige treinstellen zien er goed uit. De stoelen zitten comfortabel, maar zijn gestoffeerd met een dessin waar je van moet houden.

Lees ook: Stoptrein Arnhem–Düsseldorf rijdt al in april

Kaartjes voor de Rhein-IJssel-Express zijn te koop bij de Abellio-kaartautomaten op Arnhem Centraal en op station Zevenaar. Betalen met een bankpas of creditcard was vandaag nog niet mogelijk. Op de grensoverschrijdende lijn geldt het (voordelige) tarief van het Verkehrsverbund Ruhr-Rhein (VRR), de opdrachtgever van Abellio. Een enkeltje Arnhem–Düsseldorf kost via Abellio 15 euro. Bij NS International kost hetzelfde ticket ruim twee keer zoveel. Het moederbedrijf van Abellio brengt een hoog buitenlandtarief in rekening.

Luchtreizigers
Hoewel de ICE vanaf Arnhem 40 minuten sneller is, kan de Rhein-IJssel-Express interessant zijn voor Nederlanders die vliegen vanaf Düsseldorf Flughafen, het eindpunt van de stoptrein. De provincie Gelderland is vooral blij met een betere verbinding voor de Nederlanders die wonen en/of werken in Duitsland. Arnhem hoopt op extra dagjesmensen uit Duitsland.

De Rhein-IJssel-Express (pdf) rijdt vanaf Arnhem elk uur tussen 5.44 uur en 22.44 uur en stopt op 20 stations. Het nieuwe station Elten aan de grens is nog in aanbouw en wordt uiterlijk in 2019 geopend. Tussen Arnhem en Zevenaar kunnen reizigers de OV-chipkaart gebruiken en inchecken bij Arriva of Breng.

Als het echt waar zou zijn dat het hier om een upgrade van ETCS-software gaat, dan mag de Onderzoeksraad per omgaande een onderzoek instellen. Want sinds wanneer wordt veiligheidskritieke software gewoon effe hatseflats en zonder diep-grondige vrijgavetesten 's nachts tussendoor geupgrade? Dit kan echt niet waar zijn, en als het wel waar is, dan is het heeeeel ernstig.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen

1 sep om 15:38 uur

De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…

Lees verder »
flash_onNieuws

Krijgt het Duitse 9-euroticket een vervolg?

8 aug om 11:25 uur

In Duitsland kon u deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt met het ov, ter compensatie van de gestegen…

Lees verder »
regionale trein Duitsland Shutterstock
flash_onNieuws

Boost aan Duits ov met ‘Neun Euro Ticket’

2 jun om 11:02 uur

Op 1 juni is in Duitsland het ‘Neun Euro Ticket’ ingevoerd. Drie maanden lang kan iedereen - ook mensen uit het…

Lees verder »

Vlaanderen verdeeld over 'mobiliteitsrevolutie'

25 mei om 12:55 uur

Vlaanderen staat aan de vooravond van een trendbreuk met het verleden. Maar waar mobiliteitsminister Lydia…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »
flash_onNieuws

TUI gaat nachttreinen aanbieden

3 mei om 13:52 uur

Reisorganisator TUI gaat in Nederland treinreizen aanbieden naar zes Europese steden. Daarvoor gaat de…

Lees verder »

Op reis door ov-walhalla Zwitserland

19 apr om 11:26 uur

Zwitserland is hét voorbeeld van een land met een goed ov-netwerk. Alle betrokken partijen stemmen hun vervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fusie tussen Eurostar en Thalys rond

31 mrt om 12:12 uur

De Europese Commissie heeft SNCF groen licht gegeven voor de overname van Thalys. Het Franse staatsspoorbedrijf…

Lees verder »