Beveiliging breekt Abellio-stoptrein op

donderdag 6 april 2017
timer 3 min

De nieuwe stoptreinverbinding Arnhem–Düsseldorf, de Rhein-IJssel-Express, is vanmiddag officieel geopend op Arnhem Centraal. De reguliere uurdienst liep echter in het honderd wegens problemen met de beveiliging.

De Rhein-IJssel-Express van Abellio zou vanochtend vroeg gaan rijden vanuit Düsseldorf, maar bij de eerste lege materieelrit moest de trein al na een kwartier terug. De nieuwste versie van de ETCS-beveiliging in de Flirt van Stadler veroorzaakte een storing. Siemens beloofde het probleem in de software zo snel mogelijk te verhelpen. De trein bleef de rest van de dag onregelmatig rijden.

De officiële opening vanmiddag om 13.45 uur ging gewoon door. Abellio wist een nieuwe trein met hoogwaardigheidsbekleders uit Duitsland op Arnhem Centraal af te zetten. De Flirt-treinen zijn sinds twee weken toegelaten op het Duitse spoor. De drie beveiligingssystemen waarmee de trein is uitgerust functioneerden afgelopen weken goed, zei woordvoerster Anamaria Preuss van Abellio NordRhein-Westfalen. “Vannacht hebben we de ETCS-update geïnstalleerd. Daar zat dus een fout in.”

Bovenleidingspanning
Behalve met drie beveiligingen (ATB, ETCS en Indusi) hebben de nieuwe stoptreinen ook met drie spanningssystemen te maken: 1500 Volt in Nederland, 25 kiloVolt tussen Zevenaar en de Duitse grens en 15 kiloVolt in Duitsland. Abellio bestelde voor de lijnen RE 19 (Arnhem–Düsseldorf) en RB 35 (Wesel–Mönchengladbach) 21 Flirts bij Stadler. De vijfdelige treinstellen zien er goed uit. De stoelen zitten comfortabel, maar zijn gestoffeerd met een dessin waar je van moet houden.

Lees ook: Stoptrein Arnhem–Düsseldorf rijdt al in april

Kaartjes voor de Rhein-IJssel-Express zijn te koop bij de Abellio-kaartautomaten op Arnhem Centraal en op station Zevenaar. Betalen met een bankpas of creditcard was vandaag nog niet mogelijk. Op de grensoverschrijdende lijn geldt het (voordelige) tarief van het Verkehrsverbund Ruhr-Rhein (VRR), de opdrachtgever van Abellio. Een enkeltje Arnhem–Düsseldorf kost via Abellio 15 euro. Bij NS International kost hetzelfde ticket ruim twee keer zoveel. Het moederbedrijf van Abellio brengt een hoog buitenlandtarief in rekening.

Luchtreizigers
Hoewel de ICE vanaf Arnhem 40 minuten sneller is, kan de Rhein-IJssel-Express interessant zijn voor Nederlanders die vliegen vanaf Düsseldorf Flughafen, het eindpunt van de stoptrein. De provincie Gelderland is vooral blij met een betere verbinding voor de Nederlanders die wonen en/of werken in Duitsland. Arnhem hoopt op extra dagjesmensen uit Duitsland.

De Rhein-IJssel-Express (pdf) rijdt vanaf Arnhem elk uur tussen 5.44 uur en 22.44 uur en stopt op 20 stations. Het nieuwe station Elten aan de grens is nog in aanbouw en wordt uiterlijk in 2019 geopend. Tussen Arnhem en Zevenaar kunnen reizigers de OV-chipkaart gebruiken en inchecken bij Arriva of Breng.

Als het echt waar zou zijn dat het hier om een upgrade van ETCS-software gaat, dan mag de Onderzoeksraad per omgaande een onderzoek instellen. Want sinds wanneer wordt veiligheidskritieke software gewoon effe hatseflats en zonder diep-grondige vrijgavetesten 's nachts tussendoor geupgrade? Dit kan echt niet waar zijn, en als het wel waar is, dan is het heeeeel ernstig.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec om 15:10 uur

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov om 11:41 uur

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov om 12:06 uur

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov om 11:54 uur

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »

Zeven Deense inspiratiebronnen rond flexvervoer

28 okt om 09:59 uur

In Denemarken spelen vergelijkbare uitdagingen als in Nederland, met dunne ov-lijnen en flexibele…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lancering European Sleeper uitgesteld naar 2023

25 okt om 15:42 uur

De lancering van de eerste route van European Sleeper (tussen Brussel, Amsterdam, Berlijn en Praag) werd eerder…

Lees verder »

Op zoek naar rijdende treinen in Albanië

21 okt om 09:41 uur

Wie door Europa wil reizen met het ov ervaart veel hindernissen. Dat horen we vaker. Eén land spant daarbij de…

Lees verder »
person_outlineBlog

InnoTrans biedt genoeg stof tot nadenken

3 okt om 09:24 uur

In de week van 19 september werd dit jaar weer de grote internationale spoorbeurs InnoTrans in Berlijn gehouden…

Lees verder »