Blinden en slechtzienden mogen achteraf betalen

donderdag 4 september 2014
timer 3 min

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf oktober reizen op rekening met de NS Business Card. Ze betalen hun reis dan achteraf.

Bovendien komt er voor de doelgroep een faciliteit die het mogelijk maakt om vergeten in- en uitchecks achteraf eenvoudig te herstellen. Juist voor deze groep reizigers is reizen met de gewone OV-chipkaart lastig vanwege de vele handelingen die nodig zijn, waarvoor goed zicht is vereist.

“Een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie,” zegt Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging over de nieuwe kaart. “Blinde en slechtziende reizigers kunnen straks in heel Nederland reizen zonder het verhoogde financiële risico dat er iets fout gaat met in- en uitchecken of saldo opladen.”

Slechtzienden kunnen al reizen op rekening, maar alleen bij NS. Daarnaast is er de Sentire-kaart, voor het stads- en streekvervoer: een chipkaart met verlaagd instaptarief, zodat vergeten uit te checken kleinere financiële gevolgen heeft. Reizen op rekening kan echter niet op de gewone OV-chipkaart, daarom heeft het Nationaal OV Beraad (NOVB) vorige week besloten dat deze doelgroep voortaan de NS Business Card mag gebruiken, die normaal alleen voor bedrijven beschikbaar is.

De kaart is van NS. TLS zorgt voor een speciaal serviceloket dat er op toeziet dat incomplete transacties van slechtziende reizigers automatisch worden gecorrigeerd. Het risico dat slechtziende reizigers veel geld verliezen aan incomplete transacties wordt zo veel kleiner.

“Dit is een praktische oplossing voor een groep reizigers die met de OV-chipkaart niet goed uit de voeten kan,” verklaart NOVB-voorzitter Eric Janse de Jonge het besluit. “Dat speelt met name in bus, tram en metro, omdat reizen op rekening bij NS al wel kan. TLS is nu ook bezig om dit te ontwikkelen – en reizen op rekening heeft ook zeker de toekomst – maar we wilden een snelle oplossing die niet te duur is. We verwachten dat blinden en slechtzienden deze kaart al in oktober kunnen gebruiken.”

De speciale kaart voor blinden en slechtzienden is er mede gekomen dankzij Auke Huisman, groot voorstander van reizen op rekening. Huisman was bij NS verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de NS Business Card en is nu zelfstandig adviseur. Hij adviseerde politieke partijen die vervolgens de kwestie aankaartten bij staatssecretaris Mansveld. “Ik hoop dat dit een impuls is voor reizen op rekening”, aldus Huisman. “Het is prettig voor deze doelgroep, maar je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk reizigers hiervan kunnen profiteren.”

Er zijn in Nederland 350.000 blinden en slechtzienden. De Oogvereniging verwacht dat vooral de ongeveer 20.000 ov-gebruikers met zeer slecht of geen zicht die nu recht hebben op een OV-begeleiderskaart de nieuwe kaart gaan gebruiken. “Maar in principe komt iedere blinde en slechtziende ervoor in aanmerking.”

De bedoeling is dat reizen met de NS Business Card even duur wordt als (foutloos) reizen met de OV-chipkaart.

Dit is nog steeds geen oplossing voor het probleem van het niet kunnen vinden van Cico plaatjes en poortjes. Als ik spreek met (jongere) slechtzienden wilt men vooral een app waarin ze vooraf hun reis in kunnen zetten. Dit lijkt mij met enige moeite redelijk toepasbaar, zeker binnen het reizen op saldo systeem. Dan hoeft men ook niet achteraf de transacties te controleren en hoeven deze speciale groep van reizigers geen tijd te verliezen aan het zoeken naar de locaties om in/uit te checken.

Vooraf boeken werkt niet voor ieereen; juist niet in bus, tram metro met vaak korte ritjes. Het is bij het reizen op rekening voor blinden en slechtzienden juist niet de bedoeling dat ze veel werk krijgen van het controleren maar als ze een in- of uitchek missen of een paal niet kunnen vinden dit niet tot onverwachte kosten leidt. Voor het spoor is e ook OV-chip-plus hierbij hoeven blinde en slechtziende reizigers niet in- en uit te checken maar kunnen hun rit vooraf boeken. Helaas kan dit nog niet via een app.

Het is en blijft een heel gedoe.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »