Breng flex op afroep in Arnhem-Nijmegen

vrijdag 9 december 2016
timer 3 min

Hermes begint op 18 december een proef met Breng flex, deelvervoer op afroep van halte naar halte in de regio Arnhem-Nijmegen. Het experiment met taxibusjes en elektrische auto’s duurt een jaar.

De eerste twee maanden gaat Hermes testen of alles werkt, zegt Connexxion-woordvoerder Daan Stevens. “We willen eerst leren en verbeteren. Het is een geavanceerd systeem.” Breng flex borduurt voort op Abel, de Amsterdamse deeltaxi waarmee het moederbedrijf van Connexxion, Transdev, al bijna een jaar ervaring heeft. Een algoritme berekent wat de slimste planning is.

Een rit bestellen met Breng flex doe je via de app, al kan het ook telefonisch. Het app-kaartje laat zien welke ov-haltes in de buurt liggen. Je kiest de vertrek- en de bestemmingshalte, en geeft aan hoeveel mensen meereizen. Als je een rolstoel of kinderwagen wil meenemen, komt er een busje voorrijden. Bij boeking zie je de rittijd bij benadering. Als de dichtstbijzijnde chauffeur de rit heeft geaccepteerd, wordt duidelijk hoe lang de rit precies duurt.

De app laat zien wie jouw chauffeur is, waar het voertuig is en over hoeveel minuten je wordt opgehaald. Soms maakt Breng flex een omweg om iemand op te pikken. Maar dat gebeurt alleen als de andere passagiers op de afgesproken tijd aankomen. Het streven is dat 95 procent van de reizigers binnen een uur op de bestemming arriveert.

Het betalen voor de rit kan op vier manieren: via de app met je bankrekeningnummer via iDeal of creditcard, en bij de chauffeur met de OV-chipkaart of pinpas. Het tarief is standaard 3,50 euro. Contant geld wordt niet geaccepteerd. Over een paar maanden zal ook het reductietarief voor 65-plussers van toepassing zijn. Uit onderzoek bleek dat potentiële klanten 4 euro redelijk vinden voor een rit. Breng flex zit er dus 50 cent onder.

Hermes zet voor deze proef tien taxibusjes in op groengas en acht elektrische auto’s. De helft van de voertuigen gaat rijden in de regio Arnhem (met Velp en Rozendaal), de andere helft in Nijmegen en omgeving (Berg en Dal, Oosterhout en Wijchen).

Uitgespaarde DRU's
Breng flex is voor 95 procent aanvullend op het bestaande aanbod. Het biedt ook een alternatief voor slecht bezette busritten “Niet iedere uitgespaarde DRU zit in Breng flex”, zegt Stevens. “De investering van de provincie Gelderland en Hermes in Breng flex is groter.”

De provincie Gelderland is blij met de innovatieve vervoerdienst voor het stedelijk gebied. Andere pilots in het kader van de provinciale OV-visie spelen zich af op het platteland. Ook de getrapte opzet spreekt aan, om eerst een jaar te testen en te ervaren of het deelvervoer van halte naar halte reizigers aanspreekt. Gedeputeerde Conny Bieze gaat zeker een testritje maken met Breng flex, laat ze weten.

Nulmeting
De eenjarige proef wordt gemonitord door de Radboud Universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en door Transdev zelf. De nulmeting is gaande, over een half jaar is de 1-meting. Dan zal duidelijk worden of Breng flex genoeg potentie heeft om te worden opgenomen in de dienstregeling van 2018.

De app is deze maand te downloaden via de App Store en Google Play. Om de drempel voor het gebruik van Breng flex te slechten zal Hermes mensen korting of een gratis ritje geven. De app en het achterliggende systeem is gemaakt door Abel Technology in samenwerking met de afdeling Future Technology van Connexxion.

[embed]https://youtu.be/bHEjxsd0YPA[/embed]

Geen tel.no te vinden om een rit te boeken.

Beste M. de Moor-Lensing,
Leuk dat u nu al interesse heeft. Vanaf 18 december a.s. is Breng flex te boeken via telefoonnummer 088 – 6000 965 (lokaal tarief), of gratis via de Breng flex app, die vanaf dan ook te downloaden is via de Google Play of App Store. Hopelijk tot gauw!
Daan Stevens

Leuk bedacht met die App maar je moet wel een Android telefoon hebben met 6.0 een hoop mensen hebben een toestel met 4.4 en kunnen dus geen gebruik maken van de App.

Heb geen mobiel , kan er niet mee overweg.
Welke oplossing is er voor deze mensen in uw systeem?

Hoi Marcel,
Breng flex is ook telefonisch te boeken via: 088 – 6000 965 (lokaal tarief)
Met vriendelijke groet, Daan Stevens

Hoi Heino
Breng flex is ook telefonisch te boeken via: 088 – 6000 965 (lokaal tarief)
Met vriendelijke groet, Daan Stevens

Heel tevreden ,al een keer of vier gebruikt ! Waar kan ik zien waar ik allemaal naar toe kan ? Bijv. Westervoort ?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.