Den Haag lift mee op trein naar Düsseldorf

maandag 19 november 2018
timer 2 min

Vanaf 2025 rijdt er elk uur een directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf in beide richtingen. De reistijd wordt door de directe verbinding met twintig minuten verkort.

De gemeente Den Haag wil dat de verbinding wordt doorgetrokken naar de residentie.

Tijdens een werkbezoek van de Haagse gemeenteraad aan Düsseldorf werd duidelijk dat beide steden graag zien dat de verbinding wordt doorgetrokken. “Alle partijen zijn het erover eens dat die snellere verbinding er moet komen”, zegt de Haagse mobiliteitswethouder Robert van Asten Mobiliteit tegen NRC. Reizigers moeten nu vanaf Den Haag nog twee keer overstappen. NS onderzoekt hoe Rotterdam en Den Haag beter kunnen worden aangesloten op het Duitse spoor.

Verbeteren treinverbindingen
Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) wil internationale treinverbindingen verbeteren. Zo heeft ze onder meer NS en Deutsche Bahn opdracht gegeven om uit te zoeken hoe de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn verkort kan worden. Daarnaast heeft de staatssecretaris onlangs haar steun uitgesproken om de Britse Eurostar op termijn vier tot vijf keer per dag te laten rijden tussen Amsterdam en Londen.

Extra reizigers
De verwachting is dat jaarlijks ruim 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van deze mogelijkheid. Dit is een groei van zo’n 40 procent ten opzichte van het aantal reizigers dat nu per trein reist tussen beide steden. Van Veldhoven: “Met de directe trein zijn de bedrijvige steden Eindhoven en Düsseldorf straks nog beter met elkaar verbonden. De verwachting is dat hierdoor elke dag honderden reizigers extra de trein nemen op dit traject. En dat is ook precies wat we als kabinet willen: meer mensen die kiezen voor nog snellere internationale treinen.”

Spoorverdubbeling
De trein vanuit Eindhoven stopt in Nederland straks alleen nog in Helmond en Venlo. Reizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf zijn dan een uur en veertig minuten onderweg. Nu is dat nog twee uur met een overstap op Venlo. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft een spoorverdubbeling op het Duitse deel van het traject onlangs benoemd tot haar hoogste prioriteit. Hiermee wordt de reistijd met nog eens tien minuten verkort.

Hopelijk komt niet ieder tussengelegen dorp met de opmerking dat het zich gepasseerd voelt (wat dan ook echt zo is). Anders wordt er helemaal niets sneller door al deze maatregelen. Den Haag ziet de TGV en Eurostar ook langszoeven, dus ook Deventer zal straks niet meer aangedaan worden reizend vanuit Berlijn naar Amsterdam, vv. net zo min als Venlo, trouwens. Zien is geloven.
Als verschillende overheden het milieu echt zo belangrijk vinden als ze zeggen dan worden er nieuwe snelle verbindingen gebouwd tussen alle delen van het land om zo de bevolking te spreiden, we zijn maar een klein land dat mondiaal gezien niets voorstelt, dus moeten we naar mijn bescheiden mening ook binnen Nederland kernen per spoor sneller met elkaar verbinden. In Frankrijk is de TGV ook volgens dat concept gebouwd. Een spoorlijn bouwen waar je kunt en de kern daarheen verplaatsen. Zo rijdt de TGV nu ook van Nederland naar Eurodisney ipv. naar Parijs zelf.
Een markante nationale lijn ontbreekt nog en dat is die veelbesproken lijn tussen Breda en Utrecht. Ga daar 's wat aan doen, Jeltje!

Reizigers tussen Den haag en dusseldorf moeten nu maar 1x overstappen beste Robert van Asten. 1x. Te Utrecht. Reistijd Den haag Dusseldorf over Utrecht: 2:25. Reistijd over Eindhoven en Venlo: 3:21. Direct wordt dat wellicht 3:01. Daar ben je nog steeds 36 minuten trager mee dan over Utrecht met overstap.......

Inderdaad. Den Haag ligt bijna op dezelfd hoogte als Utrecht.
Ik zou als Den Haag zijnde eerder pleiten voor een ICE die vanuit Utrecht doorrijdt.

Maar dat zal Amsterdam nooit toestaan. Voor hen draait de spoorwereld om Amsterdam en moeten alle internationale treinen stoppen in Amsterdam. Dus een ICE uit Utrecht door laten rijden naar Den Haag, voor Mokum onbespreekbaar.

@Klaas: bij langere reisafstanden is "direct" en "elk uur" veel belangrijker dan iets sneller MET een overstap in Ut. Een overstap kan je vervoerskundig modelleren met een kwartier tot ruim een halfuur "penalty". Dat de overstap-penalty hier meer is, komt door de lagere frequentie van de ICE. Je moet dan minstens een kwartier overstaptijd inplannen om voldoende zeker te zijn. Het andere kwartier is een modelmatige correctie voor het comfortverlies.

Nog veel beter zou het zijn als de INT elk halfuur tussen Duitsland-Viersen-Venlo-Eindhoven zou rijden, waarbij deze het ene halfuur van Keulen via Venlo naar Eindhoven-Tilburg-Breda-Rtd-Den Haag rijdt, en het andere halfuur van Dusseldorf via Venlo naar Eindhoven-Tilburg-Breda-Antwerpen-Gent. DAN heb een serieus grensoverschrijdend & auto-concurrerend vervoersaanbod!
Wanneer gaat I&M nou eindelijk eens echt MARKTGERICHT concessioneren ipv ouderwets NS-internationaal-beleid copieren? Hebben ze op de Plesmanweg nou echt niks van Enschede-Muenster/Dortmund en andere succesvolle regionalisering geleerd?

Beste Asierts,

Maar de Haagse wethouder Robert van Asten zei dat "Reizigers moeten nu vanaf Den Haag nog twee keer overstappen. " Daarmee stelde hij de zaken donkerder voor dan ze waren.

Dat is dus onwaar. Want het is nu nog steeds maar één en dus niet twee overstappen. Overigens betwijfel ik of veel mensen echt die extra overstaptijd inplannen. Nederland is een forensen land, veel treinreizigers zullen dus ervaren overstappers zijn die die echte tijdig overstappen.

Bovendien wordt "overstappen is niet zo'n probleem" gebruikt als argument dat Helmond (90.000 inwoners) wel de helft van zijn directe treinen naar Utrecht en Schiphol mag verliezen.

p.s. Volgens dienstregeling is over Utrecht 2:25 en over venlo 3:21. Dat is bijna een uur trager. Dat is wel iets anders dan IETS sneller..... Ook vormen treinen een netwerk. Velen mensen stappen al één keer over omdat ze niet toevallig bij het vertrekstation van de internationale trein wonen.

Helemaal eens met Asierts. Er wordt nog steeds te veel binnen de grenzen gekeken. Binnen NL rijden tussen kleinere steden elke half uur of vaak elke kwartier een trein, je zou denken dat een uurverbinding Den Haag - Breda - Eindhoven - Dusseldorf gecombineerd met een uurverbindingen Antwerpen - Breda - Eindhoven - Keulen toch wel voldoende vervoerswaarde zou moeten hebben.

Beste Asierts, als ik op www.db.de fahrplan kijk, zie ik dat ik in ongeveer 3 uur van Düsseldorf naar Gent kan reizen. Inderdaad, via Aachen. Denk jij echt dat die route via Venlo-Eindhoven in minder tijd kan? Overigens, op de Plesmanweg leren ze niks meer. Dat gebouw staat grotendeels leeg, want het ministerie is verhuisd...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »