Drenthe heeft wel oren naar Duitse verbinding

vrijdag 13 maart 2015
timer 2 min

De provincie Drenthe ziet een spoorverbinding voor passagiers van Coevorden naar Duitsland best zitten. Dat zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD) in een reactie op de reactivering van het passagiersverkeer op het baanvak Bad Bentheim-Nordhorn-Neuenhaus.

De regering van Niedersachsen besloot deze week dat er na veertig jaar weer regelmatige passagierstreinen gaan rijden op het spoor van Bad Bentheim naar Neuenhaus, net ten noorden van Nordhorn. Daarvoor trekken de overheden 18 miljoen euro uit. Eind 2018, begin 2019 moeten de eerste treinen gaan rijden over het 27 kilometer lange traject.

Het spoor loopt echter nog 30 kilometer door naar Emlichheim en over de grens naar Coevorden in Nederland. Op dit moment rijden daar nog alleen goederentreinen, maar volgens de Drentse gedeputeerde Brink kan dat over een paar jaar veranderen. "Het is misschien ook verkiezingsretoriek, maar er wordt door veel partijen nu ook gesproken over het doortrekken van het spoor van Stadskanaal naar Emmen. In die combinatie is een doorgaande passagiersverbinding van Groningen over Stadskanaal, Emmen en Coevorden richting het zuiden van Duitsland misschien best een interessante optie."

Lees ook: Hengelo en Oldenzaal krijgen stoptreinverbinding met Duitsland

Volgens Brink is een reactivering van het spoor naar Emlichheim, een dorp net voor de grens bij Coevorden waar ook veel Nederlanders wonen, een volgende fase. "Het zou dan logisch zijn om het laatste stukje van het spoor ook te reactiveren voor personenverkeer."

Wel voegt hij eraan toe dat er nog veel aan het spoor moet gebeuren. "Er zijn veel onbewaakte overgangen, waardoor de maximum snelheid beperkt is tot 50 kilometer per uur. Die moet wel omhoog. We zijn aan het bekijken hoe we de verbinding in het kader van het TEN-T-programma voor het goederenverkeer kunnen verbeteren, maar als het passagiersverkeer daarbij kan aansluiten is dat mooi meegenomen." Brink voegt er aan toe dat de gesprekken daarvoor met Brussel nog niet verder zijn dan een verkennende fase.

Lees ook: Limburg wil internationale verbindingen onderzoeken

Op dit moment rijdt er regelmatig goederenverkeer op het baanvak. Onder meer treinen tussen Rotterdam en het Zweedse Malmö maken gebruik van het spoor. Om niet meer te hoeven kopmaken in Coevorden komt er daarom een nieuwe verbindingsboog net ten zuiden van de stad. De provincie heeft vorig jaar een studie laten uitvoeren naar de reactivering van de verbinding voor reizigersvervoer. Daaruit bleek dat de vervoerwaarde zeer beperkt was. Niet meer dan 100 passagiers per dag zouden de verbinding gebruiken.

Ik ben een groot liefhebber van de trein, en natuurlijk vind ik als reiziger iedere extra spoorverbinding mooi. Maar in mijn ogen is een spoorverbinding Coevorden - Duitsland een beetje overdreven. Ik vrees inderdaad dat maximaal 100 reizigers per dag daarvan gebruik zullen maken. Dan zouden 2 touringcars per dag voldoende kunnen zijn .... Ik zie liever een goede en snelle verbinding Groningen - Bremen. En als er dan nog geld over is, mag je wat mij betreft een spoorlijn naar Heerenveen aanleggen, of de spoorlijn naar Stadskanaal opnieuw activeren. Maar dit project staat wel onderaan mijn wensenlijst. Ik denk dat het geld echt beter geïnvesteerd kan worden in andere projecten.

@ Hildebrand: Het achterliggende probleem is dat veel bestuurders, politici en beleidsambtenaren het spoor door een "ruimtelijke visiebril" bekijken, i.p.v. door de o zo simpele & basale bril van klant, markt en exploitatie.
Dan krijg je dus "kaartstaar", oftewel spoorplanvorming op basis van gekleurde strepen op een kaart. Het zou verboden moeten worden. Klant centraal svp !!!

heel mooi Hildebrand, maar heb je ook cijfers over de reizigers op Bremen? Anders wordt het wat lastig vergelijken lijkt mij.

Hoewel ik nieuwe verbindingen toejuich ben ik bang dat het ook hier een initiatief betreft dat van teveel opportunisme van locale politici getuigt. Ik breng de 'grenslandexpress' in herrinnering die tot eind 2013 tussen Hengelo en Bad Bentheim reed. Van de benodigde 600 dagelijkse reizigers kwamen er zo'n 250 opdagen. Zou een verbinding Coevorden - Bad Bentheim het veel beter doen? Coevorden en Bad Bentheim zijn geen kleine plaatsen, maar ook niet de bruisende metropolen waartussen zich grote aantallen reizigers verplaatsen.
Ik geloof wel in een grootsere aanpak, bijvoorbeeld een verbinding Groningen - Ruhrgebied, maar dan overstijgen we de locale politiek, en praten we over heel andere investeringen. En het is nog maar de vraag of de route dan viia Coevorden en Bad Bentheim moet voeren.

Die voorwaarde liet Brink inderdaad ook doorschemeren.

ik zit dat kaartje eens te bekijken en misschien ook wel helemaal niet zo gek voor NoordOost Nederland en zélfs Groningen. Als je namelijk over Stadskanaal Emmen Coevorden naar Osnabrück gaat is Hannover een interessante stad!

Dan wordt Bremen het Groningse doel en Hannover het Drentse en je kunt dan uiteindelijk van beiden gebruik maken door de koppeling Stadskanaal - Emmen.

Liever zie ik een oplossing voor de bijna wekelijkse wisselstoringen tussen Meppel en Zwolle. Elke week is het wel raak en moeten vervolgens 10 tot 20 touringcars ingezet worden om de mensenmassa te vervoeren naar Meppel, die vervolgens door moeten reizen naar Leeuwarden en Groningen.

Misschien is het handig om de "flessenhals" tussen Zwolle en de rest van het noorden eens meer lucht te geven. Niet alleen door bij "Herfte" een fly-over te realiseren.

Mijn voorstel: Leg een 2-sporige lijn aan vanaf treinstation Lelystad, langs / naast de A6 en tevens naast de Ketelbrug, via Emmeloord, Marknesse, Blokzijl, Giethoorn (wat dan nog meer toeristen trekken zal!) om tussen Steenwijk en Tuk op het treinspoor richting Leeuwarden aan te sluiten.

Kunt u mij ook vertellen wat de relatie is tussen de problemen die u ondervindt en dit traject? Ik begrijp het namelijk niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »