Een fietsenstalling geboren uit frustratie

vrijdag 25 mei 2018
timer 2 min

Station Den Haag Laan van NOI heeft sinds kort een eigen bewaakte stalling. Het bijzondere: hij wordt niet uitgebaat door NS, maar is een initiatief van een gefrustreerde buurtbewoner.

De stalling bevindt zich in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken, dat direct grenst aan het station. Daar worden op dit moment statushouders gehuisvest. De fietsenstalling stond deels leeg.

Initiatiefnemer is Koen Idzenga, adviseur, buurtbewoner en frequent ov-gebruiker. De stallingsfaciliteiten bij het station waren voor hem echter een doorn in het oog. Er waren alleen onbewaakte stallingen met een beperkt aantal plekken. Bovendien was er nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld bakfietsen, scooters, e-bikes. Daar kwam bij dat de gemeente steeds vaker verkeerd geparkeerde fietsen verwijdert.

200 plekken
Een oplossing door de gemeente liet op zich wachten. Daarom nam Idzenga het heft in eigen hand en realiseerde samen met MRP/Van der Vorm, de eigenaar van het voormalige ministerie, de fietsenstalling van 200 plekken. Voor 15 euro per maand hebben fietsers toegang tot de afgesloten stalling die met camera's wordt bewaakt. Idzenga kon gebruikmaken van het nog aanwezige beveiligingssysteem.

Aanlooptijd
Storm loopt het nog niet, maar Idzenga hoopt op termijn tenminste driekwart van de plekken te hebben gevuld. "Bij particulieren zal het misschien nog wat aanlooptijd vergen, maar ik wil ook bedrijven in de omgeving aanschrijven", aldus Idzenga. Die kunnen bijvoorbeeld bedrijfs(deel)fietsen voor hun werknemers beschikbaar stellen en hen zo stimuleren om met het openbaar vervoer te reizen. Uiteindelijk kan Idzenga nog opschalen en een stalling die ernaast ligt gebruiken. Die wordt op dit moment deels door de statushouders gebruikt.

Ook denkt hij na over de combinatie met auto's. Het pand beschikt namelijk over een groot aantal parkeerplaatsen in de garage die al deels door de eigenaar worden verhuurd. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om e-bikes op te laden.

Ov-knoop
Idzenga: "Dit gebied heeft een bewaakte stalling nodig. Het heeft alles in zich om een goed functionerende ov-knoop te worden. Laan van NOI is een van de grotere stations in de stad. Je kunt vanaf Den Haag Centraal de tram nemen naar Scheveningen, maar net zo goed de grote drukte vermijden en vanaf hier een fiets pakken."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.