Eenmalig inchecken van de baan

donderdag 7 februari 2019
timer 3 min

Reizigers in trein, tram en bus moeten meerdere keren blijven in- en uitchecken als ze met verschillende vervoerders reizen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt een nieuw systeem ontwikkelen te duur.

 Reizigersvereniging Rover ontving de laatste twee maanden nog een tiental klachten over het ‘omchecken’.

Op aandringen van de Tweede Kamer onderzocht staatssecretaris Stientje Van Veldhoven de mogelijkheid om enkelvoudig in- en uit te checken mogelijk te maken. Reizigers maakten veel fouten omdat het systeem niet gebruiksvriendelijk is. De in- en uitchecktijd werd voor reizigers ook te lang, vond de Tweede Kamer.

In de brief aan de Kamer valt te lezen dat er nu veel minder fouten worden gemaakt. Van alle 400 miljoen treinritten die in 2017 geregistreerd zijn, werd er bij 0,06 procent verkeerd ingecheckt. Een nieuw systeem ontwikkelen kost 22 miljoen euro, te duur vindt de staatssecretaris. Daarnaast gelooft ze dat in de toekomst nieuwe systemen, zoals betalen via apps, enkelvoudig inchecken wel mogelijk maakt.

Begrip
Rover heeft er wel begrip voor dat de vervoerders geen grote bedragen meer in het huidige OV-chipkaartsysteem willen investeren, vooral omdat de kosten hiervoor bij de reiziger terecht kunnen komen. Rover verwacht van de vervoerders en overheden echter wel dat het probleem van ‘omchecken’ niet meer voorkomt bij de nieuwe betaalmethoden, die momenteel worden ontwikkeld. “Een stationsinrichting met rijen poortjes van verschillende vervoerders en met overstappaaltjes op de perrons wordt steeds gênanter”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Minder klachten
“Het aantal klachten dat we ontvangen over dit onderwerp is echt wel een stuk minder dan vroeger”, zegt een woordvoerder van Rover. “Nu is dit wel het topje van de ijsberg en dus een redelijke steekproef voor wat er speelt. Zo zien we dat er mensen zijn die financieel nadeel ondervinden door het omchecken, omdat bijvoorbeeld een reis met korting wordt voortgezet tegen spitstarief. Voor deze mensen zou waarschijnlijk gelden: liever iets meer betalen voor een enkele check-in, dan op deze manier benadeeld worden.”

Rover heeft OV-Magazine een lijst gegeven met de klachten die de vereniging ontving de laatste twee maanden. Daarin worden onder meer de volgende kwesties benoemd:

“Ik heb een OV-voordeelurenkaart waarbij ik na 9.00 uur altijd korting heb. Ik vertrok voor 9.00 uur, en wilde bij mijn overstap uitchecken en na een paar minuten weer inchecken om korting te krijgen (40 procent). Dat pakte het systeem echter niet. Ik heb contact gehad met de NS. Zij geven aan dat ik maar liefst 35 minuten moet wachten. Waarom niet gewoon 3 of 4 minuten zoals normaal ook tussen in- en uitcheck zit?"

“Sinds de kerst is het traject tussen Geldermalsen en Dordrecht overgenomen van Arriva door Qbuzz. De in- en uitcheckpaaltjes op de route worden bijzonder laat of niet gerepareerd. Op het moment van deze mail is één van de hoofdpaaltjes op Dordrecht, spoor 15, ruim drie weken kapot. Het paaltje daar tegenover is ook kapot. De paaltjes worden niet gerepareerd. Iedere ochtendspits moet je omlopen naar de hoofdingang van het station om daar in- en uit te checken (jan. 2019).”

“Ik was bij NS ingecheckt, maar ben omdat ik mijn eerste trein miste, in een Blauwnet trein (Syntus) gestapt. Ik was vergeten uit- en in te checken. Gevolg was een boete van 50 euro. Ik vind dit zeer extreem. Er is geen verkeerde intentie, maar er wordt zonder pardon een boete opgelegd.”

[…] februari 7, 2019maart 12, 2019 […]

[…] en uitchecken per vervoerder tot het verleden gaan behoren. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven sprak eerder al de hoop uit dat nieuwe betaalsystemen zouden zorgen voor een enkele in- en […]

Het is onbegrijpelijk dat er door overstappen extra geld voor overstappen gevraagd wordt
Eerst met bus instaptarief , daarna Ns trein ook instaptarief en vervolgens opnieuw bus
Totaal dus 3x instaptarief .
Dit opnieuw op de terugreis.
Binnen een busreis is er dan maar 1x instaptarief nodig als men binnen 30 min overstapt
Dus veel voordeliger
Dit systeem moet verbeterd worden ; Ook dient voor 65 + een tarief van 35 % voor bus en trein als eenheid moet kunnen na 9 uur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »