Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

donderdag 3 december 2020
timer 2 min

Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter wordt ontsloten voor beleidsdoeleinden.

Om diepgaand inzicht te krijgen in ov-gebruik, hebben beleidsmakers vaak een gecombineerd inzicht van meerdere vervoerders en concessiegebieden nodig. “Denk hierbij aan het inzichtelijk maken van verkeersstromen voor regionale gebiedsvisies of gebruik in verkeersmodellen", weet Stefan de Graaf van DAT.Mobility (onderdeel Goudappel), "De gebieden zijn dan groter waarbij concessie-overstijgende informatie nodig is: bijvoorbeeld over een reiziger die incheckt bij het stadsvervoer van Utrecht, met de trein naar Amsterdam reist en daar met het stadsvervoer naar de eindbestemming reist. De oplossing hiervoor is de informatie op te vragen bij Translink, de centrale verwerker van alle chipkaartcard-transacties.”

Om informatie uit gecombineerde OV-chipkaartdata van meerdere vervoerders te ontsluiten, dient een procedure te worden doorlopen, omdat data-levering aan voorwaarden moet voldoen. Doelbinding is daarbij een belangrijke vereiste: data kunnen alleen worden ontsloten als ze bijdragen aan betere dienstverlening aan de reiziger. Ook privacy is van groot belang. De data die met de OV-chipkaarten worden gegenereerd, zijn eigendom van de reiziger. Dit alles zorgt ervoor dat het doen van een informatieverzoek door meerdere partijen moet worden goedgekeurd.

Procedures versnellen

Goudappel en Translink, de beheerder van alle OV-chipkaardata, hebben nu een generiek informatieverzoek ontwikkeld, waardoor procedures sneller verlopen en informatie uit de OV-chipkaartdata eerder beschikbaar is en aansluit op de informatiebehoefte.

Door het opstellen van een generiek informatieverzoek worden datastromen geautomatiseerd en kan sneller toestemming worden verleend voor gebruik van de informatie uit de OV-chipkaartdata. Het gaat hierbij om gecombineerde informatie van meerdere vervoerders die bijdraagt aan gebiedsgericht inzicht in het ov-gebruik (voor een mobiliteitsvisie of vervoermarktanalyse) of het gebruik van herkomst-bestemmingsmatrices met ov-reizigers voor strategische verkeersmodellen.

De werkwijze is als volgt: Goudappel stemt met overheidsopdrachtgevers de informatieaanvraag af en Translink zorgt voor de efficiënte doorloop in het toestemmings- en verwerkingsproces van de data, waarna Translink de data tot gegevensbestanden verwerkt. DAT.Mobility (onderdeel van Goudappel) zorgt vervolgens voor het opwerken van de gegevensbestanden tot de gewenste informatie voor de toepassing in adviezen en verkeersmodellen.

Roy van den Berg van Translink: “De samenwerking leidt tot het optimaliseren van de keten, zodat er naast tijdswinst ook standaarden, kwaliteit en kennis worden gedeeld, zodat de informatiebehoefte van de uiteindelijke klant sneller kan worden ingevuld. Sneller in dit geval is vooral door tijdig processen te starten en in de toekomst deze keten verder te optimaliseren.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug om 13:15 uurtimer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »

Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

8 sep 2020 timer3 min
Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op…
Lees verder »