Gelderland houdt uitrol Breng flex tegen

woensdag 27 december 2017
timer 3 min

Breng flex is een groot succes in Arnhem en Nijmegen en werd bekroond met de Blije Reizigers Vakprijs. Hermes-directeur Juul van Hout wil het systeem graag op grotere schaal uitrollen, maar regionale overheden in Gelderland houden dat vooralsnog tegen.

In 2016 startte Hermes met Breng flex in Nijmegen en Arnhem. De vervoerder dacht met flexibel vervoer aanvankelijk een alternatief te bieden aan de huidige reiziger, maar na een jaar Breng flex ziet Van Hout juist 16 procent aan nieuwe reizigers. “Mensen die eerst de auto pakten, kiezen nu voor het ov”, stelt hij tevreden vast.

In Nijmegen en Arnhem startte Hermes met 18 busjes. “We hebben nog geen last van een capaciteitsprobleem, maar al zo’n 12.000 reizigers hebben de app gedownload.” Intussen neemt de populariteit toe. De voorrijtijd steeg van 9 naar 16 minuten. “Dat is niet erg als je weet wanneer het voertuig bij de halte is”, stelt Van Hout. De pilot in Arnhem en Nijmegen, die in 2016 startte, is daarom met een jaar verlengd.

Niet rendabel
Van de voorgestelde uitbreiding door Hermes wil de provincie Gelderland voorlopig echter niets weten. Tot teleurstelling van Van Hout. “Een van de voornaamste argumenten van de steden was: ‘Bij een stad hoort een halfuursfrequentie.’ Ik denk dan: ‘Als zo’n bus bijna leeg is, is het helemaal niet rendabel.’ Door twee niet-rendabele reguliere ritten samen te voegen, komt geld vrij voor flexibel vervoer.”

Bovendien is flexibel vervoer vooralsnog  geen rendabele vervoervorm, weet hij. Volgens de Hermes-directeur kan dat probleem worden ondervangen, door Breng flex samen te brengen met WMO-vervoer. “Beide vervoervormen overlappen deels hetzelfde publiek.” Het enige probleem: Breng flex wordt vanuit de provincie gefinancierd, WMO-vervoer vanuit de gemeente.

Kijk naar Brabant
Hermes paste de succesformule van Breng flex onlangs toe in Noord-Brabant, waar Hermes in 2016 de concessie Zuidoost-Brabant won. Sinds 10 december rijdt Bravo flex in Helmond. “In de concessietekst staat dat we in de loop van tien jaar moeten blijven doorontwikkelen, samen met de provincie. Dat betekent: afstappen van aanbodgericht en over naar vraaggericht vervoer. Brabant durft het experiment aan. We gaan hier twee jaar rijden voor 3 euro per rit, tegenover 3,50 in Gelderland”, stelt Van Hout.

In Helmond begint Hermes met vijf busjes voor flexibel vervoer. “De kostendekkingsgraad van de stadsdienst is daar laag, omdat Helmond vier treinstations heeft en veel streeklijnen die door de stad gaan.” Na Helmond moet het flexibele vervoer ‘in de loop van 2018’ ook beschikbaar komen in Eindhoven, aldus Van Hout.

Uitrollen
Wat de Hermes-directeur betreft heeft flexibel vervoer de toekomst aan de onderkant van het voorzieningenniveau. Uiteindelijk wil hij daarom flexibel vervoer binnen alle concessies van Hermes en Connexxion onder de noemer OV flex. “Door dezelfde algoritmes en apps te gebruiken, kunnen we dat per regio aanbieden: zo krijgen we AML flex in Amstelland-Meerlanden, NH flex in Noord-Holland, et cetera.”

En in Gelderland? Daar blijft Hermes voorlopig alleen in Nijmegen en Arnhem rijden. “Maar in de nieuwe dienstregeling van het volgend jaar zullen we gewoon opnieuw de uitbreiding voorstellen. Ik geloof in flexibel vervoer voor de onderkant van het voorzieningenniveau, ook in combinatie met het reguliere ov.”

Feitelijk is dit een keiharde vorm van oneerlijke concurrentie van gesubsidieerd OV "taxi" vervoer met de reeds bestaande taxibranche die nooit tegen zulke tarieven kan opwerken. Alles wordt er maar verzonnen om op een zeer slappe manier van de bestaande vaste en onrendabele OV verplichting af te komen en gaat men dan daarom met verkapte subsidie in de vijver vissen van de reguliere "Taxi-Branche" Dat de vervoers-consument nu aan het "Jubelen" is snap ik, maar volgens die zelfde theorie kun je dan ook van de huidige voedselbanken en kringloopwinkels een nationale voedsel en leverings voorziening maken en daarmee de gehele supermarkt, detailhandel en tevens horeca buitenspel zetten. Maw. een soort staatsuitholling van ons "Kapitalisme" en "Comunisme" in een geheel nieuw jasje die men vervolgens leuk liberalisering noemt.

Breng-flex is een prachtig flexibel OV systeem. Men vergeet 1 ding erbij te vertellen; ze doen niet aan maandabonnementen (en dergelijke). Dus voor de scholier en werkende mensen is dit geen alternatief (3,50 per rit = 35 euro per week!). Ook zaken als studenten-OV kaart zijn niet geldig. En tenslotte heb je er niet veel aan als jouw bestemming buiten de flex zone ligt: moet je alsnog op de half-uursdienst overstappen (zonder aansluitgarantie maar met opnieuw het instaptarief).
Het is dus geen volwaardig systeem.Door echter dit systeem NAAST het wel volwaardige OV aan te bieden, worden die bussen steeds leger waardoor opheffen van bepaalde vaste lijnen steeds dichterbij komt en men dan gedwongen wordt om de duurdere breng-flex te gaan gebruiken. Of men gaat eigen vervoer regelen. Is deze laatste groep kleiner of groter dan de 16% nieuwe reizigers?

Los van de ritprijs en mogelijke concurrentiedruk richting de commerciële taximarkt is Breng Flex wel een boeiend product. Ik heb er als reiziger van genoten in de late avonduren met slechte aansluitingen tussen bus en trein of om een omslachtige verbinding met de gewone stadsbus te vermijden. Dus voor periodes met lage frequenties en/of omslachtige verbindingen met lange reistijd is Flex erg goed. Neemt niet weg dat de provincie feitelijk een behoorlijke subsidie per reiziger toelegt en de structurele kosten toch op een andere manier gedekt moeten worden door reductie van het aantal dienstregelinguren tijdens daluren. Dat kan ook: een aantal stadslijnen rijdt dan al 1x per uur en voor veel streeklijnen geldt dat er in de avonduren en weekeinden al minder ritten beschikbaar zijn. Ik vraag mij af of de reiziger dan wel zo slecht af is met Flex ter vervanging van onderbenutte lijnen, los van de discussie over ritprijzen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.