Harbers en Heijnen gaan IenW runnen

maandag 10 januari 2022

Het was al officieus bekend, maar nu is het ook officieel: maandagochtend 11 januari zijn Mark Harbers (VVD) en Vivianne Heijnen (CDA) beëdigd tot nieuwe bewindvoerders op het ministerie van IenW.

De VVD-minister Harbers (52) is geen onbekende op dit beleidsterrein. "Van jongs af aan heb ik al belangstelling voor alles wat rijdt, vaart en vliegt", zei hij onlangs tegen de NOS. Nadat hij in 2019 opstapte als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet Rutte III, keerde hij namens zijn politieke partij terug in de Tweede Kamer. Begin 2021 deed hij mee aan het Grote Mobiliteitsdebat, dat werd georganiseerd door de MobiliteitsAlliantie.

Harbers sprak zich tijdens dit debat uit voor spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen en werkgevers, maar tegen een spitsheffing voor autoverkeer. Ook stelde hij dat hij graag snel aan de slag wil met het goed inrichten van nieuwbouwlocaties voor ov, de fiets én de auto. Want volgens de bewindsman is de auto voor veel (jonge) gezinnen vaak de beste verplaatsingsmethode. Op de website van de VVD wordt overigens vermeld dat hij houdt van treinen.

Nieuw elan

CDA-staatssecretaris Vivianne Heijnen (38) probeerde vier jaar geleden in de Tweede Kamer te komen namens haar partij, maar stond 26e op de CDA-lijst en de partij haalde onvoldoende zetels. Ook met voorkeursstemmen kwam ze niet binnen. Daarna werd ze wethouder in Maastricht, de stad waar ze heeft gestudeerd en twaalf jaar in de politiek heeft doorgebracht.

Volgens 1limburg is de keuze voor de Limburgse, die openlijk Pieter Omtzigt steunde bij de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA in 2020, een keuze voor nieuw elan. Zelf zegt Heijnen over haar nieuwe functie: “Waar ik mij hard voor ga maken is het op duurzame wijze verkleinen van de afstanden in en om Nederland, met daarbij oog voor grensregio’s, steden en onze buurlanden.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.