Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

vrijdag 31 maart 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit Rotterdam met de metro naar het strand reizen. Daarmee is de verlenging van de Hoekse Lijn voltooid. 

Het metrostation dat vlak aan het strand ligt, is uniek. Bijna nergens ter wereld stappen reizigers zo dichtbij de zee uit de trein, tram of metro. In slechts 37 minuten worden mensen vanuit hartje Rotterdam (Beurs) naar het strand vervoerd (Hoek van Holland Strand). Ook het metrostation Hoek van Holland Haven werd op vrijdag 31 maart voor het eerst in gebruik genomen.

Aanwinst voor Rotterdam en reizigers

Mobiliteitswethouder Vincent Karremans laat weten trots te zijn op de opening van het station. “Dit is een absolute aanwinst voor Rotterdammers, Hoekenezen en alle andere bewoners en ondernemers langs de Hoekse Lijn. Dit project heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Niet alleen van de RET, de MRDH en de gemeente, maar vooral van bewoners en ondernemers en van alle mensen op de werkvloer die dit mogelijk hebben gemaakt. Vandaag wordt al hun harde werk en ieders geduld beloond.”

RET-directeur Maurice Unck noemt de opening van het station een cadeau aan de reizigers: “We geven onze reizigers in de hele regio met dit station aan zee een mooi cadeau. Onze vaste reizigers op dit traject hebben echt wel even geduld moeten hebben. We zijn blij dat we vandaag ook het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven hebben geopend. Hier vandaan reizen veel dagelijkse reizigers richting de stad. Alle reizigersongemak is nu voorbij, laat de zomer nu maar komen.”

De metro gaat drie keer per uur rijden op reguliere dagen en in de zomer vier keer per uur op vakantiedagen en in weekend. Op stranddagen wil de RET extra metroritten inzetten. Die extra strandritten bevinden zich nu nog in de testfase, maar de RET verwacht een vergunning te krijgen voordat de zomer start. 

Van trein naar metrospoor

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk in 2017 gaan rijden, maar door software-issues opende de metrolijn pas in september 2019. Reizigers kunnen sindsdien vanaf Schiedam Centrum, via Rotterdam, doorreizen naar Hoek van Holland Haven. Daarna moest het tracé nog 1200 meter worden verlengd tot Hoek van Holland Strand. Omwonenden vochten deze verlenging aan, maar de Raad van State besloot dat de bezwaren ongegrond waren. In augustus 2020 begonnen de werkzaamheden aan het project 'Metro aan Zee' vervolgens. Met de opening van nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand is dat op 31 maart 2023 voltooid.

Unieke infrastructuur in ons eigen land, maar ook voor ons continent Europa! In ons kleine land rijdt een metro naar het strand, nooit eerder is dat al gebeurd. Na 6 jaar wachttijd van problemen, kostenoverschrijdingen en uitstel is het project nu eindelijk voltooid. Geen langere loopafstanden naar een onbeschut Haven- station, nu comfortabel uitstappen voor de Stena Line boot naar Engeland. Ook de buspendel 611 die tussen de stations Haven en Strand is verleden tijd! Nu kan iedereen makkelijk en snel naar het strand een uitkomst voor minder validen, ouderen en overige standbezoekers. Gisteren op zondag 2 april 2023 ook even van geprofiteerd , maar moet zeggen dat ik veel volk zag met honden. Het was een zonnige dag, met een frisse wind, maar deze toeloop zal een goede opmaat voor de warmere zomerdagen worden vermoed ik! De metro rijdt de hele dag zijn gehele route van en naar het Strandstation, wat NS nooit deed toen het naar het voormalige station Strand reed! Metrolijn B is tevens de langste metrolijn van Rotterdam en zelfs van ons land! In België kennen ze de langste tramlijn ter wereld, de kusttram van Knokke via Blankenberge, Oostende naar en van De Panne Aldinkerke. Amsterdam heeft met Haarlem een directe treinverbinding met Zandvoort aan Zee, die elk jaar extra druk is wanneer Max Verstappen daar de Formule 1 rijdt. Jammer genoeg heeft IJmuiden nooit een station bij strand en zee gehad, daar was sprake van toen Lovers Rail met de Kennemerstrandexpres reed. Maar dat spoor is helaas verwijderd en Lovers doet geen railverkeer meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Vergeet de belevingswaarde niet’

30 nov 2023

“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…

Lees verder »

Bouwen boven het spoor heeft toekomst

2 nov 2023

Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »

Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn

10 aug 2023

Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…

Lees verder »

'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’

28 jul 2023

Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…

Lees verder »

Purmerend: van autostad naar ov-stad

10 jul 2023

In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb 2023

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »