Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

vrijdag 31 maart 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit Rotterdam met de metro naar het strand reizen. Daarmee is de verlenging van de Hoekse Lijn voltooid. 

Het metrostation dat vlak aan het strand ligt, is uniek. Bijna nergens ter wereld stappen reizigers zo dichtbij de zee uit de trein, tram of metro. In slechts 37 minuten worden mensen vanuit hartje Rotterdam (Beurs) naar het strand vervoerd (Hoek van Holland Strand). Ook het metrostation Hoek van Holland Haven werd op vrijdag 31 maart voor het eerst in gebruik genomen.

Aanwinst voor Rotterdam en reizigers

Mobiliteitswethouder Vincent Karremans laat weten trots te zijn op de opening van het station. “Dit is een absolute aanwinst voor Rotterdammers, Hoekenezen en alle andere bewoners en ondernemers langs de Hoekse Lijn. Dit project heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost. Niet alleen van de RET, de MRDH en de gemeente, maar vooral van bewoners en ondernemers en van alle mensen op de werkvloer die dit mogelijk hebben gemaakt. Vandaag wordt al hun harde werk en ieders geduld beloond.”

RET-directeur Maurice Unck noemt de opening van het station een cadeau aan de reizigers: “We geven onze reizigers in de hele regio met dit station aan zee een mooi cadeau. Onze vaste reizigers op dit traject hebben echt wel even geduld moeten hebben. We zijn blij dat we vandaag ook het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven hebben geopend. Hier vandaan reizen veel dagelijkse reizigers richting de stad. Alle reizigersongemak is nu voorbij, laat de zomer nu maar komen.”

De metro gaat drie keer per uur rijden op reguliere dagen en in de zomer vier keer per uur op vakantiedagen en in weekend. Op stranddagen wil de RET extra metroritten inzetten. Die extra strandritten bevinden zich nu nog in de testfase, maar de RET verwacht een vergunning te krijgen voordat de zomer start. 

Van trein naar metrospoor

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk in 2017 gaan rijden, maar door software-issues opende de metrolijn pas in september 2019. Reizigers kunnen sindsdien vanaf Schiedam Centrum, via Rotterdam, doorreizen naar Hoek van Holland Haven. Daarna moest het tracé nog 1200 meter worden verlengd tot Hoek van Holland Strand. Omwonenden vochten deze verlenging aan, maar de Raad van State besloot dat de bezwaren ongegrond waren. In augustus 2020 begonnen de werkzaamheden aan het project 'Metro aan Zee' vervolgens. Met de opening van nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand is dat op 31 maart 2023 voltooid.

Unieke infrastructuur in ons eigen land, maar ook voor ons continent Europa! In ons kleine land rijdt een metro naar het strand, nooit eerder is dat al gebeurd. Na 6 jaar wachttijd van problemen, kostenoverschrijdingen en uitstel is het project nu eindelijk voltooid. Geen langere loopafstanden naar een onbeschut Haven- station, nu comfortabel uitstappen voor de Stena Line boot naar Engeland. Ook de buspendel 611 die tussen de stations Haven en Strand is verleden tijd! Nu kan iedereen makkelijk en snel naar het strand een uitkomst voor minder validen, ouderen en overige standbezoekers. Gisteren op zondag 2 april 2023 ook even van geprofiteerd , maar moet zeggen dat ik veel volk zag met honden. Het was een zonnige dag, met een frisse wind, maar deze toeloop zal een goede opmaat voor de warmere zomerdagen worden vermoed ik! De metro rijdt de hele dag zijn gehele route van en naar het Strandstation, wat NS nooit deed toen het naar het voormalige station Strand reed! Metrolijn B is tevens de langste metrolijn van Rotterdam en zelfs van ons land! In België kennen ze de langste tramlijn ter wereld, de kusttram van Knokke via Blankenberge, Oostende naar en van De Panne Aldinkerke. Amsterdam heeft met Haarlem een directe treinverbinding met Zandvoort aan Zee, die elk jaar extra druk is wanneer Max Verstappen daar de Formule 1 rijdt. Jammer genoeg heeft IJmuiden nooit een station bij strand en zee gehad, daar was sprake van toen Lovers Rail met de Kennemerstrandexpres reed. Maar dat spoor is helaas verwijderd en Lovers doet geen railverkeer meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb om 12:42 uur

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb om 09:24 uur

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kentekenherkenning bij 53 P+R-stations

8 jul 2022

NS wil het in- en uitrijden bij parkeergarages makkelijker maken. Daarom heeft de NS in samenwerking met Q-Park…

Lees verder »

Hubgebruiker als uitgangspunt voor ontwerp

27 jun 2022

Mobiliteitshubs lijken het nieuwste wapen in de strijd om mobiliteit duurzamer en aangenamer te maken. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoor de laatste inzichten op zero emissiegebied

2 nov 2021

Op de derde editie van de Zero Emissie Conferentie bespreken we, onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep 2021

Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep 2021

Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…

Lees verder »