MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

donderdag 10 december 2020
timer 3 min

Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II. Deze verklaring is bedoeld om samenwerking te standaardiseren.

De verklaring bestaat uit een set afspraken, waarmee de samenwerking onderling én de dienstverlening aan de klant een makkelijker moeten worden. Voor een gebruiker wordt het makkelijker om deelfietsen en -scooters van verschillende aanbieders te selecteren en huren vanuit een enkele (MaaS)-app.

MaaS-aanbieders

Op 9 december tekenden de MaaS-aanbieders en deelvervoeraanbieders (Amaze Mobility, ANWB, Cargoroo, Donkey Republic, Emotion, Felyx, Flickbike, GoAbout, HTMfiets, Innovactory International, Nazza, Radiuz – XXImo, TURNN, Urbee en Whim), samen met de vijf grootste gemeenten van Nederland (G5), Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, een intentieverklaring om samen te werken op basis van de gestandaardiseerde “Openbike II Model Partner Agreement”. In dat model zijn een groot aantal afspraken met betrekking tot efficiënt samenwerken opgenomen.

Openbike II

De gestandaardiseerde Openbike II-overeenkomst effent het pad voor een nieuwe en verbeterede manier van samenwerken tussen deelmobiliteit- en MaaS-aanbieders.

“Wij geloven dat MaaS de toekomst heeft, maar het gebrek aan standaards hierin is een uitdaging voor de sector. Dit initiatief is tijdig en dankzij publieke ondersteuning is het goed ontvangen”, zegt Erdem Ovacik, de CEO van Donkey Republic. Doordat sneller en eenvoudiger kan worden samengewerkt, verbetert het aanbod voor de consument en wordt de dienstverlening voor hen transparanter. Hierdoor wordt het makkelijker voor de klant om een reis van A naar B te plannen en hierbij uit het aanbod van verschillende merken (fiets en scooter) deelmobiliteit te kiezen.

Interoperabiliteit

Het Openbike-initiatief komt voort uit gesprekken tussen de G5-gemeenten, deelfiets-aanbieders en Enigma Consulting. Hierin werd onderkend dat de deelfietsgebruiker het beste gebaat was bij interoperabiliteit tussen aanbieders, een gelijk speelveld voor alle marktpartijen en het achterwege blijven van (prijs)discriminatie tussen deelnemers. Het eerste succes werd behaald bij de ontwikkeling van een open standaard API (nu de TOMP API), een technische aansluiting tussen partijen wat het uitwisselen van relevante reis-data tussen de MaaS-dienstverlener en deelmobiliteitleverancier vereenvoudigt.

Formele ingebruikneming Openbike II

“Het ondertekenen van deze Intentieverklaring geeft goed het streven naar een eerlijke en evenwichtige markt weer”, zegt Jacco Lammers, medeoprichter van GoAbout, “Tegelijkertijd markeert dit de formele ingebruikneming van de ‘Openbike II Model Partner Overeenkomst’. Dit illustreert de behoefte vanuit de markt aan een meer gestandaardiseerde set afspraken. Dit succesvolle eindresultaat is eerlijk naar alle partijen toe, maar belangrijker nog: het is van groot voordeel voor de consument die een reis wil plannen en daarbij gebruik wil maken van een deelfiets of -scooter”.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe ov-betalen biedt kansen voor Wmo-vervoer

1 jul om 13:46 uur

In- en uitchecken met de betaalpas is eind 2022 in het gehele Nederlandse ov mogelijk dankzij het programma…

Lees verder »
OV-fiets OV Magazine Shutterstock
flash_onNieuws

Elektrische OV-fiets voor tientje per dag

2 jun om 11:53 uur

NS is van plan elektrische fietsen te gaan verhuren onder de benaming OV-ebike. Het gaat vooralsnog om een…

Lees verder »
Tier
descriptionArtikel

E-bikes en e-scooters TIER in 9292-app

31 mei om 10:27 uur

Reizigers in en naar Almere, Amersfoort, Utrecht en Eindhoven kunnen vanaf nu via de 9292-app een e-bike of e-…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »

Twente combineert Wmo- en ov: ‘We zullen door-GOAN’

26 apr om 10:14 uur

Na bijna twee jaar voorbereiden bevindt MaaS-pilot Twente zich in een cruciale fase, vertellen procesmanager…

Lees verder »
flash_onNieuws

OV-fietsen Amersfoort uitgerust met e-slot

14 apr om 10:57 uur

In twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle 435 OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot.…

Lees verder »
person_outlineBlog

Google, wat is een hub?

20 jan om 12:46 uur

Google, wat is een hub? Toch wel enigszins teleurgesteld kijk ik naar het scherm. Zelfs mijn, toch wel…

Lees verder »

Flexibel ov past bij flexibele maatschappij

13 jan om 15:47 uur

Het afgelopen coronajaar heeft de integratie van ov en doelgroepenvervoer versneld, constateren Daan Stevens en…

Lees verder »