MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

donderdag 10 december 2020
timer 3 min

Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II. Deze verklaring is bedoeld om samenwerking te standaardiseren.

De verklaring bestaat uit een set afspraken, waarmee de samenwerking onderling én de dienstverlening aan de klant een makkelijker moeten worden. Voor een gebruiker wordt het makkelijker om deelfietsen en -scooters van verschillende aanbieders te selecteren en huren vanuit een enkele (MaaS)-app.

MaaS-aanbieders

Op 9 december tekenden de MaaS-aanbieders en deelvervoeraanbieders (Amaze Mobility, ANWB, Cargoroo, Donkey Republic, Emotion, Felyx, Flickbike, GoAbout, HTMfiets, Innovactory International, Nazza, Radiuz – XXImo, TURNN, Urbee en Whim), samen met de vijf grootste gemeenten van Nederland (G5), Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, een intentieverklaring om samen te werken op basis van de gestandaardiseerde “Openbike II Model Partner Agreement”. In dat model zijn een groot aantal afspraken met betrekking tot efficiënt samenwerken opgenomen.

Openbike II

De gestandaardiseerde Openbike II-overeenkomst effent het pad voor een nieuwe en verbeterede manier van samenwerken tussen deelmobiliteit- en MaaS-aanbieders.

“Wij geloven dat MaaS de toekomst heeft, maar het gebrek aan standaards hierin is een uitdaging voor de sector. Dit initiatief is tijdig en dankzij publieke ondersteuning is het goed ontvangen”, zegt Erdem Ovacik, de CEO van Donkey Republic. Doordat sneller en eenvoudiger kan worden samengewerkt, verbetert het aanbod voor de consument en wordt de dienstverlening voor hen transparanter. Hierdoor wordt het makkelijker voor de klant om een reis van A naar B te plannen en hierbij uit het aanbod van verschillende merken (fiets en scooter) deelmobiliteit te kiezen.

Interoperabiliteit

Het Openbike-initiatief komt voort uit gesprekken tussen de G5-gemeenten, deelfiets-aanbieders en Enigma Consulting. Hierin werd onderkend dat de deelfietsgebruiker het beste gebaat was bij interoperabiliteit tussen aanbieders, een gelijk speelveld voor alle marktpartijen en het achterwege blijven van (prijs)discriminatie tussen deelnemers. Het eerste succes werd behaald bij de ontwikkeling van een open standaard API (nu de TOMP API), een technische aansluiting tussen partijen wat het uitwisselen van relevante reis-data tussen de MaaS-dienstverlener en deelmobiliteitleverancier vereenvoudigt.

Formele ingebruikneming Openbike II

“Het ondertekenen van deze Intentieverklaring geeft goed het streven naar een eerlijke en evenwichtige markt weer”, zegt Jacco Lammers, medeoprichter van GoAbout, “Tegelijkertijd markeert dit de formele ingebruikneming van de ‘Openbike II Model Partner Overeenkomst’. Dit illustreert de behoefte vanuit de markt aan een meer gestandaardiseerde set afspraken. Dit succesvolle eindresultaat is eerlijk naar alle partijen toe, maar belangrijker nog: het is van groot voordeel voor de consument die een reis wil plannen en daarbij gebruik wil maken van een deelfiets of -scooter”.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

28 jun om 11:14 uurtimer3 min
Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het…
Lees verder »

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »