MIRT: kansen Lelylijn en uitbreiding Schiphol

vrijdag 22 november 2019
timer 3 min

Het ministerie van IenW wil de potentie van de Lelylijn onderzoeken en station Schiphol uitbreiden. Dit staat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Ook komt geld vrij om de bereikbaarheid van de regio Utrecht te verbeteren en een snellere verbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad.

De ministers Cora van Nieuwenhuizen (IenW) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) en een delegatie van noordelijke bestuurders hebben woensdag afgesproken dat de potentie van de Lelylijn onderzocht wordt . De drie noordelijke provincies zijn groot voorstander van de Lelylijn. De verbinding loopt tussen Lelystad en Groningen via Emmeloord en Heerenveen.  De verbinding lijkt daarmee op de Zuiderzeelijn.

Eind 2007 werd uiteindelijk besloten om deze lijn niet aan te leggen. De Friese gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder is blij dat de Lelylijn op de politieke agenda staat. “Friesland is ervan overtuigd dat deze spoorlijn de Randstad én de regio belangrijke voordelen zal opleveren. Het gaat om nationale belangen. Denk alleen al aan de arbeidsmarkt, wonen en duurzaamheid. De Lelylijn moet onderdeel worden van de landelijke visie op modern openbaar vervoer in 2040”, aldus de gedeputeerde.

Snellere verbinding
Om nu al tijdswinst te kunnen boeken tussen het Noorden en de Randstad, trekt het Rijk 8 miljoen euro extra uit. Dit wordt onder meer besteed aan een verbetering van het spoor bij Hoogeveen en aan de bovenleidingen op het traject, waardoor op korte termijn vier treinen per uur vanuit Leeuwarden via Meppel naar Zwolle door kunnen rijden. NS wil daarnaast in 2023 een nieuwe rechtstreekse treinverbinding starten van Breda en Rotterdam - via Amsterdam Zuid - naar Zwolle, Leeuwarden, Assen en Groningen. Reizigers kunnen de route met de nieuwe snelle Intercity (ICNG) afleggen, die met 200 kilometer per uur over de hogesnelheidslijn rijdt.

Utrecht-Lunetten
Met de provincie Utrecht en verschillende gemeenten hebben ministers Van Nieuwenhuizen (IenW) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) afspraken gemaakt die de bereikbaarheid van de hele regio verbeteren. Door station Utrecht-Lunetten samen te voegen met het nog te bouwen station Koningsweg, ontstaat een groter station. Vanuit het nieuwe station kunnen reizigers uit alle delen van het land straks ook gebruik maken van de snelle ov-verbinding die er moet komen met Utrecht Science Park. Deze plek, waar dagelijks 77.000 studenten en medewerkers naartoe reizen, krijgt betere aansluitingen op de regio.

Schiphol
Om de groei van reizigers op station Schiphol aan te kunnen, moet de capaciteit van het station worden verbeterd. Zo komen er aanpassingen aan de toegangen naar perrons waardoor er meer capaciteit wordt gecreëerd en de beschikbare ruimte beter wordt benut. Minister Van Nieuwenhuizen heeft hierover overeenstemming bereikt met alle betrokken partijen.

Er komt ook een nieuw busstation en de looproutes binnen het hele stationsgebied worden logischer en duidelijker opgezet. Het grootste deel van de plannen moet in 2025 gerealiseerd zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen is blij met de extra financiering voor het openbaar vervoer. “Extra actie om het spoor en openbaar vervoer te verbeteren is hard nodig want het wordt steeds drukker. We richten ons op de grote knelpunten en op een goede bereikbaarheid in alle regio’s”, aldus de minister.

Pientere vrouw, die Cora! Visionaire!

1) Als de in een nieuw jasje gestoken Zuiderzeelijn er in de vorm van de Lelylijn er daadwerkelijk komt, ontstaat er niet alleen een directe en snellere verbinding met Groningen / Leeuwarden mits deze OOK geschikt gemaakt wordt voor 200 km/u, maar vooral is er een alternatief voor de huidige route via Zwolle. Zwolle ontlast hiermee haar taak als spil naar de rest van het land. Niets voor niets begint NS met Zwolle als het nieuwe spoorplan en boekje jaarlijks wordt uitgewerkt. Deze lijn had er al veel eerder moeten komen en niet worden afgeblazen. De periferie van Nederland, oftewel het Noorden en Zuiden des lands staan te vaak in de zijlijn en krijgen in Den Haag een lagere prioriteit als het om infrastructurele en in het bijzonder OV gerelateerde zaken gaat krijg ik soms het gevoel !
2) Dat men daarnaast gelukkig ook het OV rondom Schiphol wilt gaan verbeteren en de congestie op Plaza gaat opwaarderen juich ik ook toe. Des te vreemder is het dat men het woord "TRAM" niet meer gebruikt. Lijn 300 van Amsterdam Bijlmer Arena via Schiphol over Europa's langste busbaan naar Hoofddorp en Haarlem is in principe geschikt om te worden omgebouwd tot tramlijn. Door de inzet van elektrische bussen met hun beperkte actieradius schijnt het dat men toch bij busvervoer blijft terwijl een tram meer capaciteit heeft en kan de verlenging van Metrolijn 52 wel soelaas bieden indien deze concrete vormen krijgt.
3) In het algemeen geldt dat een goed OV de mobiliteit en het milieu alleen maar ten goede komt, MITS men het IMAGO ook gaat oppoetsen om verstokte automobilisten te bewegen om er nog vaker van gebruik te maken, want daar schort het nogal aan vooral als men buiten de Randstad woont en werkt. De genomen beslissingen door Cora en co moeten met voortvarendheid worden aangepakt door onnodige bureaucratie te vermijden en financiële mogelijkheden beschikbaar te stellen om ons land voor de toekomst bereikbaar te houden !

Bureaucratie vermijden: in deze tijd haha

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr om 17:20 uur

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr om 10:19 uur

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Einde dreigt voor spoorbrug Maastricht

28 jan om 10:50 uur

Als het aan Rijkswaterstaat en ProRail ligt, wordt de iconische stalen spoorbrug over de Maas in Maastricht…

Lees verder »

'Onze energiehuishouding moet slimmer'

25 jan om 14:57 uur

De elektrificatie in zowel het openbaar vervoer als personenvervoer gaat steeds harder, constateren CROW-…

Lees verder »
flash_onNieuws

ProRail onderzoekt snellere uitrol ERTMS

20 jan om 12:05 uur

ProRail gaat elf innovaties testen om ERTMS sneller in te kunnen voeren. Als de testen succesvol blijken, geldt…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slappe spoorbodem hindert treinuitbreidingen

14 dec 2021

Geplande treinuitbreidingen en -versnellingen staan op losse schroeven. Dat komt doordat de baanstabiliteit te…

Lees verder »
flash_onNieuws

R-net-samenwerking door tot 2028

7 dec 2021

De doorontwikkeling van R-net wordt voortgezet tot en met 2028. Daartoe hebben de opdrachtgevende overheden hun…

Lees verder »