‘Mogelijk selecteren wie mag reizen of niet'

vrijdag 24 april 2020
timer 3 min

Met een beschikbare capaciteit van maximaal 25 procent in het ov en stijgende reizigersaantallen, moet straks mogelijk geselecteerd worden welke reizigers wel en niet met het ov mogen reizen.

Dat probleem voorziet Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. In het wekelijks NOVB-overleg met onder meer de decentrale overheden en het ministerie van IenW onderzoekt een werkgroep welke consequenties de anderhalvemetermaatregel heeft op het openbaar vervoer.

“We zien langzaam dat de reizigersaantallen alweer stijgen. We vervoeren nu 10 tot 15 procent. Maar door de 1.5 meter kunnen we nooit verder groeien dan 20 tot 25 procent van de oorspronkelijke capaciteit, hebben we berekend”, vertelt Peters. “Daar zitten we binnenkort dus alweer bijna op. En daartoe moeten we al weer 100 procent van het materieel gaan gebruiken.”

Scholen weer open

Wanneer na de basisscholen de middelbare scholen in juni weer opengaan, voorziet Peters daarom al dat die  grens bereikt wordt. “Wat als thuiswerkende ouders weer naar kantoor gaan? En wat als middelbare scholieren weer naar de school wat verderop moeten reizen? Een werkgroep onderzoekt nu welke maatregelen we kunnen nemen.”

Een mogelijke maatregel is om mensen te selecteren, die vervoerd mogen worden. “Maar dat is natuurlijk heel ingewikkeld. Mogen alleen jonge mensen mee, of alleen oude? Of alleen die uit de vitale beroepsgroepen? Die selectie kan de buschauffeur nooit maken, dat moet het kabinet doen. Het kabinet onderzoekt nu ook samen met het RIVM of we in het ov misschien wat soepeler en toch veilig met die 1.5 meter kunnen omgaan.”

Reserveringsapp

NRC en NOS schreven vandaag dat een reserveringsapp daar mogelijk een oplossing in kan bieden. Maar Peters houdt een slag om de arm. “Een app is alleen een middel, dat lost nooit een probleem op. Eerst moet de overheid keuzes maken, over wie er bijvoorbeeld wel en niet vervoerd mogen worden. Een app hooguit een hulpmiddel en de ontwikkeling daarvan is nog knap complex. Dus daar moeten we niet te hoge  verwachtingen van hebben”

Financiële problemen

Een ander probleem dat Peters voorziet, is dat de ov-bedrijven binnenkort weer 100 procent van hun kosten moeten maken terwijl de reizigersinkomsten op maximaal 25 procent blijven steken. “We hebben berekend dat het stad- en streekvervoer dit jaar, nadat ook OV-bedrijven gebruik maken van de NOW-regeling, nog met een gat zitten van ruim 700 miljoen euro voor de rest van dit jaar. En NS loopt nu per maand al 100 miljoen mis. Voor de hele sector is  dat dus ruim boven het miljard”

In het NOVB-overleg zouden de decentrale overheden en het ministerie eind april besluiten over een financiële compensatie. De overheden hebben echter meer tijd nodig, stelt Peters, en hierover wordt nu begin mei een knoop doorgehakt. “Dat zal ook wel moeten, want 11 mei beginnen die basisscholen dus al en moeten wij opschalen en nog hogere kosten maken.”

Het selecteren in doelgroepen is in strijd met de nutsfunctie van het OV voor iedereen ook in corona tijden. Daargelaten juridische procedures (mensenrechten/recht op vervoer) die "volgende week" zich zullen voordoen zou Nederland ook een a-typisch beleid voeren als men kijkt naar het inmiddels doorgevoerde al of niet verplicht dragen van mondkapjes in de wereld om te beginnen in Belgie, Duitsland, en vele andere Europese landen. Ik ben bang dat Nederland anders dan Belgie die gratis mondneuskapjes verstrekt aan de burgers dan wel zoals Duitsland die eigen gemaakte mond/neuskapjes toestaat daar flexibeler in zijn. In Nederland zijn alleen de ziekenhuizen en andere instellingen die mondkapjes gebruiken hoewel zelfs daar nog tekorten zijn zoals voor bezoek aan patienten thuis. Daarom zou het goed zijn waarom en met welke effecten mondneuskapjes elders wel voldoende succesvol zijn. Het standpunt van Nederland lijkt niet langer houdbaar en daarmee isoleert Nederland zich. Openbaar debat met deskundigen vooral virologen mits - zoals nu ook al gebeurd - respectvol en nuchter gevoerd is zeer behulpzaam. Inmiddels kunnen thuiswerkers van mondneuskapjes aan de slag en onze goede relatie met China via de KLM moet worden geintensiveerd.

Ik ben bijna 64 wil heel graag naar mijn kleinkinderen en kinderen alleen heb geen auto niks ben altijd afhankelijk van ov . Nu zit ik al zo twee maanden binnen en wel met de vraag zou ik naar ze toe gaan?? Maar hoe moet dat straks?? Ze wonen niet naast de deur ook met fiets te ver belachelijk ? Alles zo zijn er meer ouderen ?? En hoe moet je dan terug? Krijg je vervoer op maat?? Denk zelf nog beste oplossing is 1 wagon ? Of 2 voor de ouderen . 2 of 3 of meer voor alle leeftijden . Enzo verder ?? Met aan de buiten kant net zo embleem als bij de trein? Eerste en tweede klas . En ik heb het nu over de metro . Misschien gewoon een bepaalde groep op speciale tijden laten rijden maar moeten ook terug?? Hoe kom je dadelijk dan op een verjaardag bij je kinderen of kleinkinderen heb er nu al een gemist . Wat ik als Oma heel erg betreurt ?? En snap heus wel het hoe en waarom ?? Maar dan toch .

Mijn echtgenoot en ik hebben allebei meer dan 42 jaar gewerkt en dachten nu.buiten de spits leuke dingen te gaan doen. Wij hebben nooit een auto gehad en reisden alleen met het openbaar vervoer. Ik hoop dat het *nieuwe normaal* niet inhoudt dat ouderen of gepensioneerden niet meer met het openbaar vervoer kunnen/mogen. En anders zijn we genoodzaakt om toch een auto te kopen want gelukkig heb ik wel een rijbewijs.

Het is echt belachelijk als er nog maar 1 leeftijdsgroep mag reizen met het openbaar vervoer. De naam zegt het al, openbaar vervoer, dat is dus openbaar, en dus voor iedereen. Ik ben veertien jaar en zit in de tweede van het Zuiderzee College. Ik hou eerlijk gezegd 0% rekening met de 1,5 meter afstand regel. Ten eerste ben ik nog onder zestien jaar en ben ik dus een kind. Kinderen hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ten tweede vind ik de hele ophef over het coronavirus ontzettend overdreven. Hebben we het er echt voor over? Hebben we het er echt voor over om ons hele leven om te gooien voor een virus?! Stel: een vriendin van mij wordt ziek, het lijkt niet eens op corona, dan mag ik niet naar haar toe in het ziekenhuis. Stel nou dat ze overlijd: dan heb ik haar nooit meer gezien door het coronavirus! En hebben jullie nog niet gehoord van het vierjarige meisje met leukemie, dat is overleden door dat haar behandeling een paar maanden is uitgesteld? Hoe erg is dat dan? Veel erger dan een man van 68 die overlijd aan het coronavirus, toch? Een klein meisje, nog een heel leven voor zich, moet dus blijkbaar overlijden omdat oude mensen, die al een heel leven hebben gehad, anders overlijden. Deze situatie is zoooo krom! Ik ben echt 100% tegen de corona maatregelen!! Daarom ga ik straks lekker met 15 vriendinnen en onze vriendjes Netflixen;) see you later, haters?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.