Nederlands spoor zakt naar tiende plaats

dinsdag 12 mei 2015
timer 2 min

De kwaliteit van het Nederlandse spoornet komt op een tiende plaats in Europa, twee plaatsen lager dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG).

Net als in het eerste onderzoek van BCG in 2012, komt in ‘The 2015 European Railway Performance Index’ het spoornet van Zwitserland als nummer 1 uit de bus met het rapportcijfer 7,1. Op enige afstand volgen Zweden (6,6), Denemarken (6,4), Frankrijk (6,4) en Finland (6,3). Duitsland is met een 6,2 is gezakt van de derde naar de zesde plaats. Nederland (5,2) is gedegradeerd van de achtste naar de tiende plaats en moet Groot-Brittannië (5,6) voor zich dulden.

RPI-rangschikking

ooo
Het Nederlands spoornet scoort redelijk hoog op veiligheid (laag aantal ongelukken en dodelijke slachtoffers). Op twee andere kenmerken blijven de scores achter bij die van de meeste West- en Noord-Europese landen: gebruiksintensiteit (volume van passagiers en vracht) en ‘servicekwaliteit’. Onder servicekwaliteit vallen punctualiteit, het aandeel van hogesnelheidsdiensten en de prijs van de treinkaartjes.

BCG heeft ook de kosteneffectiviteit van het spoor in kaart gebracht. De Railway Performance Index (RPI) is vergeleken met de overheidsuitgaven aan het spoor. Dan blijkt dat Nederland en Finland de meest efficiënte spoornetten van Europa hebben. Voor elke euro publiek geld die de Nederlandse overheid in NS en ProRail investeert, krijgen de consumenten de meeste ‘value for money’.

RPI-efficiëncy

ooo
Om de overheidsuitgaven voor spoorprojecten vast te stellen heeft BCG de gemiddelde totale uitgaven tussen 2007 en 2012 genomen. Dan blijkt dat Zwitserland relatief veel betaalt voor zijn hoge kwaliteit. Ook Denemarken en Oostenrijk maken hoge kosten voor hun top-10 positie.

Het onderzoek laat zien dat landen die het grootste deel van hun geld investeren in de spoorbeheerders, zoals Nederland, de meeste waarde voor hun geld krijgen. Van de landen die ongeveer evenveel investeren in netbeheerders als in treinmaatschappijen scoort Frankrijk het hoogst. Landen die voornamelijk in vervoerbedrijven investeren, zoals Spanje en Roemenië, scoren het laagst. Ze hebben weliswaar het hoogste serviceniveau in Europa, maar doen het vooral slecht op veiligheid.

RPI-parameters

 

 

Mooi dat er weer een vergelijking tussen de verschillende spoorsystemen gemaakt is. De conclusie dat Nederland nu zakt naar een tiende plaats is een leuke kop, maar of we daar iets mee kunnen is maar de vraag. De Boston Consulting Group heeft een toetsingskader aangenomen om tot een soort van EU vergelijk te komen. Lastig, omdat er grote verschillen tussen de verschillende landen zijn. Van belang hierbij is dat bijvoorbeeld intensity of use niet het totale gebruik maar een 50% verdeling tussen goederen en passagiers is. Dus bij erg veel passagiers vervoer en een laag goederenvolume wordt per definitie een lage score gehaald. Idem bij de vaste 25% verdeling in de quality of service. Het percentage van hogesnelheidstreinen in een dichtbevolkt klein land is per definitie laag, heeft volgens mij niets met het automatisch krijgen van een lage, dus overall negatieve score.
Mooi dat de bedrijfstak een groot complement gekregen heeft voor het hoge value for money. Investeren in spoorbeheer en het goed benutten van de kwaliteiten van de vervoerders.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »