Nieuwe aanbesteding Valleilijn gestart

donderdag 15 september 2022

Geïnteresseerde vervoerders kunnen zich de komende vier maanden inschrijven op de de nieuwe treindienst Amersfoort - Ede/Wageningen, die momenteel wordt uitgevoerd door Transdev. De provincie Gelderland is de aanbesteding gestart en in maart 2023 wordt bekend wie per december 2023 de vervoerder wordt. Het contract heeft een looptijd van 13 jaar.

De provincie Gelderland kiest ervoor om de bestaande dienstregeling uit te vragen, waarbij het mogelijk is om in de loop van de concessieperiode de dienstregeling aan te passen. Die optie is belangrijk omdat er in de regio's Foodvalley en Amersfoort grote woningbouwplannen zijn. In het programma van Eisen zijn regels opgenomen waaraan eventuele aanpassingen moeten voldoen.

In inspraakreacties werd onder meer gevraagd om de Valleilijn door te trekken naar Arnhem Centraal en om de frequentie op te hogen naar een kwartiersdienst. De provincie heeft hier niet voor gekozen om budgettaire redenen, vanwege de sterk stijgende kosten van energie en loon. Daarnaast zijn de reizigersaantallen nog niet op het niveau van voor de coronacrisis.

Overnames

De nieuwe vervoerder moet de zeven huidige treinstellen overnemen en op een later moment zal in nieuwe, moderne treinstellen worden geïnvesteerd. Verder wordt ook het personeel overgenomen, volgens de wettelijke regels. Aanvullend moet de nieuwe vervoerder ook monteurs overnemen, om zo de kennis van de treinstellen te borgen.

Kostencontract

In een eerder stadium werd al bekend dat de provincie Gelderland kiest voor een kostencontract, waarbij de opdrachtgever opbrengstverantwoordelijk wordt. Dat heeft te maken met de onzekerheid rond het reizigersherstel en dus de opbrengsten uit ticketverkoop. De provincie betaalt een vaste vergoeding van maximaal 13 miljoen euro aan de vervoerder.

Ik vind dat deze naar het hoofdnet moet dus de NS gezien deze vanuit Arnhem naar Amsterdam een alternatieve route biedt en ook de mogelijke overloop uit de Randstad vanwege de woningbouwplannen en de waarborg omtrent intercity Amersfoort - Amsterdam

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.