Nieuwe Friesenbrücke klaar in 2024

maandag 28 augustus 2017
timer 1 min

Er komt definitief een nieuwe spoorbrug tussen Groningen en Leer. Met de nieuwe brug wordt het mogelijk om twee keer per uur een trein te laten passeren, maar die variant is wel pas in 2024 klaar.

Dat meldt RTV Noord. De brug, vlakbij het Duitse Weener, werd eind 2015 geramd door een zeeschip. Daarbij raakte de brug onherstelbaar beschadigd. Door alle procedures in Duitsland was herstel niet mogelijk voor 2020, liet gedeputeerde Fleur Gräper (D66) destijds aan OV-Magazine weten. Nu is dat iets concreter geworden: pas vanaf 2024 is er weer treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Leer.

Daarmee komt er wel een variant van een brug die 20 minuten per uur te gebruiken is voor treinen. Met zo'n brug wordt het mogelijk om een halfuurdienst op het spoor aan te bieden en de Wunderline, een snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen, te realiseren.

En is er dan ook nog rekening gehouden met het goederenvervoer? Volgens mij niet.

Die Friese brücke wordt dan zeker enkelsporig? Ik zie ook geen co-financiering uit het EU TEN-tec fonds voor verbindende en ontsluitende infrastructuur (spoor)

Goederenvervoer was er al nauwelijks, maar ik denk dat daar wel rekening mee gehouden is.

Over de oude brug gefietst. Kan dat ook over de nieuwe brug? Toeristische fietsroute

In die jaren voor de nieuwe brug had men als alternatief ,beter een tunnel onder de Ems door kunnen maken Nederland heeft de know How (Net als in Amsterdam met de Noord Zuidlijn tunnelsegmenten invaren uit een dok op de wlf) en het scheepvaartverkeer heeft nergens last meer van een Dezeoptie lijk mij beter als eden nieuwe brug,Geen gedonder meer van slopen als een schip uit Papenburg er door moet, en geen risico meer dat een malloot hem aan flarden vaart.

De nieuwe brug hoeft niet meer uit elkaar gesloopt als er een cruiseschip langs hoeft, maar wordt wel enkelsporig, meldde een ander nieuwsbericht. Zou twee treinen per uur niet betekenen: in elke richting één trein? Van een halfuursdienst lijkt me sowieso geen sprake; als er twee treinen overheen kunnen, gaat het om een stoptrein en een sneltrein, waar niet precies een half uur tussen hoeft te zitten, en waarbij de sneldienst vast niet stopt op Bad Nieuweschans en Weener.

Zeven jaar om een nieuwe brug te plaatsen, kort is het niet. Hoewel ik geen deskundige ben vraag ik mij af of dit echt niet sneller kan, mits goede wil aan beide zijden van de grens !

9 jaar in totaal. Dat is toch echt waanzin!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.