Nieuwe loc voor IC Berlijn, wel met wissel

woensdag 2 mei 2018
timer 2 min

NS least vanaf volgend jaar 12 nieuwe locomotieven voor de Intercity Berlijn. De Siemens Vectrons kunnen in principe doorrijden naar Berlijn, maar dat gebeurt voorlopig waarschijnlijk nog niet.

Tot nu toe worden de treinen veelal nog getrokken door de 1700-locomotieven van NS, maar deze zijn aan het einde van hun levensduur. De Siemens Vectron is sinds eind vorig jaar toegelaten, kan 200 kilometer per uur en overweg met zowel de Nederlandse als Duitse bovenleidingspanning en beveiliging. De aanbesteding voor de lease wordt op dit moment in de markt gezet.

Vanaf eind 2019, begin 2020, wil NS de Vectron gaan inzetten op de Intercity Berlijn, maar opmerkelijk genoeg zal de locomotief in eerste instantie als vanouds worden afgekoppeld in Bad Bentheim en daar worden vervangen door een Duitse locomotief. De reden: Deutsche Bahn is nog niet zover. Pas in 2021 is doorrijden waarschijnlijk mogelijk, wat de Duitsers betreft. NS laat in een reactie weten nog in onderhandeling te zijn met DB over de inzet van locomotieven en personeel en ervan uit te gaan dat doorrijden in 2019 wel haalbaar is.

Op termijn is het ook de bedoeling dat Nederlands personeel verder de grens over gaat, bijvoorbeeld tot aan Osnabrück of Hannover, maar ook het creëren van een gezamenlijk pool, zoals bij Thalys nu het geval is, behoort tot de mogelijkheden.

De eerste twee jaar zal de situatie, ondanks de nieuwe locs, vermoedelijk nog bij het oude blijven. Tot groot ongenoegen van Rikus Spithorst van de Maatschappij voor een Beter OV. “Het wordt hoog tijd voor één pan-Europees beveiligingssysteem en één toelatingsprocedure, zodat we dit soort blunders voor kunnen zijn”, aldus de voorman.

De voorlopig nog blijvende locwissel is een nieuwe tegenvaller bovenop de Duitse weigering om aanpassingen te doen aan de infrastructuur en om stations over te slaan. Daarmee zou de reistijd van 6 uur en 20 minuten tussen Amsterdam en Berlijn met 1,5 uur kunnen worden teruggebracht, waardoor de verbinding beter zou kunnen concurreren met de auto en het vliegtuig.

NS is niet van plan om stops zoals Hilversum en Almelo te schrappen, zo lang de Duitsers ook niet over de brug komen. "Dan is de reistijdwinst te beperkt", aldus een NS-woordvoerder.

Je gaat bijna denken dat DB en NS deze verbinding gewoon de nek willen omdraaien.

Er is al een Pool tussen NS en DB personeel op de lijn Amsterdam-Frankfurt.

Een Europa ??? Zeker niet bij de spoorwegen !!

Maar je zou tocht denken dat het mogelijk moet zijn om in Almelo uit te leggen dat je vanaf daar, weliswaar met een overstap, sneller in Berlijn bent als de trein daar niet stopt omdat je in ruil daarvoor ook niet in Stendal hoeft te stoppen.
Zou er mbt het overslaan van stations niet een matig compromis mogelijk zijn? Een paar keer per dag een snelle IC met weinig stops en ook een trage. Dan behoudt Hilversum zijn directe verbinding met Bünde en kun je ook gewoon in 5 uur in Berlijn komen.

DB en NS kunnen toch ook gewoon afspreken dat in Bad Bentheim of Oldenzaal er enkel nog maar van machinist wordt gewisseld? Zo kunnen de treinen damn in elk geval wel winst boeken ten opzichte van heden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei om 15:39 uur

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr om 17:20 uur

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr om 10:19 uur

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Einde dreigt voor spoorbrug Maastricht

28 jan om 10:50 uur

Als het aan Rijkswaterstaat en ProRail ligt, wordt de iconische stalen spoorbrug over de Maas in Maastricht…

Lees verder »

'Onze energiehuishouding moet slimmer'

25 jan om 14:57 uur

De elektrificatie in zowel het openbaar vervoer als personenvervoer gaat steeds harder, constateren CROW-…

Lees verder »
flash_onNieuws

ProRail onderzoekt snellere uitrol ERTMS

20 jan om 12:05 uur

ProRail gaat elf innovaties testen om ERTMS sneller in te kunnen voeren. Als de testen succesvol blijken, geldt…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slappe spoorbodem hindert treinuitbreidingen

14 dec 2021

Geplande treinuitbreidingen en -versnellingen staan op losse schroeven. Dat komt doordat de baanstabiliteit te…

Lees verder »
flash_onNieuws

R-net-samenwerking door tot 2028

7 dec 2021

De doorontwikkeling van R-net wordt voortgezet tot en met 2028. Daartoe hebben de opdrachtgevende overheden hun…

Lees verder »