NS en steden komen met nieuwe visie op ov

donderdag 30 juni 2016
timer 2 min

Deze zomer komen de vervoerbedrijven met een nieuwe visie op het openbaar vervoer. Dat zei Maurice Unck, directeur communicatie en strategie van NS, op de Dag van de Rail.

Anders dan eerdere visies als Rail 21 en Visie 2020 van NS, is het deze keer geen blauwdruk. De nieuwe visie bevat dus geen plannen als de aanleg van de spoorlijn Utrecht–Breda. “Het gaat over integraal, flexibel en creatief openbaar vervoer”, vertelt Unck. “Vooral over effectief benutten en ook over deelauto’s en elektrische busjes.” NS werkte met stedelijke gebieden al aan deze nieuwe visie, maar afgesproken is om hem onder de vlag van de nieuwe branchevereniging OVNL – en dus alle vervoerders – naar buiten te brengen.

Dit jaar besluit NS of het bedrijf in de dienstregeling 2018, dus vanaf december 2017, in de spits elke 10 minuten een Intercity laat rijden op de A2-corridor Amsterdam–Eindhoven (én elke 10 minuten een Sprinter op het deeltraject Utrecht–Geldermalsen). Unck wil daar niet op vooruitlopen. CEO Pier Eringa van ProRail is daar duidelijker over, met uitproberen kun je meer laten zien dan met uitstellen: “Ga er maar vanuit dat het doorgaat”.

Director smart mobility Carlo van de Weijer van de TU Eindhoven rekent met busbouwer VDL en enkele studenten aan een dubbelgelede ‘smartbus’. Deze zou de trein kunnen vervangen op regionale spoorlijnen, na het weghalen van de spoorstaven en het asfalteren van het tracé. De elektrische smartbus rijdt volgens Van de Weijer flexibeler, frequenter, goedkoper, schoner en sneller (tot 150 kilometer per uur) dan een trein.

Wat zonde en wat een tijd- en energieverspilling. Die spoorlijn Utrecht-Breda is een ongelooflijk gemiste kans !! Daarmee had Midden-Nederland een aansluiting op het HSL-netwerk gekregen, maar goed, kennelijk gelooft daar zelfs de NS niet meer in ! Het blijft tobben en aanmodderen dus.
Dit land gaat aan het geleuter van ondeskundige consultants ten onder...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
NS en steden komen met nieuwe visie op ov

Nederland 2015 Arnhem Station Arnhem. Prorail. NS. In Arnhem bouwt ProRail een nieuwe stationshal. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied Arnhem en zorgt voor een logische verbinding tussen de verschillende vervoerwijzen. Visual station Arnhem 1Visual station Arnhem 2 VorigeVolgende1 / 2 Een ruime, comfortabele en moderne ov-terminal De nieuwe ov-terminal is ruim, comfortabel en modern. Het is een overzichtelijke ruimte waarin de reiziger zich goed kan orienteren, en onder een dak van trein naar bus of trolleybus kan overstappen. De nieuwe stationshal krijgt een bijzondere architectuur, waarin alle natuurlijke hoogteverschillen worden overbrugd. In 2007 is begonnen met de sloop van het oude station en startte de bouw van de perrontunnel. De perrontunnel en de fietsenstalling zijn klaar en alweer een tijd in gebruik. De komende jaren werken we nog aan de stationshal zelf. In 2015 kan iedereen gebruik maken van het nieuwe station. ProRail verbouwt station Arnhem in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Arnhem en NS. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »

Welke problemen kan deelmobiliteit oplossen?

10 mei 2019 timer2 min
Tijdens de cursusdag New Mobility Experience leert u hoe we deelmobiliteit in kunnen zetten, om hedendaagse…
Lees verder »