'NS zet retail en Qbuzz in de etalage'

maandag 29 februari 2016
timer 2 min

NS wil haar winkels en busdochter Qbuzz verkopen en zich volledig richten op het punctueel rijden van treinen. Dat staat in de nieuwe strategie die topman Roger van Boxtel morgen presenteert, melden NRC en De Telegraaf.

De rol van Qbuzz en retail stond al sinds deze zomer ter discussie toen NS zich aan het herbezinnen was op een nieuwe strategie na de fraude in Limburg. De Telegraaf meldde toen al dat NS Qbuzz wilde verkopen aan Keolis, dat ook de moedermaatschappij is van Syntus. Syntus deed dat verhaal echter af als onzin.

Minister Dijsselbloem liet eerder al weten niet in te zien waarom NS zich bezig zou moeten houden met hamburgers bakken, doelend op de reeks retailformules die het bedrijf nu nog in haar portfolio heeft. NS exploiteert onder meer eigen formules, zoals de Broodzaak, Smullers en Kiosk, maar is ook franchisenemer van onder meer Albert Heijn (AH To Go) en Hema.

Abellio zou in de nieuwe strategie behouden blijven en meedingen naar buitenlandse concessies. In Nederland zou NS echter geen marktavonturen meer aangaan. De concessie van de spoorlijn Gouda–Alphen aan den Rijn, die Abellio vanaf december gaat rijden, blijft het bedrijf gewoon de volle vijftien jaar uitdienen. Qbuzz, officieel dochter van Abellio, wordt afgestoten. Nedtrain zou worden ondergebracht bij NS Reizigers.

Met de verkoop van Qbuzz en retail verliest NS een zevende van de omzet. Qbuzz leverde het bedrijf vorig jaar nog een omzet van 209 miljoen euro, terwijl de winkels voor 400 miljoen euro bijdroegen, op een totale omzet van bijna 4,4 miljard. Morgen presenteert topman Roger van Boxtel officieel de strategie.

De NS gaat zich richten op het punctueel rijden van treinen.
Ik dacht dat de passagier bij NS op de eerste plaats staat.
De NS moet zich niet richten op het punctueel rijden van treinen, maar het met zo weinig mogelijk vertraging vervoeren van de klant.
Daarom moet er bij vertraging van een binnenkomende trein, binnen redelijke grenzen, gewacht worden op overstappers ook al levert dat voor de vertrekkende trein vertraging op.

Ik zie nauwelijks een verband tussen het beheren van winkeltjes op stations and punctueel rijden. Winkeltjes kunnen ook verhuurd worden aan de uitbaters. Klaar.
Op tijd rijden is een andere opgave die samenhangt met veel factoren, maar nikst van doen heeft met die winkeltjes. Laat het NS management eens leren van Japan hoe daar op tijd gereden wordt.

Veel interessanter dan het aandeel in de omzet, lijkt mij het aandeel in het resultaat. Iets zegt me dat dan de verhouding tussen retail en treinoperatie anders komt te liggen.

Helaas vermeldt NS dat niet in haar jaarverslag.

Zoals Jan en Jaap aangeven zijn er vele meningen over wat nu echt goed vervoer is en hoe dit te meten. Gaat het nu om de totale reis of om meetbaar op tijd rijden? Voor de ketenreiziger gaat het om het geheel (dus enige afwijking is prima indien je daardoor de aansluiting haalt) , maar in consessies gaat het meestal enkel over "het op tijd rijden".
Daarnaast, wat is op tijd rijden, volgens de borden of volgens de dienstregeling. Afwijkingen in Japan komen ook voor, enkel door anders te communiceren rijdt elke trein op tijd. Bij ons heet dat vertraging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »