‘Overheidsbeleid is te weinig effectief’

vrijdag 27 januari 2017
timer 2 min

De overheid moet meer doen om stedelijke regio’s bereikbaar te houden. Dat adviseert de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (RLi) in een rapport dat gisteren is uitgereikt aan minister Schultz van IenM.

Het beleid van de overheid moet zich integraal richten op het doel van bereikbaarheid: mensen de mogelijkheid bieden om binnen een acceptabele reistijd zo veel mogelijk activiteiten te ontplooien. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit het rapport Dichterbij en Sneller, kansen voor betere bereikbaarheid in stedelijke regio’s.

De RLi adviseert om wetten en regelgeving beter op elkaar af te stemmen. Overheden moeten gezamenlijk bereikbaarheidsprojecten financieren. Het belastingstelsel en de subsidiëring van verkeer en vervoer kunnen beter worden afgestemd op de vraag. En bij elk besluit moet er zowel zijn gekeken naar ruimtelijke- als mobiliteitsoplossingen.

Eenzijdig
Overheden zijn geneigd om vanuit hun eigen deelverantwoordelijkheid te redeneren, bijvoorbeeld als wegbeheerder van rijksinfrastructuur of provinciale infrastructuur, als concessieverlener van het hoofdrailnet of van het regionaal ov. Het beleid is volgens de raad te eenzijdig gericht op het optimaliseren van infrastructuur en (snelle) mobiliteit. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met de nabijheid van voorzieningen en activiteiten.

Concessies
De RLi verwijst naar het Kennisplatform Verkeer en Vervoer dat in 2013 al constateerde dat de omgeving waarbinnen het ov opereert te dynamisch is om met langlopende concessies te werken. Vervoerbedrijven moeten kunnen inspelen op veranderende behoeften van reizigers, vervoerders en overheden. Aanbieders van mobiliteitsdiensten en autodeelsystemen vallen nog buiten de definitie van ov volgens de Wp2000. Daarom mogen zij niet meedingen naar concessies.

Het naar elkaar opschuiven van vervoerwijzen en het verdwijnen van grenzen tussen privaat en publiek vervoer zorgt voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe partijen. Dat vereist aanpassing van de huidige concessiesystematiek, volgens de RLi.

Doelgroepenvervoer
Komende jaren moet de overheid de bereikbaarheid garanderen voor ruim 2 miljoen mensen met een beperking, zodat ze zelfstandiger aan de samenleving kunnen deelnemen. Dat is het gevolg van het VN-verdrag ‘Rechten voor mensen met een beperking’, dat sinds vorig jaar van kracht is in Nederland. Het doelgroepenvervoer dreigt daardoor een onhoudbaar systeem te worden, waarschuwt de RLi.

En dus wil MRDH (Den Haag-Rotterdam) dus in de daluren frequenties van Bus en Tram verlagen en in de avonduren Bussen helemaal schrappen ten faveure van "maatwerk" (belbusjes). Met als gevolg dat je mensen nog meer uit het OV en in de Auto jaagt en Den Haag straks nog onbereikbaarder wordt dan ze nu al zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met het vervallen van de anderhalvemeterregel per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »